Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
ŽivaliRecite psu, da ga imate radi – in srce mu bo ponorelo

Recite psu, da ga imate radi – in srce mu bo ponorelo

MORDA VAS ZANIMA

Morda se vam zdi nesmiselno, da bi psu govorili, da ga imate radi, saj vendar ne razume človeškega jezika. Čeprav drži, da lahko psu ljubezen precej lažje pokažete s konkretnimi dejanji oziroma gestami kot z besedami, pa tudi izrazi naklonjenosti ne ostanejo prezrti. Kljub temu da je »pasji jezik« precej drugačen od človeškega, pride v primeru, da skrbnik psu reče, da ga ima rad, do zelo očitne reakcije. Tako so vsaj ugotovili v britanskem podjetju Canine Cottages, ki se v osnovi ukvarja z oddajo psom in njihovim skrbnikom prijaznih koč za počitnikovanje. V omenjenem podjetju so namreč izvedli raziskavo, katere izsledki so razkrili presenetljiv vpliv, ki ga imajo lahko besede na psa – oziroma predvsem na njegov srčni utrip …

Pasje srce, ki bije v ritmu (skrbnikove) ljubezni …

- Oglas -

Skrbniki psov ste najverjetneje opazili, da se lahko pes odzove na določene besede, kot da bi v polnosti razumel njihov pomen. Čeprav najverjetneje ne gre za »razumevanje«, kot si ga predstavljamo običajno, pa je mogoče vendarle domnevati, da lahko psi na podlagi različnih neverbalnih informacij »razberejo« vsaj del tistega, kar jim poskušate sporočiti. Prav to je potrdila tudi omenjena raziskava podjetja Canine Cottages. V enem izmed eksperimentov v okviru te raziskave so psom najprej namestili merilnik srčnega utripa, nato pa so njihovim skrbnikom naročili, naj psom rečejo, da jih imajo radi. To je spodbudilo vse prej kot zanemarljivo pospešitev srčnega utripa. Ob omenjenih besedah je namreč srčni utrip psov v povprečju poskočil za kar 42 odstotkov. Pred tem je bil povprečni srčni utrip 67 udarcev na minuto, ko so skrbniki psom povedali, da jih imajo radi, pa se je povečal na 98 udarcev na minuto.

Bolj kot konkretne besede verjetno pomembno, kako so bile izgovorjene

V poročilu o raziskavi sicer ni bilo navedeno, kakšna je bila reakcija psov na druge besede oziroma ali so tudi druge besede občutno vplivale na srčni utrip. Hkrati pa izsledki dopuščajo različne interpretacije. Ni namreč nujno, da je bilo pospeševanje srčnega utripa odziv na specifične besede, ampak morda bolj na to, kako so bile izgovorjene. Sklepati je namreč mogoče, da so bile besede izgovorjene s posebnim glasom oziroma z določeno toplino. Psom tako niti ni treba razumeti, kaj natančno jim govorite, ampak jim lahko med govorjenjem ogromno sporočite tudi z neverbalnimi znaki. Seveda pa je mogoče domnevati, da velja podobno tudi za mnoge druge živalske vrste.

Rad imam pse

»Crkljanje« poskrbelo za umiritev srčnega utripa

Raziskava je vključevala še nekaj dodatnih eksperimentov. Med drugim se je preverjalo, kakšen vpliv na srčni utrip psov ima »crkljanje« s skrbniki. Učinek je bil v tem primeru nasproten kot v prvem eksperimentu, kar pomeni, da je povprečni srčni utrip upadel, in sicer na 52 udarcev na minuto oziroma za slabih 23 odstotkov. »Izpoved ljubezni« torej povzroči (prijetno) razburjenje, po drugi strani pa objemanje in podobno na psa učinkuje pomirjajoče.  

Izmerjen tudi vpliv psov na srčni utrip človeških skrbnikov

Odnos psov do skrbnikov pa ni enostranski, ampak je bilo v okviru raziskave ugotovljeno tudi, da lahko psi prav tako vplivajo na srčni utrip svojih človeških prijateljev. Povprečen srčni utrip skrbnikov psov, vključenih v raziskavo, je namreč narastel že zgolj ob tem, ko so zagledali svojega psa, in sicer za dobrih 10 odstotkov.

Meritve potrjujejo, kar verjetno dobro poznate iz prakse

- Oglas -

Čeprav je šlo za precej majhno raziskavo, ki ni bila objavljena v znanstveni reviji ali strokovno recenzirana, se boste skrbniki psov, ki ste s svojimi štirinožnimi prijatelji vzpostavili posebno vez, verjetno strinjali, da se navedeni kvantitativni izsledki ujemajo z vašo »izkušnjo iz prakse«. Sami sicer najverjetneje še niste tako podrobno spremljali srčnega utripa svojega psa, a najbrž opažate določene spremembe ob različnih oblikah izražanja naklonjenosti.

Preberite tudi: Pasja ljubezen: očitni in manj očitni znaki, da vas ima pes rad

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×