[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaJe čas za slovo od papirnatih računov?

Je čas za slovo od papirnatih računov?

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav postajajo elektronski računi vse bolj razširjeni, pa se vsakodnevno še vedno izda oziroma natisne ogromno število papirnatih računov. To pa seveda pomeni ogromno porabljene vode in posekanih dreves. Mnogi tako opozarjajo, da je to eno tistih področij, kjer bi bilo mogoče s sistemskimi spremembami doseči precejšnjo razbremenitev. Je torej skrajni čas, da postanejo papirnati računi le še spomin?

Papirnati račun

Poleg posekanih dreves in porabe vode so težava tudi odpadki in izpusti CO2

- Oglas -

Za vsako malenkost, ki jo kupimo, dobimo račun, običajno še vedno v papirnati obliki, ki je nemalokrat precej dolg. Čeprav z vidika posameznikov teh računov morda vendarle ni toliko, da bi bila sama oblika vredna pretirane pozornosti, pa se to hitro spremeni, ko upoštevamo skupno število vseh izdanih računov. Samo v ZDA na primer papirnati računi, izdani v enem letu, v povprečju zahtevajo več kot 3 milijone posekanih dreves in skoraj 350 milijonov hl vode. Za povrh so papirnati računi krivi za ogromno odpadkov in za gromozansko količino izpustov ogljikovega dioksida v ozračje.

Večina papirnatih računov zelo hitro konča v smeteh

Računi sami po sebi so sicer seveda zelo uporabni takrat, ko moramo dokazati, da smo zares kupili določen izdelek, na primer pri uveljavljanju garancije, vendar pa se zdi, da ni nobene potrebe po tem, da bi se računi izdajali v papirnati obliki. Še več: kot kažejo raziskave, večina ljudi račune zelo hitro izgubi. S tem niso mišljeni samo računi, ki jih namerno zavržemo, ampak naj bi ljudje večinoma izgubili ali založili tudi tiste račune, ki so jih želeli obdržati. Tako bi lahko prehod k elektronskih računom pomenil tudi zelo praktično rešitev za tovrstne težave, saj so tako vsi računi vedno na dosegu roke.

Papirnati računi upn

Elektronskim računom še posebej naklonjene mlajše generacije

O tem, da so potrošniki večinoma pripravljeni na to, da se poslovijo od papirnatih računov in preidejo k okolju prijaznejšim alternativam, med drugim priča tudi raziskava, ki so jo izvedli pri organizaciji Green America. Kar 90 odstotkov sodelujočih je namreč odgovorilo, da želijo, da jim trgovec ponudi možnost elektronskega oziroma digitalnega računa. Poleg tega pa se velik deležev tistih, ki so sodelovali v anketi, nato tudi odloči za elektronski račun namesto za papirnatega, če jim je ponujena ta opcija.

Želja, da bi postali elektronski računi pogostejši, je sicer še posebej razširjena med mlajšimi generacijami, kar je najverjetneje povezano z večjo osveščenostjo glede okoljske problematike, hkrati pa je za mlade ta opcija običajno tudi precej bolj priročna, saj so bolj vajeni uporabe sodobne tehnologije. Tisti, ki so v anketi odgovorili, da imajo raje papirnate račune, so sicer kot razlog pogosto navedli, da se jim zdi elektronska različica manj varna. A glede na to, kako pogosto se papirnati računi izgubljajo, se zdi, da gre vendarle za precej varnejšo možnost, ki lahko olajša dostop do potrebnih podatkov.

Papirnati računi lahko predstavljajo tudi nevarnost za zdravje

- Oglas -

Dodatna težava, povezana z množično uporabo papirnatih računov, pa je lahko tudi njihov potencialni negativni vpliv na naše zdravje. Da, prav ste prebrali, tudi papir, na katerem so natisnjeni ti računi, namreč pogosto ni tako nedolžen, kot bi se lahko zdelo na prvi pogled. Za račune se pogosto uporablja t. i. termični papir, ki je prevlečen s snovjo, v kateri je mogoče najti zloglasni BPA oziroma bifsenol A, ki je povezan s številnimi zdravstvenimi tveganji. Verjetnost za to, da se BPA absorbira skozi kožo, je sicer precej majhna, vendar pa se lahko oprime kože, od tam pa se lahko prenese tudi v usta. To je torej še razlog več, zakaj je po obisku trgovine nujno temeljito umivanje rok.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×