0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRevmatoidni artritis in ajurvedska pomoč

Revmatoidni artritis in ajurvedska pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Vzrok nastanka revmatoidnega artritisa je v uradni medicini neznan, ve se, da gre za avtoimunsko bolezen, kjer telo napadajo lastne imunske celice. Znanstveno je bilo dokazano, da pri nastanku revmatoidnega artritisa  igrata veliko vlogo genetika in vpliv dejavnikov iz okolice. Moderna medicina žal za revmatoidni artritis nima učinkovitega zdravila, lajšajo le bolezenske simptome.

- Oglas -

Zdravljenje začnimo takoj

Revmatoidni artritis je kronična vnetna bolezen, ki primarno prizadene sklepe in okoliška tkiva, poleg tega pa prizadene tudi druge sisteme organov. Glavna težava pri artritisu je ravno vnetje, katerega napredovanje lahko vodi do dokončne degeneracije sklepov in okoliških tkiv, če zdravljenja ne začnemo takoj. Bolezen se najpogosteje pojavi med 40. in 60. letom starosti, pogosteje pri ženskem spolu, čeprav zadnje čase pogosto obolevajo tudi veliko mlajše osebe. Simptomi in znaki obolenja se kažejo kot zatekanje in bolečina v sklepih, izguba telesne teže, jutranja okorelost, revmatoidni vozlički, izguba apetita, stalna mišična slabotnost in težave pri gibanju. Preberite več o artritisu tukaj.

Vzroki za nastanek revmatoidnega artritisa

Ajurveda je ena izmed najstarejših dokumentiranih zdravstvenih sistemov z močno teoretično bazo in praktičnimi kliničnimi aplikacijami. V ajurvedi priznavamo, da telo postane dovzetno za različne bolezni zlasti takrat, ko akumulira različne metabolne odpadne snovi in strupe v telesna tkiva, namesto da jih izloči po normalni oziroma naravni poti (blato, urin ali potenje). Ama, tako imenujemo toksine, nakopičene v telesnih tkivih, je strup, ki ga telo proizvede zaradi neravnovesja v telesnem metabolizmu. Ama tako kroži po celotnem telesu toliko časa, da najde najbolj šibko točko – pri artritisu je to sklep –, in vznemirja imunski sistem toliko časa, da se sklep vname. Torej so vzroki nastanka RA po ajurvedi:

  •  Nizek prebavni ogenj (slabo delovanje encimov) zaradi nezdravih prehranskih navad (težka, postana, »junk« hrana, ocvrta, zamrznjena ali drugače procesirana hrana). Za nizek prebavni ogenj so krivi tudi prenajedanje, prekratek razmik med obroki, neredni obroki, pozna večerja ipd.
  • Nepravilna izbira in kombinacija živil (npr. rib ne smemo jesti z mlekom).
  • Nepravilne navade, kot je uporaba premrzlih klimatskih naprav.
  • Pomanjkanje telesne vadbe ali pretiravanje z njo.
  • Mentalni stres ali stalna čustvena vznemirjenost.

Poleg pravilne prebave, dejavnih encimov, duhovnega, čustvenega in umskega zadovoljstva ter zdravih organov je pomembno, da so tudi vse tri doše (vata, pita in kapha) v ravnovesju. Ker je revmatoidni artritis najbolj povezan z vata došo, moramo paziti, da se vata v telesu ne vznemirja. Izogibati se moramo prenapornim telesnim vadbam, postenju, različnim padcem in udarcem, krvodajalstvu, pretiranim spolnim odnosom, poznemu odhajanju v posteljo, pretirani skrbi in izpostavljenosti mrzlemu vremenu. Pri prehrani se moramo izogibati pretirano soljeni hrani, kislim in trpkim okusom, preveč alkalni hrani, vročim, ne dovolj kuhanim obrokom, skuti, sezamovi pasti, sladkorju, kisu, pinjencu.

- Oglas -
Revmatoidni artritis ajurveda

Pomembnost prehrane    

Ker na razmah artritisa močno vpliva prehrana, je treba bolnika izobraziti v tej smeri in mu oblikovati jedilnik ter ga motivirati za spremembo. Pri artritisu je pravilna prehrana zelo pomembna, saj z njo močno razmejimo razmah te bolezni. Splošne smernice pri prehrani so:

  • Prehrana pri artritisu mora vsebovati primerne količine žitaric, jogurta, zelenolistne zelenjave in tudi nadomestke vitaminov in mineralov. Tekočine naj bo vsaj 3 l na dan. Pomembno je omejiti uporabo mleka, masla, olja, gheeja (prečiščeno maslo) ali različnih težkih krem ali smetan. Sveže sezonsko sadje, sveže stisnjeni sokovi, kot so pomarančni, ananasov ali grozdni sok, pa naj bodo pogosto na jedilniku.
  • Prehrana, ki ne vsebuje veliko nasičenih maščob in beljakovin in ki vsebuje veliko vlaknin, je najboljša za preventivo pred artritisom.
  • Izogibajmo se ocvrti hrani, praženim oreščkom, pijačam z mehurčki, kisu, čokoladi, rdečemu mesu, jajčnemu beljaku ter ostrim in pekočim začimbam.
  • Izogibajmo se alkoholu in žganim pijačam.
  • Izogibajmo se beli moki, sladkorju, procesiranemu mesu in mrzlim pijačam.

Ajurvedska pomoč za revmatoidni artritis

Ajurveda ima ogromno zeliščnih formulacij za zdravljenje revmatoidnega artritisa. Najbolj preprosta in na našem trgu dostopna je ašvagandha, pri kateri so dokazali, da pozitivno deluje pri bolnikih z artritisom, študije pa so pokazale, da redno jemanje ašvagandhe izboljša simptome pri bolnikih z revmatoidnim artritisom nekje v štirih tednih.

Joga pomaga vzpostaviti ponovno gibljivost sklepov in v kombinaciji z ajurvedsko masažo abhyangham lahko dosežemo dobre rezultate. Ravno tako je pomembna pranajama, ki z dihanjem odstranjuje toksine iz telesa. Priporočamo tudi čiščenje telesa, pančakarmo, kjer so vključene mnoge terapije, ki izboljšajo kakovost življenja.

Naravne sestavine, ki zmanjšujejo posledice artritisa:

Cimet: popolnoma naravna pomoč pri bolečinah pri artritisu. Ta začimba vsebuje cinnamomum, spojino, ki ima protivnetno delovanje. Nanesite pasto iz cimeta (nekaj kapljic vode v prah cimeta) na boleče sklepe ter jih pokrijte z mehko mokro krpo.

Kurkuma: polna antioksidantov, deluje protivnetno in zmanjšuje bolečino v sklepih ter vnetje.

- Oglas -

Česen: je ravno tako protivneten in zmanjšuje oteklost sklepov.

Takoj ko posumite, da gre pri vas za vnetje sklepov, ki bi lahko bilo artritis, poiščite pomoč. Obiščite tudi specialista ajurvedske medicine, ki vas bo spremljal in vam dajal napotke o pravilnem življenjskem slogu ter predpisal učinkovita zelišča in terapije na podlagi pregleda. Čeprav obstajajo splošne smernice zdravljenja bolnikov z artritisom, se moramo zavedati, da je vsak bolnik, pa čeprav z isto diagnozo, še vedno individualen in zahteva vso našo pozornost pri sestavljanju novega življenjskega sloga.

Preberite tudi: Revmatoidni artritis – Kako lajšati simptome?

.

NAJNOVEJŠE