0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaKurkumina pasta: kako jo pripraviti in za kaj jo lahko uporabite?

Kurkumina pasta: kako jo pripraviti in za kaj jo lahko uporabite?

MORDA VAS ZANIMA

Kurkumina pasta je zelo uporaben in zdrav pripravek iz kurkume. Še pred nekaj leti je bila kurkuma pri nas dokaj neznana začimba, danes pa je izjemno cenjena zaradi svojih raznolikih koristi za zdravje. Glavna sestavina te začimbe značilno rumene barve je kurkumin, ki spada med antioksidante in ki deluje protivnetno.

- Oglas -

Kurkumo lahko enostavno dodate različnim jedem, še ena od možnosti pa je, da iz nje pripravite pasto, ki je izjemno uporabna – ne le kot dodatek jedem, ampak med drugim tudi kot povsem naraven lepotni pripravek.

Kurkumina pasta

Kurkumina pasta: Navodila za pripravo

Priprava kurkumine paste je zelo enostavna, zanjo pa boste potrebovali le tri sestavine. Poleg kurkume sta to še voda in sveže mleti poper. Slednji je pomemben zaradi aktivne sestavine, imenovane piperin, ki se uvršča med alklaloide. Piperin poskrbi za oster okus popra, med drugim pa lahko močno poveča biološko uporabnost oziroma razpoložljivost kurkumina v kurkumi.

- Oglas -

Za pripravo kukrumine paste, pogosto imenovane tudi zlata pasta, uporabite 4 žlice kurkume, pol žličke sveže mletega popra in približno 1 deciliter vode. Količino sestavin lahko po želji tudi prilagodite. Vse sestavine stresite v kozico in jih segrevajte pri srednji temperaturi, dokler ne dobite goste, homogene paste. Ko se pasta ohladi, jo lahko premestite v steklen kozarec, ki ga zaprite s pokrovčkom. Pasto lahko shranjujete v hladilniku in jo uporabljate po potrebi.

Zlato mleko

Kurkumino pasto lahko uporabite za pripravo zlatega mleka, izjemno zdravega napitka, ki ga je še posebej priporočljivo piti pred spanjem. Obstaja več različnih verzij tega napitka, osnovni sestavini pa sta rastlinsko mleko po izbiri (če želite gostejši napitek, priporočamo kokosovo mleko) in kurkumina pasta. Mleko segrejete in mu dodate malce paste, po želji pa še ščep cimeta in ingverja ter sladilo po izbiri (na primer agavin sirup). Napitek vam pomaga pri izboljšanju prebave, ublaži bolečine v mišicah in okrepi vaš imunski sistem, seznam njegovih blagodejnih učinkov pa s tem še zdaleč ni izčrpan.

Nega kože

Mnoge raziskave kažejo, da je lahko kurkuma enako učinkovita pri uničevanju mnogih vrst grampozitivnih bakterij kot antibiotiki. Zaradi protibakterijskega, obenem pa tudi protivnetnega delovanja je kurkuma odlična tudi za naravno odpravljanje različnih težav s kožo, med drugim tudi za ublažitev težav z aknami. Pasto enostavno nanesite na problematične predele in pustite učinkovati približno pol ure. Nato sperite s toplo vodo.

Beljenje zob

Eden najbolj znanih lepotnih učinkov kurkume je ta, da lahko pomaga pri naravnem beljenju zob. Kurkumino pasto zmešajte z malce kokosovega olja. S tako pripravljeno mešanico si nato enkrat dnevno umijte zobe, podobno, kot če bi uporabljali običajno zobno pasto. Že kmalu boste opazili, da so vaši zobje občutno bolj beli.

Dodatek juham

S kurkumino pasto lahko obogatite tudi številne zelenjavne juhe. Tako ne boste izboljšali le njihovega okusa, ampak boste z dodatkom kurkumine paste povečali tudi vsebnost antioksidantov. Če vam okus kurkume ni najbolj pri srcu, bo za doseganje protirakavega in drugih koristnih učinkov, ki jih ima kurkuma, dovolj že ena čajna žlička.

.

NAJNOVEJŠE