Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Zdravje & prehranaŽivila, ki ščitijo mehur in ledvice

Živila, ki ščitijo mehur in ledvice

MORDA VAS ZANIMA

Ledvice in mehur sodijo med najpomembnejše organe v našem telesu. Predvsem ledvice so tiste, ki so zelo obremenjene, saj morajo vsakodnevno prečistiti ogromno krvi, da se lahko nato škodljive ali celo strupene snovi izločijo iz telesa v obliki urina, ki se pred tem shranjuje v sečnem mehurju. Tako ledvice pravzaprav sodelujejo v »paru« z jetri, ko gre za razstrupljanje telesa.

- Oglas -

Prevelika obremenitev ledvic pogosto privede do resnih zapletov. V skrajnih primerih lahko pride tudi do odpovedi. Tako je pomembno, da redno skrbimo za zaščito naših ledvic, seveda pa tudi mehurja. Pri tem ima lahko hrana, ki jo uživamo, še posebej pomembno vlogo. Določena živila imajo lahko izjemno pozitiven vpliv na ledvice in mehur, zato je smiselno, da jih čim pogosteje dodate na svoj jedilnik – še posebej če ste v preteklosti že imeli določene težave s sečili.

Brusnice in peteršilj

Brusnice

Verjetno so brusnice hrana številka ena, ko gre za zaščito naših sečil pred škodljivimi vplivi. Redno uživanje brusnic oziroma pripravkov na osnovi brusnic poskrbi za zdravje in normalno delovanje naših ledvic ter mehurja oziroma celotnega sistema sečil. V brusnicah najdemo ogromno antioksidantov, ki pomagajo pri odstranjevanju škodljivih snovi, okrepijo delovanje ledvic in izboljšajo tvorbo urina. Poleg tega imajo snovi, ki jih najdemo v brusnicah, tudi protivnetne učinke. Tako lahko pomagajo pri preprečevanju cist na mehurju. Ščitijo lahko tudi pred nastajanjem ledvičnih kamnov, seveda pa so brusnice zelo pomembne tudi za preprečevanje okužb sečil.

Zelena

Zelena velja za enega najboljših naravnih diuretikov. V zeleni lahko najdemo tudi precej kalija, minerala, ki preprečuje prekomerno zadrževanje tekočine v telesu, ki je pogosto povezano s presežkom natrija oziroma s porušenim ravnovesjem med kalijem in natrijem. Uživanje zelene pomaga tudi pri hitrejšem in učinkovitejšem razstrupljanju telesa, kar razbremeni ledvice. Za sečila pa je seveda koristno tudi protivnetno delovanje, s katerim se lahko pohvali zelena. Več zelene v prehrani tako pogosto pomeni manj težav z ledvicami in mehurjem.

Ananas

- Oglas -

Med »eksotičnim sadjem« je ananas zagotovo ena najboljših izbir za vse, ki želite zaščititi svoja sečila. Zelo pomembna snov v ananasu je encim, imenovan bromelain, ki pomaga pri razgradnji strupenih snovi in njihovem odstranjevanju iz krvi oziroma telesa. Zaradi bromelaina lahko v povezavi z ananasom govorimo tudi o protivnetnem in protibakterijskem delovanju. Tako je ananas zelo koristen za izboljševanja zdravja ledvic in sečnega mehurja, pomaga pa vam lahko tudi pri hujšanju in odpravi celulita. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov A in C bo ananas poskrbel tudi za okrepitev imunskega sistema, zato bodo tujki precej težje napadli telo in povzročili okužbe. Uživanje ananasa je lahko zelo priporočljivo tudi za vse, ki imajo težave s prekomerno vzdraženim mehurjem, in za preprečevanje tveganja za ledvične kamne.

Peteršilj

Seveda pa ne smemo pozabiti na peteršilj, ko govorimo o zdravju sečil. Peteršilj je odličen naravni diuretik, ki pomaga pri odvajanju tekočine in s tem škodljivih snovi. Tako je peteršilj zelo pomemben za razstrupljanje telesa in za zaščito ledvic oziroma vaših sečil. Poskusite ga vključiti v čim več različnih jedi, iz peteršilja pa si lahko pripravite tudi zdravilen čaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×