Lepota & KozmetikaKaj vaše telo potrebuje za čudovite lase in nohte?

Kaj vaše telo potrebuje za čudovite lase in nohte?

MORDA VAS ZANIMA

Močni, zdravi, sijoči lasje in nohti niso zaželeni le zaradi videza, ampak so tudi odraz zdravja. Za zdravje las in nohtov morate telesu zagotoviti ustrezna hranila. Če imate šibke lase ali nohte, preverite, z vnosom katerih hranil lahko poskrbite, da bodo zopet zasijali.

- Oglas -

1. Beljakovine

Poglavitna sestavina nohtov in las je keratin, beljakovina, ki poskrbi za trdnost vaših nohtov in las. Za proizvodnjo keratina vaše telo potrebuje amino kisline, ki jih v telo vnesete z zadostno količino beljakovin. Dobri viri so  belo  meso, vegetarijanci pa naj posežejo po oreščkih, soji, stročnicah in polnozrnatih žitaricah.

2. Cink

Cink je izjemno pomemben pri procesu obnove celic, zato lasje in nohti, ki se obnavljajo izjemno hitro, nenehno potrebujejo cink, da se lahko izgradijo močne celice. Pomanjkanje cinka se lahko kaže na več načinov, a najbolj opazni so počasna rast nohtov, cepljenje in razbarvanje nohtov. Dober vir cinka je morska hrana, predvsem ostrige ga vsebujejo veliko.  Če niste ljubitelj morske hrane, lahko cink v telo vnesete tudi z rdečim mesom in s polnozrnatimi žitaricami.

3. Kalcij

Kalcij je pomemben za  močne kosti in zobe pa tudi za močne nohte in lase. Če vam primanjkuje kalcija, boste morali poleg kalcija uživati še druge vitamine, da se bo kalcij pravilno vsrkal.  Najbolj učinkoviti viri kalcija so mlečni produkti, temno listnata zelenjava in oreščki.

4. Magnezij

- Oglas -

Ko so za vami dolga stresna obdobja, lahko posledice opazite na vaših nohtih in laseh.  Takrat vam lahko primanjkuje magnezija, ki je znan tudi kot proti stresni mineral, pripomogel pa bo tudi k obnovi vaših las in nohtov. Magnezij vsebujejo bučna semena in celo temna čokolada.

5. Omega -3 maščobne kisline

Nikar ne pozabite na zadosten vir omega 3 maščobnih kislih, ki pripomorejo k bolj mehki koži, močnim lasem in sijočim nohtom. Omega tri maščobe  med drugim vsebujejo losos, tuna, sardine, orehi in semena chia.

NAJNOVEJŠE