Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaKaj je rjava maščoba in zakaj je tako koristna za hujšanje

Kaj je rjava maščoba in zakaj je tako koristna za hujšanje

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za rjavo maščobo? Visok delež telesne maščobe običajno dojemamo kot nekaj slabega, vendar pa gre v tem primeru za zelo posebno vrsto maščobe. Več rjave maščobe oziroma rjavega maščobnega tkiva namreč pomeni, da bo oseba lažje shujšala oziroma obdržala zdravo telesno težo.

Maščoba in hujšanje
- Oglas -

Za to vrsto maščobe se je sicer nekoč verjelo, da jo je mogoče v človeškem telesu najti le v otroštvu, do pubertete pa nato popolnoma izgine. Vendar se je kasneje izkazalo, da je rjava maščoba tudi v telesu odraslih. A ne le to – v nasprotju z običajno maščobo imajo največ rjave maščobe v telesu prav tisti ljudje, ki so najbolj vitki!

Rjava maščoba porablja energijo za proizvodnjo toplote

Za običajno, »belo« maščobo je značilno, da gre pravzaprav za presežek energije, shranjen v našem telesu. Tako lahko v primeru lakote telo računa na te hormone. Običajna maščoba poleg tega sodeluje pri sproščanju hormonov, ki uravnavajo naš metabolizem. Po drugi strani pa je za rjavo maščobo značilno, da spodbudi porabo kalorij. Tako se zdaj kar nekaj znanstvenikov ukvarja z vprašanjem, kako uporabiti to sposobnost rjave maščobe za pomoč ljudem pri hujšanju.

Rjavo maščobno tkivo porablja energijo predvsem za to, da lahko proizvede toploto. Največ rjave maščobe je v telesu dojenčkov, podobno pa velja tudi za mladiče drugih sesalcev. S tem je omogočeno vzdrževanje primerne telesne temperature. Obenem je zanimivo, da lahko rjava maščoba ščiti tudi pred diabetesom. Kot smo omenili na začetku, rjava maščoba ni značilna le za otroke, vendar pa drži, da njen delež v telesu z leti praviloma upada.

V primerjavi z belim oziroma običajnim maščobnim tkivom rjava maščoba predstavlja relativno nizek delež. Običajno delež rjavega maščobnega tkiva ne preseže enega odstotka vsega maščobnega tkiva v telesu. Rjava maščoba se sicer kopiči predvsem okoli vratu. Tako lahko pomaga segrevati žile oziroma arterije in s tem kri, ki potuje do naših možganov.

Rjava maščoba

Največ rjave maščobe, če smo izpostavljeni nižjim temperaturam

- Oglas -

Največ rjave maščobe v telesu nastaja, ko smo izpostavljeni mrazu oziroma nižjim temperaturam, saj nam prav ta vrsta maščob pomaga, da se pogrejemo. Tako naj bi bilo možno količino rjave maščobe v telesu vsaj deloma regulirati s prilagajanjem temperature v naši okolici. To potrjujejo tudi študije. Medtem ko izpostavljenost rahlemu mrazu stimulira nastajanje rjavega maščobnega tkiva, pa se po drugi strani takrat, ko nam je topleje, tvorba rjave maščobe ustavi.

V povezavi s tem je bil na primer izveden eksperiment, v katerem je sodelovalo pet moških, starih od 19 do 23 let. Moški so bili spremljani štiri mesece. Sodelujoči so čez dan počeli vse, kar so počeli običajno, torej pred začetkom eksperimenta, ponoči pa so spali v posebni sobi, v kateri so raziskovalci mesečno prilagajali temperaturo. Tako je bila najnižja temperatura v prostoru v nočnem času nekaj manj kot 19 stopinj Celzija, najvišja pa dobrih 27 stopinj Celzija. Obenem pa so z merilniki spremljali tudi telesno temperaturo vsakega sodelujočega med spanjem. Raziskovalci so vsak mesec izmerili količino rjave maščobe v telesu moških in preverili delovanje njihovega metabolizma. Izkazalo se je, da je bil delež rjave maščobe zares najvišji takrat, ko so bili izpostavljeni nižjim temperaturam.

Bodo spoznanja o rjavi maščobi v prihodnosti spremenila pristop k hujšanju?

Ugotovitve, povezane z rjavo maščobo, so vsekakor zanimive, vendar pa pot do sanjske postave zagotovo ni načrtno izpostavljanje zelo nizkim temperaturam. Tako znanstveniki iščejo bolj praktičen način za spodbudo nastajanja rjave maščobe v telesu oziroma za pretvorbo običajnega maščobnega tkiva v rjavo maščobo.

Preberite tudi: Hujšanje: kako hujšati zdravo in učinkovito

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×