0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & RekreacijaRedna telovadba lahko spremeni DNK

Redna telovadba lahko spremeni DNK

MORDA VAS ZANIMA

Pozitivni vplivi redne telesne aktivnosti so morda celo precej izrazitejši, kot se je verjelo doslej. Raziskovalci so namreč pred nekaj meseci odkrili korelacijo med telovadbo in epigenetskimi spremembami v skeletnih mišicah. Posledica teh sprememb pa je lahko povečana odpornost oziroma zmanjšano tveganje za različne bolezni. Izsledki raziskave so bili objavljeni v reviji Molecular Metabolism.

- Oglas -

Pomembne pozitivne spremembe v delih genoma, povezanih z razvojem bolezni

V raziskavi je sodelovalo osem mlajših moških, ki niso imeli posebnih zdravstvenih težav. Osrednji del raziskave je bil trening za povečevanje vzdržljivosti. Program je trajal šest tednov, pri čemer se je vadba izvajala petkrat tedensko, posamezni trening pa je trajal 60 minut. Pred začetkom raziskave je bila opravljena biopsija oziroma odvzem skeletnega mišičnega tkiva. Nato pa je sledil še odvzem tkiva po zaključenem šesttedenskem programu vzdržljivostnega treninga. Primerjava vzorcev ja razkrila spremenjeno aktivnost spodbujevalcev skeletnih mišic, ki so tesno povezani z genskim  zapisom. Tako so bile opažene tudi spremembe, povezane z izraženostjo genov. Izražanje genov je proces, ki vključuje več stopenj. V osnovi gre za pretvorbo »navodil«, ki so zapisana v DNK, v celične strukture in funkcije. Spremembe po šesttedenskem programu za povečanje vzdržljivosti so bile opažene v delih genoma, ki so povezani z razvojem bolezni. To nakazuje, da ima telovadba najverjetneje precej pomembno vlogo pri adaptaciji genov, katere namen je zmanjšanje tveganja za resne bolezni.

Odkrita korelacija zahteva nadaljnje preučevanje

Raziskava sicer ni bila brez omejitev. Glavna težava je bila seveda ta, da je šlo za manjšo raziskavo z zelo majhnim številom sodelujočih. Strokovnjaki, ki so raziskavo zasnovali ter poskrbeli za analizo in interpretacijo podatkov, tako priznavajo, da gre zgolj za prvi korak, ki pa nedvomno predstavlja pomemben mejnik pri raziskovanju tega področja. Študija je namreč segla precej »globlje« od večine raziskav, ki se ukvarjajo z vplivom telesne aktivnosti na človeško zdravje, in sicer vse do naših genov. Raziskovalci upajo, da bodo nadaljnje raziskave omogočile natančnejše razumevanje vloge telovadbe pri zagotavljanju prednosti v boju z boleznimi na ravni našega genoma.

»Bistvo je očem nevidno« – misel, ki velja tudi za pozitivne učinke redne telesne aktivnosti

Telovadbo pogosto dojemamo kot pot do »popolne postave«, toda redna telesna aktivnost je v prvi vrsti pomembna predvsem zaradi našega zdravja. Opisana študija nedvomno potrjuje, da je mogoče misel o tem, da je bistvo očem nevidno, aplicirati tudi na telesno aktivnost. Pozitivne spremembe v našem telesu imajo lahko daljnosežne učinke, čeprav niso vidne s prostim očesom. Ugotovitve, povezane z vplivom na genom oziroma DNK, ki jih je prinesla nova študija, so samo vrh ledene gore. Predhodne raziskave so namreč osvetlile ogromno drugih »nevidnih« pozitivnih vplivov telovadbe, ki prispevajo k zmanjšanju tveganja za resna obolenja. Redna telesna aktivnost je med drugim koristna za ublažitev vnetij v telesu, zmanjšanje tveganja za nagel upad kostne gostote in s tem za osteoporozo ter za povečanje funkcionalnosti srčno-žilnega in respiratornega sistema. Poleg tega pa lahko telovadba pripomore k močnejšemu imunskemu sistemu oziroma k učinkovitejši obrambi pred patogenimi organizmi.

- Oglas -

Odkrita je bila namreč korelacija med redno telesno aktivnostjo in povečanjem števila t. i. belih krvničk – celic, ki so izjemno pomembne za uspešno premagovanje okužb. Hkrati pa lahko telovadba poskrbi za občutno znižanje ravni kortizola, najpomembnejšega stresnega hormona. Kratkotrajno povišanje ravni kortizola  sicer pripomore k učinkovitejšemu imunskemu sistemu, toda kronično povišane ravni lahko med drugim prispevajo k različnim nepravilnostim, povezanim z delovanjem imunskega sistema.

.

NAJNOVEJŠE