0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPasja ljubezen: očitni in manj očitni znaki, da vas ima pes rad

Pasja ljubezen: očitni in manj očitni znaki, da vas ima pes rad

MORDA VAS ZANIMA

Niste povsem prepričani, kakšna čustva goji do vas vaš štirinožni prijatelj? Pogosto se sliši, da so psi precej neposrednejši pri izkazovanju svoje naklonjenosti ali nenaklonjenosti do ljudi kot mačke. Vendar pa to ne velja v vseh primerih. Pogosto so lahko tudi psi precej skrivnostni in zadržani, zato je težko oceniti, ali so navezani na vas.

- Oglas -

pes

Da ne boste več v dvomih, vam v branje ponujamo seznam tako najočitnejših kot tistih malo manj očitnih znakov, s katerimi pes izraža svojo naklonjenost do vas. Seveda ne moremo biti nikoli povsem prepričani, o čem živali razmišljajo in kaj čutijo, vendar pa obstaja danes vse več znanstvenih študij, ki se ukvarjajo z živalsko psihologijo. S pomočjo teh izsledkov se lahko približujemo razumevanju posameznih dejanj živali, ki nam je bilo včasih precej bolj nedostopno.

Strmenje neposredno v vaše oči

Mnogi kinologi oziroma strokovnjaki za vedenje psov menijo, da je to, da pes gleda človeka naravnost v oči, ekvivalent pasjemu objemu. Medtem ko vas pes gleda v oči, naj bi se sproščal hormon, imenovan oksitocin. Gre za hormon, ki mu nekateri pravijo kar socialni hormon, saj naj bi bil povezan z občutki pripadnosti, tkanja vezi in ljubezni. Če želite izvesti test, lahko naslednjič, ko opazite, da vas pes gleda neposredno v oči, zadržite pogled. Pes bo najverjetneje zaznal, da se dogaja nekaj neobičajnega, in bo sramežljivo odvrnil pogled, saj to početje povezuje z nečim zelo intimnim, s čimer so pogosto povezani tudi občutki negotovosti in »preverjanja terena«.

- Oglas -

Zehanje, ko zehate vi

Verjetno se vam je že večkrat zgodilo, da se je v praksi potrdila misel, da je zehanje nalezljivo. Vendar pa morda ne veste, da to ne velja le za ljudi. Tudi živali se lahko »nalezejo« vašega zehanja, še posebej psi. Ko pes zazna, da zazeha nekdo, ki ga ima rad, pogosto zazeha tudi sam. Po drugi strani pa obstaja manjša verjetnost, da bo pes zazehal tudi takrat, ko pri tem početju zaloti tujca.

Naslanjanje na vas

To, da se pes naslanja na vas, je lahko povezano z različnimi vzroki. Pes je na primer lahko prestrašen ali želi nekaj od vas, ena od možnosti pa je tudi ta, da s tem preprosto izraža svojo naklonjenost. Tudi če je v ozadju strah, je v tem, da se pes nasloni ravno na vas, posebno izražanje ljubezni. S tem namreč nakaže, da ste nekdo, ki mu lahko zaupa in ki ga zmore obvarovati pred nevarnostjo.

Igranje z vami po obroku

Pes, ki takoj po obroku nakaže, da bi se rad igral z vami ali celo izkazuje potrebo po nežnosti, vas ima verjetno zelo rad. Običajno je hrana za psa največja motivacija, zato je zelo pomembno opazovati, česa si želi takoj po tem, ko je prehranjevanje končano.

Privzdigovanje obrvi

Pogosto mislimo, da lahko počutje psa razbiramo z opazovanjem njegovega repa, vendar pa je obrazna mimika v resnici še pomembnejši znak. Pred kratkim so japonski znanstveniki izvedli eksperiment, ki je potekal tako, da so nasproti psov postavili njihovega skrbnika, nato pa še tujca. Ko so psi zagledali svoje skrbnike, so se njihove obrvi običajno takoj privzdignile (še posebej leva obrv). Pri neznancih je bila obrazna mimika precej bolj zadržana.

Mirno opazovanje vašega odhoda

Morda imate občutek, da je panika ob vaših odhodih znak, da vas ima pes resnično rad, vendar to ne drži nujno. Po mnenju strokovnjakov naj bi bilo mirno opazovanje tega, kako odhajate, znak precej močnejše ljubezni. Medtem ko gre pri paniki zgolj za nekakšno obliko separacijske anksioznosti, pa je mirnost povezana s tem, da vas ima pes rad in vam zaupa, zato je prepričan, da se boste vrnili.

- Oglas -

Navdušenje ob vaši vrnitvi

Medtem ko je mirnost ob vašem odhodu dober znak, pa je po drugi strani razlog za veselje tudi to, da vas pes ob vrnitvi domov vedno navdušeno pozdravi. Tudi to namreč pomeni, da vas ima rad, verjetno pa je takšen pozdrav že sam po sebi darilo, ki vas razveseli tudi po zelo napornem dnevu.

Spanje v vaši sobi

Če želite ugotoviti, ali vas ima pes rad, je pomembno tudi to, da opazujete, kje najraje spi. Pes, ki želi spati v vaši spalnici ali celo v vaši postelji, tudi če mu tega ne dovolite, s tem izraža naklonjenost. To sicer ne pomeni, da morate ugoditi njegovim željam, vendar je dobro, da veste, da v ozadju tega početja ni le trma, ampak gre za znak ljubezni. Tako lahko daste psu odločno, a obenem tudi ljubeče vedeti, kje so meje. Želja po spanju poleg vas pa ni povezana samo z izkazovanjem ljubezni, ampak s tem psi izražajo tudi lojalnost.

Prinašanje najljubše igrače

Psi, ki svojim skrbnikom pogosto prinašajo najljubšo igračo, ne želijo povedati le tega, da se hočejo igrati. Čeprav gre verjetno tudi za to, pa ima gesta tudi globlji pomen. Z njo pes sporoča, da vas dojema kot »vodjo krdela«, zato vam želi pokloniti poseben dar, s čimer vam želi ugajati.

.

NAJNOVEJŠE