Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaRibez - male sočne in zdrave jagode

Ribez – male sočne in zdrave jagode

MORDA VAS ZANIMA

Ribez vsebuje približno enako količino vitamina C kot agrumi, po zaslugi zanimivega svežega okusa pa je nadvse primeren za pripravljanje poletnih limonad in sladic.

- Oglas -

V njegov sočen okus so se prvi zaljubili Arabci, ki so iskali rastlino, iz katere bi lahko naredili zdravilno pijačo ribas. Osnovna sestavina le-te je bila sicer rabarbara, ker pa je niso našli, so iskali rastlino s podobnim okusom. Odkrili so grmičke rdečega ribeza in jih poimenovali kar po rabarbarinem napitku. Rdeči ribez (Ribes rubrum) izvira iz srednje Evrope, črni ribez (Ribes nigrum) pa izvira iz Rusije. Iz Evrope izvira tudi kosmulja (Ribes Grossularia). V Sloveniji je avtohtona vrsta rdeči ribez. Grmički najraje rastejo v zelo glinenih tleh, sicer pa jim ustrezajo vse vrste tal, razen pretirano suhih. Radi imajo jutranje sonce, dobro pa uspevajo tudi v senci, pod drevesi. Ribez za rast potrebuje veliko vode in je zahteven glede zalivanja. Enkrat na leto ga je treba pognojiti z gnojilom, ki je bogato s kalijem.

Rdeči ribez

Ribez ima številne zdravilne lastnosti

Ribez ima številne koristne lastnosti na zdravje. Je odličen diuretik, ugodno vpliva na prebavo in čisti kri, zato so ribezove kure zelo primerne za čiščenje telesa. Še posebej primerne so takšne kure za tiste, ki jedo veliko škroba in beljakovin, saj onemogoča razvoj škodljivih bakterij v črevesju, katerih rast spodbuja takšno prehranjevanje. Uživanje ribeza pospešuje znojenje. Kure z ribezom se v domači medicini uporabljajo za znižanje temperature in pri ledvičnih obolenjih. Ker je bogat z vitaminom C, krepi imunski sistem,varuje celice pred prostimi radikali. Poleg tega pospešuje nastajanje hormonov, varuje sluznico, pomirja živčevje, izboljšuje razpoloženje, spodbuja delovanje srca in živčevja. Rdeči ribez vsebuje vitamin A, vitamin B 3, kalij, kalcij železo in mangan. V zdravilstvu se uporabljajo tako ribezovi sadeži kot listi. Slednji so namenjeni predvsem pripravi čaja, ki pomaga pri težavah z mehurjem in ledvicami. Črni ribez naj bi poleg ostalih zdravilnih učinkov pomagal tudi lajšati težave revmatičnih in artritičnih bolnikov ter bolnikov s putiko. Na splošno velja, da temnejši ko je ribez, več zdravilnih lastnosti ima.

Črni ribez

Iz ribeza, zmešanega z limoninim sokom in vodo, lahko pripravite vodico za grgranje, ki pomaga pri težavah z bolečim grlom.

Dragocene ribezove delikatese

- Oglas -

Njegov intenziven, sočen okus je razlog, da je ta sadež izjemno priljubljen v kuhinji. Skoraj legendaren je ribezov sok, ki ga še posebej obožujejo otroci. Svež ribez ni samo vir dobrega okusa, pač pa tudi vir zdravja. Marmelade iz ribeza teknejo na kruhu, v sladicah ali kot priloga k divjačini. Priljubljen je tudi med gurmani. Ribezova marmelada je dragocena francoska delikatesa. Narejena je iz belega ribeza, ki mu proizvajalci ročno s pomočjo gosjih peres odstranijo seme. Bar-le-Duc izdeluje le en proizvajalec na svetu – Jacques Dutries iz mesta Bar –le- Duc iz Lorene. Na le-tega so v zgodovini prisegali Marija Škotska, Marija Antoinetta, Alfred Hitchcock in Victor Hugo. Okus te izbrane sladice je močan in zelo sladek.

Vlaganje ribeza

Je zelo primeren za vlaganje. Rdeči ribez vsebuje precej pektina, zato ga lahko uporabimo za pripravo pektinovega koncentrata, ki ga nato dodajamo drugemu sadju, iz katerega želimo pripraviti marmelado ali žele. Domači pektin naredite iz 1 kg mešanega sadja – iz nezrelih jabolk, zelenih kosmulj, kutin, rdečega ribeza in četrt litra vode. Sadje zavrite na hitrem ognju (najbolje na plinu, če uporabite ploščo, jo segrejte, preden nanjo postavili lonec). Kuhajte na srednjem ognju 30 minut in neprestano mešajte. Ko se mešanica zgosti, jo pretlačite skozi cedilo in vlijte v kozarce. Sterilizirajte 10 minut v vreli vodi.

Črni ribez

Ribezov sirup

  • 2 kg rdečega ali črnega ribeza
  • 600 g sladkorja

Operite ribez in oberite sadeže s pecljev. Zavrite en liter vode, ki ste ji dodali sladkor. V vrelo vodo s sladkorjem primešajte ribez in ga kuhajte dve minuti. Mešanico vlijte v vroče kozarce, zaprite in počakajte, da se ohladijo.

Ribezov sok

  • 2 kg rdečega ribeza
  • 40 g vinske kisline
  • 2 l vode
  • 150 g sladkorja

Ribez operite in ga potrgajte s pecljev. V vodi raztopite vinsko kislino. Dodajte ribez. Mešanico pustite stati čez noč. Naslednji dan jo prelijte skozi krpo. Sadje pustite nekaj časa na krpi, da se iz njega odcedi ves sok. Dodajte sladkor. Pustite, da se popolnoma raztopi. Sok nalijte v suhe steklenice.

Ribezova marmelada

Ribezova marmelada

  • 3 kg ribeza
  • 3 kg sladkorja
  • Sperite ribez, osmukajte sadje s pecljev in ga stresite v lonec. Kuhajte počasi, na majhnem ognju, da se izloči sok. Ko zavre, rahlo povečajte ogenj in primešajte sladkor. Na visoki vročini kuhajte toliko časa, da bo mešanica postala želirana. Sposobnost želiranja preverite tako, da žličko mešanice ohladite na krožničku. Če se na ohlajeni mešanici naredi kožica, je marmelada gotova. Pretresite jo v kozarce, ki ste jih prej ogreli v pečici. Kadar marmelada noče postati želirana, dodajte sadju pektin.
  • Ribezov žele
  • 1 kg črnega ribeza
  • 1/2 l vode
  • sladkor

Oprane sadeže ribeza stresite v lonec z vodo (2/3) in kuhajte na majhnem ognju. Ko se sadje zmehča ga precedite skozi krpo. Kašo iz sadja znova zavrite s preostalo vodo. Spet precedite in pustite sok, da odteka 3 ure. Oba soka zmešajte, zavrite in dodajte sladkor (1 l soka = 1 kg sladkorja). Zavrite in kuhajte do točke želiranja. Sok še vroč nalijte v kozarce in jih tesno zaprite.

Črni ribez v vinu

  • 1 kg črnega ribeza
  • ½ l rdečega vina
  • 70 g sladkorja
  • šilce sadjevca
- Advertisement -

Opran ribez stresite v skledo, ga prelijte z rdečim vinom in prekrijte s krpo. Pustite stati 3 dni. Precedite skozi krpo in ožemite ribez. Vinu dodajte sladkor in žganje ter nalijte v steklenico.

Ribezova pita

  • 200 g sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 300 g moke
  • pecilni prašek
  • vaniljev sladkor
  • 150 ml olja
  • 150 g jogurta
  • 150 g ribeza
  • sol

Sladkor in vaniljev sladkor zmešamo z jogurtom. Dodamo olje, nato še moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Pečemo v pečici na 180 stopinjah Celzija približno pol ure. Beljake stepemo v sneg. Dodamo ribez. Mešanico razmažemo po pečenem pecivu. Znova damo v pečico za približno sedem minut.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×