Vnetje mehurja poleti: Kako si lahko pomagamo?

Ste na s soncem obsijanem dopustu, sprehajate se ob morski obali, vročino pa preganjate s skoki v kristalno čisto, hladno vodo. Vse je popolno, potem pa poletno pravljico nenadoma prekinejo bolečine, krči in pekoč občutek pri uriniranju. Tveganje za okužbe sečil, med njimi tudi za neprijetno vnetje mehurja, se v poletnih mesecih močno poveča.

A ne skrbite, svojo potovalno lekarno opremite s pripravki, ki vsebujejo izvlečke tavžentrože, luštreka in rožmarina. Učinki teh zdravilnih rastlin se namreč medsebojno dopolnjujejo pri zdravljenju vnetij sečil in razdražljivega mehurja.

Zakaj nas vnetje mehurja največkrat doleti poleti?

K pogostejšemu vnetju sečil poleti botrujejo predvsem mokre kopalke, ki so idealno gojišče za bakterije, nezadostno uživanje tekočin, pogostejši spolni odnosi. Ostali dejavniki tveganja za vnetje sečil so sicer še mraz, neprimerna higiena intimnih predelov in hormonske spremembe.

Da se izognemo vnetjem sečil, ki nam lahko zagrenijo počutje z bolečinami in pekočim občutkom med uriniranjem, pogosto potrebo po uriniranju, krči in bolečinami v spodnjem delu trebuha, motenim urinom z neprijetnim vonjem in celo s pojavom krvi v urinu, lahko torej do neke mere poskrbimo tudi sami.

Ukrepati je treba takoj

Če pa vseeno pride do neprijetnih simptomov, morate ukrepati takoj. Pri vnetjih sečil, kot sta vnetje mehurja in sečnice si lahko pomagamo sami, če pa se vnamejo drugi deli sečil (na primer ledvice), teh bolezni nikoli ne poskušamo zdraviti brez posveta z zdravnikom.

Domači ukrepi, s katerimi imate, če začnete vnetje odpravljati takoj, veliko možnosti, da obvladate težave, so učinkovito izpiranje bakterij iz sečil, za kar morate popiti zadostno količino tekočine, da nastane vsaj 1,5 do 2 litra urina, skrb za vedno tople noge in nošenje oblačil, ki bodo ščitila ledvice in predel trebuha.

PREBERITE TUDI:  Ko bi le bilo lažje!

Pomagajo tudi zdravilne rastline

Pri odpravljanju vnetja sečil so si že naše babice pomagale tudi z zdravilnimi rastlinami.  Zoper težave s sečili se tradicionalno uporabljajo pripravki iz različnih zdravilnih rastlin, na primer iz brusnice, koprive in peteršilja. Kot izjemno učinkovita pa se je izkazala tudi kombinacija treh izjemno cenjenih zdravilnih rastlin –  tavžentrože, luštreka in rožmarina.

Tavžentroža vsebuje grenke snovi, ki sproščajo mišice mehurja, lajšajo vnetje in uničujejo bakterije. Luštrek vsebuje eterična olja, ki spodbujajo izločanje urina, lajšajo krče in učinkujejo blažilno. Zanje je značilno, da podpirajo delovanje ledvic, zato jih uporabljamo pri vnetjih sečil in za preprečevanje nastajanja ledvičnega peska. Rožmarin pa je zakladnica eteričnih olj, grenkih snovi in drugih koristnih spojin, ki učinkujejo proti bakterijam, vnetjem in krčem. Pri blagih vnetjih sečil si torej lahko pomagate s pripravki, ki vsebujejo te zaklade narave.

Podprite zdravljenje z zdravili rastlinskega izvora

Naravno zdravilo, ki vsebuje te sestavine, je na primer Canephron.  Zdravilo blaži krče, ki so značilni za vnetje sečil in razdražljiv mehur, ki postaja vedno pogostejša težava. Mišice se pri razdražljivem mehurju običajno čezmerno krčijo in možganom sporočajo, da je mehur poln tudi kadar ni. Pav tako sestavine umirjajo vnetje, ki spremlja okužbe sečil in razdražljivega mehurja. Poleg tega tudi preprečuje razmnoževanje bakterij in jih uničuje ter pospešuje izločanje urina.

Zdravilo Canephron lahko uporabljate pri akutnem vnetju sečil, ponavljajočih vnetjih sečil, pri razdražljivem mehurju in pri izpiranju peska iz sečil. Zdravnika pa morate nujno obiskati, če se simptomi v sedmih dneh ne izboljšajo ali se celo poslabšajo, če imate bolečine v predelu ledvic, če opazite kri v urinu, če se zelo slabo počutite, če imate povišano telesno temperaturo, pri kakršnihkoli težavah s sečili pri nosečnicah, otrocih ali sladkornih bolnikih.

Povejte svoje mnenje - kometirajte