RubrikeZanimivostiRazgibajte možgane: kako hitro lahko odkrijete psa na tej sliki?

Razgibajte možgane: kako hitro lahko odkrijete psa na tej sliki?

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da je za ohranjanje dobrega zdravja in zdrave telesne teže nujno redno gibanje. A nič drugače ni z našimi možgani. Tudi ti namreč potrebujejo redno telovadbo, sicer se hitro »polenijo«. Če imate občutek, da vaši možgani potrebujejo malce razgibavanja, se poigrajte s spodnjo uganko. Dobro si oglejte fotografijo in poskušajte na njej čim hitreje odkriti psa. Kako hitro vam bo uspelo? Preden se lotite naloge, ne pozabite vključiti štoparice. Tako boste lahko primerjali svoj rezultat s povprečnim časom, ki naj bi ga ljudje potrebovali za reševanje te zabavne miselne uganke.  

Preverite, koliko časa so potrebovali drugi …

Test za možgane
- Oglas -

Naši možgani pogosto delujejo tako, da imamo precej težav z zaznavanjem »tujka«, ki je navidezno podoben drugim elementom, ki ga obdajajo. Prav zato nam slike, kot je ta, povzročajo nemalo težav. Za to, da odkrijemo »moteči element«, običajno potrebujemo kar nekaj zbranosti. A ravno to je eden izmed ciljev takšnih ugank. Naša pozornost je namreč velikokrat zelo razpršena, zato je koristno, da se vsaj za nekaj minut osredotočimo na eno samo nalogo in odmislimo vse drugo. To nam lahko koristi tudi nasploh, saj s takšnimi zabavnimi ugankami izboljšujemo svojo sposobnost koncentracije, zato so lahko med drugim zelo koristne za ljudi z motnjo pozornosti, seveda tudi za otroke s to diagnozo. Vam je torej že uspelo najti psa v množici polarnih medvedov? Če ste uspešno razrešili uganko, naj vam zaupamo, da naj bi bil povprečen čas, ki je potreben za reševanje te naloge, 2 minuti in 49 sekund. Koliko časa pa ste potrebovali vi?

Potrebujete dodatne namige?

Imate še vedno težave? Se vam zdi, da smo vas morda malce povlekli za nos in so na sliki v resnici samo polarni medvedi? Brez skrbi, na sliki se čisto zares skriva tudi psiček. Dovolite, da vam pomagamo z nekaj dodatnimi namigi, ki vam bodo zagotovo olajšali delo. Prvi namig je, da pes ni enake velikosti kot polarni medvedi. Vam to ne pomaga kaj dosti? Naj vam v tem primeru namignemo še, da se osredotočite na desno polovico slike. Zdaj vam je najverjetneje uspelo odkriti psička, ki se je nagajivo pomešal med polarne medvede. Če doslej niste imeli sreče, pa si lahko rešitev ogledate spodaj – kar brez sramu, vsakdo od nas ima kdaj slab dan, poleg tega pa je koristno že samo reševanje tovrstnih ugank, četudi morda ne najdete rešitve. Seveda pa postane reševanje takšnih nalog mnogo lažje in hitrejše, če vadimo dovolj pogosto. Poskušajte torej vsak dan najti vsaj nekaj minut za takšno »možgansko telovadbo«. Zabavne miselne uganke pa so lahko tudi odlično razvedrilo za otroke, ki jim obenem pomaga pri izboljševanju kognitivnih sposobnosti.

Test za možgane

Redno reševanje miselnih ugank prinaša številne koristi

Poleg že omenjenega izboljšanja koncentracije nam takšne uganke oziroma najrazličnejše miselne igre pomagajo tudi pri tem, da hitreje predelujemo različne informacije in da postanemo boljši pri reševanju problemov – seveda tudi tistih, s katerimi se srečujemo vsakodnevno. Redno reševanje takšnih ugank lahko pomaga celo pri zmanjševanju tveganja za demenco, zato je lahko še posebej koristno za starejšo populacijo. Med dodatne pozitivne učinke lahko prištejemo še izboljšanje spomina, saj se med reševanjem nalog, kot je zgornja, aktivirajo prav deli možganov, ki so zadolženi za pomnjenje. Za povrh pa gre za prijetno in zabavno sprostitev, ki vam pomaga pri tem, da se umirite, s čimer se zmanjšajo negativni vplivi stresa, ki je lahko seveda zelo škodljiv za vaše zdravje. Razlogov, zakaj si je dobro vzeti čas za takšne uganke, je torej več kot dovolj.

NAJNOVEJŠE