Kvas je nepogreลกljiva sestavina kruha. Zaradi njega je kruh mehak in proลพen. Zelo cenjen je tudi med dietetiki, saj vsebuje polno vitaminov B in mineralnih snovi, zato je ลกe posebej primeren za vegane in ljudi s celiakijo, ki jim pogosto primanjkuje ravno vitaminov B-kompleksa. Vendar pa ima vse veฤ ljudi tudi teลพave s kandidiazo, stanjem prekomernega razrasta glivic kandida, kar povzroฤa ลกtevilne zdravstvene teลพave. In v tem primeru je potrebna stroga dieta brez kvasa. Kako lahko torej nadomestimo kvas v vsakodnevni prehrani?
Kvas je organska snov, ki jo sestavlja ena ali veฤ vrst glivic kvasovk. Te glivice proizvajajo encime, ki povzroฤajo vretje ali fermentacijo. Poznamo tako imenovani naravni kvas in industrijski kvas.
Naravni kvas je tisti, ki se v pekarstvu pridobiva iz testa. Kos sveลพega testa, ki smo ga zgnetli iz moke in vode pri 20โ25 ยฐC, pustimo fermentirati za kakih deset dni, nato mu dodamo moko in vodo ter tako dobimo kislo testo. To je naravni kvas, ki ga potem lahko uporabljamo pri meลกenju kruha kot rahljalno sredstvo.
Industrijski kvas se pridobiva iz zmesi melase, fosfatov in kislin, ki ji je treba dodati nekaj klic in nato pustiti, da vre pri 25 ยฐC. Po konฤani fermentaciji je treba maso zaliti in precediti, nato bolj ali manj posuลกiti in konฤno embalirati za prodajo. Ta kvas se potem uporablja pri izdelovanju testa za kruh in sladice.
Nadomestki za kvas pri peki
Popolne zamenjave za kvas ลพal ni. V receptih s kvasom je predvideno, da testo pred peko vzhajamo. Kvas so namreฤ mikroorganizmi, ki spreminjajo ลกkrob v alkohol in ogljikov dioksid. Ko kvasovke zaฤnejo delovati, nastajajo mehurฤki ogljikovega dioksida, ki so ujeti v testu, kar povzroฤi ยปdvigovanjeยซ testa. Kvas je najuฤinkovitejลกi v testu z visoko vsebnostjo glutena, to je ลกkrobnate, elastiฤne sestavine pลกenice in nekaterih drugih vrst ลพita. Gluten pomaga obdrลพati ogljikov dioksid v testu. Na vroฤini se ogljikov dioksid ลกe dodatno razลกiri, kar povzroฤi ลกe dodaten dvig testa.
Soda bikarbona + limonin sok
Najboljลกa zamenjava za kvas v pekarstvu sta soda bikarbona in pecilni praลกek. Vendar je naฤelo njunega delovanja popolnoma drugaฤno od kvasa. Soda bikarbona namreฤ deluje na podlagi kemijske reakcije. Zato ji moramo vedno dodati ลกe kislino, ki sproลพi kemijsko reakcijo, pri kateri nastanejo plini, ki dvignejo testo. Pri tem si lahko pomagamo z limoninim sokom. Za vsako skodelico moke potrebujemo ยผ ลพliฤke sode bikarbone in 1 ลพlico limoninega soka. Testo pripravimo kot obiฤajno, le da sodo bikarbono in limonin sok dodamo ฤisto na koncu. Pri tem je zelo pomembno, da imamo peฤico ลพe segreto in pripravljeno testo takoj poloลพimo v peฤico, saj je uฤinek kemijske reakcije kratkotrajen. Testa torej pri uporabi sode bikarbone ne vzhajamo.
Soda bikarbona + vinski kis
Podobno kot limona tudi vinski kis v stiku s sodo bikarbono sproลพi kemijsko reakcijo, ki pomaga dvigniti testo. Zaradi dodatka kisa testo ne bo imelo kislega okusa.
Soda bikarbona + pinjenec
Sodi bikarboni lahko dodamo tudi pinjenec. ฤe le-tega nimamo, ga lahko pripravimo sami. In sicer pripravimo 1 skodelico pinjenca tako, da zmeลกamo ยพ skodelice navadnega jogurta in ยผ skodelice mleka.
Pecilni praลกek
Pecilni praลกek vsebuje tako sodo bikarbono kot citronsko kislino. Zato ni treba dodajati limoninega soka. V receptu moramo kvas zamenjati s poloviฤno koliฤino pecilnega praลกka. Tako kot pri sodi bikarboni je treba testo ฤim prej poloลพiti v segreto peฤico in speฤi.
Vinski kamen
V zadnjem ฤasu je v peki vse bolj priljubljena uporaba vinskega kamna. Vinski kamen je naravno rahljalno sredstvo. Gre za kislo kalijevo in kalcijevo sol vinske kisline, ki se izloฤa v sodih pri zorenju vina. Z vinskim kamnom nadomeลกฤamo pecilni praลกek in kvas. Zavitek vinskega kamna (17 g) zadoลกฤa za 750 gramov, lahko celo za 1 kilogram moke. Z uporabo vinskega kamna se v jedeh izognemo tudi (pri)okusu po pecilnem praลกku oziroma kvasu.
Da bo kruh ฤim rahlejลกi in dlje ฤasa sveลพ, lahko testu dodamo tudi indijski trpotec (psyllium) ali semena chia. To je ลกe posebej priporoฤljivo pri brezglutenski peki. Z zaฤimbami bogatimo okus kruhu, vendar z njimi ne smemo pretiravati. Lahko dodamo praลพeno kumino, janeลพ, koriander, sezam, laneno seme, sonฤnice, buฤne peลกke. Primerni so tudi listi zeliลกฤ, ki prenesejo vroฤino, to so listi roลพmarina, ลพajblja, timijana in origana. Poskusimo lahko tudi z divjimi zeliลกฤi, kot je ฤemaลพ. Odliฤna je tudi v kruh zameลกana praลพena ฤebula. Nekateri pa dodajo kruhu tudi pretlaฤen krompir, olive, jajce, orehe, sir โฆ Okusi nimajo meja. Zato izberite svojo najljubลกo razliฤico.
Pirin kruh brez kvasa
Sestavine:
- 500 g pirine polnozrnate moke,
- 300 ml tekoฤine (ยฝ vode + ยฝ mineralne vode),
- sol, pecilni praลกek,
- malo mleka ali riลพevega napitka za premaz in sezam, mak, ovseni kosmiฤi ali sonฤniฤna
semena za posip.
Priprava:
Moko, sol, pecilni praลกek in tekoฤino zmeลกamo v posodi, dobro pregnetemo z meลกalnikom in na koncu tudi z rokami. Oblikujemo hlebฤek in ga poloลพimo v namaลกฤen pekaฤ. Premaลพemo z napitkom in posujemo s semeni. Peฤemo pri 200 ยฐC pribliลพno 30 minut.
Ovseni kruh brez kvasa
Sestavine:
- 3 skodelice ovsene moke,
- 1 ยฝ skodelice vode,
- 2 ลพlici vinskega kamna,
- ยฝ ลพliฤke soli,
- 3 ลพlice semen chia (ali psylliuma),
- 9 ลพlic vode.
Priprava:
Peฤico segrejemo na 190 ยฐC. Semena chia
zmeลกamo z 9 ลพlicami vode in pustimo stati 15 minut. Zmeลกamo suhe sestavine
posebej in mokre posebej (vkljuฤno sluzjo semen chia). Nato jih zmeลกamo med
seboj in pretresemo v pomaลกฤen pekaฤ za kruh. Peฤemo 50โ55 minut. Peฤico
ugasnemo in pustimo kruh v njej ลกe 30 minut.
Kruh proti kandidi iz kokosove moke
Sestavine:
- ยฝ skodelice fine kokosove moke,
- ยฝ skodelice ajdove moke,
- ยฝ skodelice kokosove kreme (kremasti del, ki ostane na vrhu ploฤevinke s
kokosovim mlekom), - 5 jajc,
- 2 ลพlici kokosovega olja,
- ยฝ ลพliฤka soli,
- 1 ลพliฤka vinskega kamna.
- stevia po okusu.
Priprava:
Penasto vmeลกamo jajca, kokosovo olje, sol in stevio. Dodamo kokosovo in ajdovo moko ter pecilni praลกek z vinskim kamnom, dobro premeลกamo. Pretresemo v pomaลกฤen pekaฤ za kruh in peฤemo pri 180 ยฐC 30 minut. Ohladimo na reลกetki.
Brezลพitni mandljev kruh (pri dieti brez ogljikovih hidratov)
Sestavine:
- 1,5 skodelice mandljevega masla,
- 2 ลพliฤki jabolฤnega kisa,
- 5 jajc,
- 1 ลพliฤka sode bikarbone,
- ยฝ ลพliฤke soli,
- 3 ลพlice olivnega olja,
- 2 ลพlici vode (po potrebi).
Priprava:
Peฤico segrejemo na 150ยฐC. Pravokotni pekaฤ za kruh obloลพimo s peki papirjem. Jajca penasto vmeลกamo. Dodamo jabolฤni kis in nato ลกe mandljevo maslo ter premeลกamo z meลกalnikom. Prilijemo olje in premeลกamo, pazimo, da testo ni pregosto in da v njem ni izloฤene tekoฤine. Pravilna gostota je podobna masi za palaฤinke. ฤe je testo pregosto, dodamo ลกe malo vode. Nato ลกe posolimo in dodamo sodo bikarbono ter dobro premeลกamo. Prelijemo v pekaฤ. Mase bi moralo biti za ยพ viลกine pekaฤa, sicer bo kruh prenizek. Postavimo v peฤico in peฤemo 1 uro. Ohladimo, zavijemo v papirnato brisaฤo in hranimo v hladilniku do 7 dni.
Preverite tudi, kako naredimo kruh brez kvasa z droลพmi.