0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjePozor, ne »gnojite« sobnih rastlin s kavnimi usedlinami!

Pozor, ne »gnojite« sobnih rastlin s kavnimi usedlinami!

MORDA VAS ZANIMA

Morda ste že kje naleteli na nasvet, da lahko kavne usedline uporabite za obogatitev prsti sobnih rastlin. Čeprav so tovrstni nasveti pogosto zelo uporabni, v tem primeru to ne drži. Z dodajanjem usedlin prsti lahko namreč povzročite precej več škode kot koristi.

- Oglas -

Namesto da usedline dodate neposredno prsti, jih uporabite za kompost

Poleg vode in sončne svetlobe potrebujejo sobne rastline tudi ustrezna hranila. Tako je pomembno, da jim zagotovite kakovostno zemljo, ki bo vsebovala vse potrebne snovi za njihovo rast oziroma uspevanje. To med drugim pomeni presajanje v skladu s priporočili, pogosto pa je zelo koristno tudi dodajanje različnih gnojil. To sicer niso nujno klasična oz. v trgovini kupljena gnojila, vendar pa morate biti pri raznih eksperimentih zelo previdni, sicer lahko ogrozite svojo najljubšo sobno rastlino. Čeprav se na prvi pogled zdi, da so kuhinjski ostanki precej nedolžen dodatek, morate pri tem upoštevati določene napotke.

Kavne usedline naj bi bile koristne predvsem zaradi dušika, s katerim lahko obogatijo prst. Dušik je sicer nujen za uspevanje rastlin, vendar pa morate vedeti, da je potreben čas za sprostitev tega elementa. To pomeni, da neposredno dodajanje kavnih usedlin prsti nima posebnega pozitivnega učinka. Precej bolje je, da usedline dodate kompostu in počakate, da se razgradijo. Šele tako bodo dušik in druga hranila dostopni rastlinam. To je obenem priporočilo, ki ga je smiselno upoštevati tudi pri večini drugih kuhinjskih ostankov.

Kavne usedline lahko izčrpajo dušik in zavrejo rast rastlin

Ni torej mogoče računati na posebne koristi neposrednega dodajanja kavnih usedlin prsti. Vendar pa je to le polovica zgodbe. Ne gre namreč zgolj za to, da to ni koristno, ampak je lahko celo škodljivo. Ko se začne organska snov razgrajevati, lahko namreč sprva posrka določen delež dušika iz prsti. Če je vaša sobna rastlina posajena v zemlji, ki že pred tem ni vsebovala kaj dosti dušika, lahko kavne usedline povzročijo precejšnjo škodo. Zemlja bo tako praktično povsem oropana tega esencialnega hranila za rast rastlin, posledično pa se bo vaša sobna rastlina znašla v težavah.

- Oglas -

Podobno velja tudi za mnoge vrtnine in cvetlice, kot so dokazali raziskovalci z univerze v Melbournu. Ti so namreč dodali kavne usedline petim različnim rastlinam, in sicer brokoliju, radiču, poru, sončnicam in vijolicam, nato pa so opazovali, kaj se je dogajalo s temi rastlinami. Ugotovili so, da so kavne usedline sčasoma zavrle rast vseh petih vrst rastlin.

Poveča se lahko tudi nevarnost za glivične ali bakterijske bolezni

Poleg tega, da je lahko neposredno dodajanje kuhinjskih ostankov, kot so kavne usedline, problematično za rast, se s tem poveča tudi nevarnost za težave z bakterijskimi in glivičnimi okužbami. Ostanki, ki niso ustrezno kompostirani, namreč ustvarijo okolje, ki je skorajda idealno za razmnoževanje mikroorganizmov, ki lahko povzročijo kar nekaj škode rastlini, v skrajnem primeru pa lahko pride celo do njenega odmrtja. Če imate možnost, je torej pametno, da kavne usedline – in druge kuhinjske ostanke – najprej reciklirate, šele nato pa jih uporabite kot gnojilo za sobne rastline. Uporabite lahko tudi t. i. kompostni čaj.

Če ne pride v poštev nič od naštetega, pa lahko poiščete druge možnosti za ponovno uporabo kavnih usedlin. Zelo uporabne so na primer v doma izdelanih kozmetičnih pripravkih. Med drugim so odlična osnova za pripravo pilinga. Zmešate jih lahko na primer z malce kokosove maščobe in tako dobite zelo kakovosten piling za telo, ki bo učinkovito odstranil odmrle kožne celice in poskrbel za to, da bo vaša koža prijetno mehka.

Preberite tudi: Naredite svoja domača gnojila in škropiva

.

NAJNOVEJŠE