Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
ŽivaliRisi ponovno v Angliji

Risi ponovno v Angliji

MORDA VAS ZANIMA

Na severu Anglije in na jugu Škotske načrtujejo ponovno naselitev desetih risov. Risov sicer v tamkajšnjih krajih niso videli že več kot 1300 let. S projektom bodo začeli že v tem tednu, najprej pa bodo nastopila pogajanja s tamkajšnjimi kmeti, zlasti v okolici gozda Kielder.

- Oglas -

Ris

Tamkajšnji habitat za rise idealen

Paul O’Donoghue, glavni znanstveni svetovalec britanskega združenja za ponovno naselitev risov, največje tamkajšnje gozdnato območje opisuje kot idealno, v prvi vrsti zaradi prostranih gozdnih površin, pa tudi zaradi nizke gostote človeškega prebivalstva, omejenih cestnih omrežij in tamkajšnje številčne populacije jelenov.

Po posvetovanju z lokalnim prebivalstvom in društvi bo sledila vložitev vloge za naselitev risov na nacionalni urad za varstvo kulturne dediščine, od katerega v združenju pričakujejo pozitiven odgovor. Naselitev risov se bo torej zgodila takoj, ko bo mogoče, najverjetneje že to jesen.

Podoben projekt stekel že v Nemčiji

Ponovna naselitev risov se je za uspešno že izkazala v Nemčiji, leta 2000 so jih naselili 14, do danes pa jih je že približno 100. Ker se risi najraje prehranjujejo z jelenjadjo, so v veliko pomoč pri vzdrževanju optimalnega števila jelenov v Nemčiji. Po besedah Donoghueja je cilj projekta ponovno vzpostaviti ravnovesje v tamkajšnjem ekosistemu in doprinesti k večji biodiverziteti tako živali kot tudi rastlin. “Pred 1300 leti smo pobili čisto vse rise, lovili smo jih izključno zaradi njihovih kožuhov. Naša moralna in etična dolžnost je, da jih pripeljemo nazaj,” je še dodal.

Proti le v nacionalnem združenju za zaščito ovac

- Oglas -

Vendar pa vsi ne podpirajo projekta, v nacionalnem združenju za zaščito ovac so povabilo k sodelovanju zavrnili, saj “ne bodo sodelovali pri ponovni naselitvi plenilca na podeželje,” kot so zapisali. O’Donoghue na tovrstne očitke odgovarja, da so neutemeljeni. Vsak ris v Evropi je v povprečju v zadnjih letih ubil 0,4 ovce na leto, kar je v primerjavi z milijoni ovc, ki vsako leto umirajo zaradi bolezni, zanemarljivo. “Naselitev risov bo najverjetneje privedla do zmanjšanega plenjenja ovac, saj risi mnogo raje kot ovce plenijo lisice,” je še dodal. Projekt je sicer naaletel na veliko odobravanje v javnosti, in sicer ne samo v mestih, temveč tudi na podeželju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×