Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Vrt & VrtnarjenjePozor, ne »gnojite« sobnih rastlin s kavnimi usedlinami!

Pozor, ne »gnojite« sobnih rastlin s kavnimi usedlinami!

MORDA VAS ZANIMA

Morda ste že kje naleteli na nasvet, da lahko kavne usedline uporabite za obogatitev prsti sobnih rastlin. Čeprav so tovrstni nasveti pogosto zelo uporabni, v tem primeru to ne drži. Z dodajanjem usedlin prsti lahko namreč povzročite precej več škode kot koristi.

Namesto da usedline dodate neposredno prsti, jih uporabite za kompost

- Oglas -

Poleg vode in sončne svetlobe potrebujejo sobne rastline tudi ustrezna hranila. Tako je pomembno, da jim zagotovite kakovostno zemljo, ki bo vsebovala vse potrebne snovi za njihovo rast oziroma uspevanje. To med drugim pomeni presajanje v skladu s priporočili, pogosto pa je zelo koristno tudi dodajanje različnih gnojil. To sicer niso nujno klasična oz. v trgovini kupljena gnojila, vendar pa morate biti pri raznih eksperimentih zelo previdni, sicer lahko ogrozite svojo najljubšo sobno rastlino. Čeprav se na prvi pogled zdi, da so kuhinjski ostanki precej nedolžen dodatek, morate pri tem upoštevati določene napotke.

Kavne usedline naj bi bile koristne predvsem zaradi dušika, s katerim lahko obogatijo prst. Dušik je sicer nujen za uspevanje rastlin, vendar pa morate vedeti, da je potreben čas za sprostitev tega elementa. To pomeni, da neposredno dodajanje kavnih usedlin prsti nima posebnega pozitivnega učinka. Precej bolje je, da usedline dodate kompostu in počakate, da se razgradijo. Šele tako bodo dušik in druga hranila dostopni rastlinam. To je obenem priporočilo, ki ga je smiselno upoštevati tudi pri večini drugih kuhinjskih ostankov.

Kavne usedline lahko izčrpajo dušik in zavrejo rast rastlin

Ni torej mogoče računati na posebne koristi neposrednega dodajanja kavnih usedlin prsti. Vendar pa je to le polovica zgodbe. Ne gre namreč zgolj za to, da to ni koristno, ampak je lahko celo škodljivo. Ko se začne organska snov razgrajevati, lahko namreč sprva posrka določen delež dušika iz prsti. Če je vaša sobna rastlina posajena v zemlji, ki že pred tem ni vsebovala kaj dosti dušika, lahko kavne usedline povzročijo precejšnjo škodo. Zemlja bo tako praktično povsem oropana tega esencialnega hranila za rast rastlin, posledično pa se bo vaša sobna rastlina znašla v težavah.

Podobno velja tudi za mnoge vrtnine in cvetlice, kot so dokazali raziskovalci z univerze v Melbournu. Ti so namreč dodali kavne usedline petim različnim rastlinam, in sicer brokoliju, radiču, poru, sončnicam in vijolicam, nato pa so opazovali, kaj se je dogajalo s temi rastlinami. Ugotovili so, da so kavne usedline sčasoma zavrle rast vseh petih vrst rastlin.

Poveča se lahko tudi nevarnost za glivične ali bakterijske bolezni

- Oglas -

Poleg tega, da je lahko neposredno dodajanje kuhinjskih ostankov, kot so kavne usedline, problematično za rast, se s tem poveča tudi nevarnost za težave z bakterijskimi in glivičnimi okužbami. Ostanki, ki niso ustrezno kompostirani, namreč ustvarijo okolje, ki je skorajda idealno za razmnoževanje mikroorganizmov, ki lahko povzročijo kar nekaj škode rastlini, v skrajnem primeru pa lahko pride celo do njenega odmrtja. Če imate možnost, je torej pametno, da kavne usedline – in druge kuhinjske ostanke – najprej reciklirate, šele nato pa jih uporabite kot gnojilo za sobne rastline. Uporabite lahko tudi t. i. kompostni čaj.

Če ne pride v poštev nič od naštetega, pa lahko poiščete druge možnosti za ponovno uporabo kavnih usedlin. Zelo uporabne so na primer v doma izdelanih kozmetičnih pripravkih. Med drugim so odlična osnova za pripravo pilinga. Zmešate jih lahko na primer z malce kokosove maščobe in tako dobite zelo kakovosten piling za telo, ki bo učinkovito odstranil odmrle kožne celice in poskrbel za to, da bo vaša koža prijetno mehka.

Preberite tudi: Naredite svoja domača gnojila in škropiva

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×