Zdravje & prehranaPot do večne mladosti? Podjetje zaračunava 8000 dolarjev za infuzijo »mlade krvi«!

Pot do večne mladosti? Podjetje zaračunava 8000 dolarjev za infuzijo »mlade krvi«!

MORDA VAS ZANIMA

Marsikdo bi želel zavrteti čas nazaj in ponovno užiti vse radosti mladosti. Čeprav to seveda ni mogoče, pa vidijo številna podjetja v tej pogosti človeški želji priložnost za zaslužek. S tem nimamo v mislih samo kozmetične in sorodnih industrij, ampak se pojavljajo tudi precej bolj nenavadni poskusi, kako ljudem prodati vsaj približek »večne mladosti«. Eden takšnih je zagotovo primer zagonskega podjetja Ambrosia, katerega ustanovitelj je Jesse Karmazin. Gre namreč za podjetje, katerega glavna dejavnost je prodaja oziroma injiciranje krvi. Pri tem pa ne gre za kakršno koli kri, ampak se ponujajo infuzije darovalcev, starih od 16 do največ 25 let.

Odvzem mlade krvi

Zmanjšanje nevarnosti za tipične bolezni starostnikov?

- Oglas -

Infuzije krvi same po sebi seveda niso nič nenavadnega. V primeru prometnih nesreč, večjih operacij ipd. lahko prav takšna infuzija reši življenje. Po drugi strani pa je ideja, da bi lahko infuzija mlade krvi pomagala pri upočasnjevanju procesa staranja oziroma pri preprečevanju tipičnih bolezni, povezanih s starostjo, precej nova.

Obstaja sicer že nekaj raziskav, ki so se ukvarjale z vprašanjem, kakšen vpliv bi lahko imela takšna infuzija na tveganje za nevrodegenerativne bolezni, pešanje spomina, izgubljanje mišične mase ipd. Čeprav so se izsledki nekaterih izmed teh študij izkazali za precej obetavne, pa vendarle še ni bilo zares dokazano, da ima lahko injiciranje krvi mlade osebe kakršen koli vpliv na to, kako se bo nekdo staral.

Več tisočakov za liter in pol plazme mladih darovalcev

Vendar pa pomanjkanje znanstvenih oziroma kliničnih dokazov ni bilo ovira za Karmazina, ki je v infuzijah mlade krvi zagledal odlično poslovno priložnost. Pri ustanovitvi podjetja pa ga niso ustavile niti kritike drugih raziskovalcev na tem področju. Tako je začela Ambrosia iskati prostovoljce za klinična testiranja, v okviru katerih so sodelujoči v dveh dneh prejeli vsak po liter in pol plazme, pri čemer so bili darovalci stari od 16 do 25 let.

A kljub temu, da je šlo za testiranja, infuzija ni bila brezplačna. Povsem nasprotno: tisti, ki so želeli biti del testne skupine, so morali namreč odšteti kar 8000 ameriških dolarjev. Pred začetkom testiranja so sodelujočim odvzeli vzorce krvi, da so preverili različne biomarkerje, na podlagi katerih je mogoče ugotoviti, kako zdrava je oseba. Podobno pa so storili po koncu, ko so torej sodelujoči že prejeli infuzije. Študija, ki bi povzela primerjava teh analiz, sicer za zdaj še ni bila objavljena.

Transfuzija krvi

Kako varne so v resnici takšne infuzije?

- Oglas -

Podjetje Ambrosia lahko svojo dejavnost kljub pomanjkanju dokazov za to, da lahko mlada kri zares pomaga spremeniti kar koli, izvaja zaradi možnosti t. i. nenamenske uporabe zdravil in postopkov. To pomeni, da lahko zdravniki včasih predpišejo tudi zdravilo, ki sicer ni predvideno za uporabo pri določeni bolezni, vendar pa je odobreno kot varno za zdravljenje drugih zdravstvenih težav. 

Zaradi dejstva, da ameriška Zvezna agencija za hrano in zdravila seveda dovoljuje infuzije krvi, torej Karmazinu in njegovim sodelavcem ni bilo treba posebej dokazovati, da je uporaba infuzij varna, prav tako pa se od njih ni zahtevalo, da dokazujejo učinkovitost krvnih infuzij v primeru rabe, kjer transfuzije sicer niso indicirane. Seveda tudi pri infuzijah obstajajo določene nevarnosti, predvsem nevarnost za okužbe z različnimi virusi. Ob tem kritiki opozarjajo, da bi bila lahko dejavnost podjetja Ambrosia še posebej problematična, saj obstaja v primeru infuzije krvi mladih darovalcev starejšim osebam med drugim nevarnost za pretiran imunski odziv. 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×