DomovZdravje & prehranaKako nadomestiti kvas v kruhu?

Kako nadomestiti kvas v kruhu?

Kvas je nepogreลกljiva sestavina kruha. Zaradi njega je kruh mehak in proลพen. Zelo cenjen je tudi med dietetiki, saj vsebuje polno vitaminov B in mineralnih snovi, zato je ลกe posebej primeren za vegane in ljudi s celiakijo, ki jim pogosto primanjkuje ravno vitaminov B-kompleksa. Vendar pa ima vse veฤ ljudi tudi teลพave s kandidiazo, stanjem prekomernega razrasta glivic kandida, kar povzroฤa ลกtevilne zdravstvene teลพave. In v tem primeru je potrebna stroga dieta brez kvasa. Kako lahko torej nadomestimo kvas v vsakodnevni prehrani?

kruh brez kvasa

Kvas je organska snov, ki jo sestavlja ena ali veฤ vrst glivic kvasovk. Te glivice proizvajajo encime, ki povzroฤajo vretje ali fermentacijo. Poznamo tako imenovani naravni kvas in industrijski kvas.

Naravni kvas je tisti, ki se v pekarstvu pridobiva iz testa. Kos sveลพega testa, ki smo ga zgnetli iz moke in vode pri 20โ€“25 ยฐC, pustimo fermentirati za kakih deset dni, nato mu dodamo moko in vodo ter tako dobimo kislo testo. To je naravni kvas, ki ga potem lahko uporabljamo pri meลกenju kruha kot rahljalno sredstvo.

Industrijski kvas se pridobiva iz zmesi melase, fosfatov in kislin, ki ji je treba dodati nekaj klic in nato pustiti, da vre pri 25 ยฐC. Po konฤani fermentaciji je treba maso zaliti in precediti, nato bolj ali manj posuลกiti in konฤno embalirati za prodajo. Ta kvas se potem uporablja pri izdelovanju testa za kruh in sladice.

Kako nadomestiti kvas pri peki kruha

Nadomestki za kvas pri peki

Popolne zamenjave za kvas ลพal ni. V receptih s kvasom je predvideno, da testo pred peko  vzhajamo. Kvas so namreฤ mikroorganizmi, ki spreminjajo ลกkrob v alkohol in ogljikov dioksid. Ko kvasovke zaฤnejo delovati, nastajajo mehurฤki ogljikovega dioksida, ki so ujeti v testu, kar povzroฤi ยปdvigovanjeยซ testa. Kvas je najuฤinkovitejลกi v testu z visoko vsebnostjo glutena, to je ลกkrobnate, elastiฤne sestavine pลกenice in nekaterih drugih vrst ลพita. Gluten pomaga obdrลพati ogljikov dioksid v testu. Na vroฤini se ogljikov dioksid ลกe dodatno razลกiri, kar povzroฤi ลกe dodaten dvig testa.

Soda bikarbona + limonin sok

Najboljลกa zamenjava za kvas v pekarstvu sta soda bikarbona in pecilni praลกek. Vendar je naฤelo njunega delovanja popolnoma drugaฤno od kvasa. Soda bikarbona namreฤ deluje na podlagi kemijske reakcije. Zato ji moramo vedno dodati ลกe kislino, ki sproลพi kemijsko reakcijo, pri kateri nastanejo plini, ki dvignejo testo. Pri tem si lahko pomagamo z limoninim sokom. Za vsako skodelico moke potrebujemo ยผ ลพliฤke sode bikarbone in 1 ลพlico limoninega soka. Testo pripravimo kot obiฤajno, le da sodo bikarbono in limonin sok dodamo ฤisto na koncu. Pri tem je zelo pomembno, da imamo peฤico ลพe segreto in pripravljeno testo takoj poloลพimo v peฤico, saj je uฤinek kemijske reakcije kratkotrajen. Testa torej pri uporabi sode bikarbone ne vzhajamo.

Soda bikarbona + vinski kis

Podobno kot limona tudi vinski kis v stiku s sodo bikarbono sproลพi kemijsko reakcijo, ki pomaga dvigniti testo. Zaradi dodatka kisa testo ne bo imelo kislega okusa.

Soda bikarbona + pinjenec

Sodi bikarboni lahko dodamo tudi pinjenec. ฤŒe le-tega nimamo, ga lahko pripravimo sami. In sicer pripravimo 1 skodelico pinjenca tako, da zmeลกamo ยพ skodelice navadnega jogurta in ยผ skodelice mleka.

Pecilni praลกek in soda bikarbona

Pecilni praลกek

Pecilni praลกek vsebuje tako sodo bikarbono kot citronsko kislino. Zato ni treba dodajati limoninega soka. V receptu moramo kvas zamenjati s poloviฤno koliฤino pecilnega praลกka. Tako kot pri sodi bikarboni je treba testo ฤim prej poloลพiti v segreto peฤico in speฤi.

Vinski kamen

V zadnjem ฤasu je v peki vse bolj priljubljena uporaba vinskega kamna. Vinski kamen je naravno rahljalno sredstvo. Gre za kislo kalijevo in kalcijevo sol vinske kisline, ki se izloฤa v sodih pri zorenju vina. Z vinskim kamnom nadomeลกฤamo pecilni praลกek in kvas. Zavitek vinskega kamna (17 g) zadoลกฤa za 750 gramov, lahko celo za 1 kilogram moke. Z uporabo vinskega kamna se v jedeh izognemo tudi (pri)okusu po pecilnem praลกku oziroma kvasu.

Da bo kruh ฤim rahlejลกi in dlje ฤasa sveลพ, lahko testu dodamo tudi indijski trpotec (psyllium) ali semena chia. To je ลกe posebej priporoฤljivo pri brezglutenski peki. Z zaฤimbami bogatimo okus kruhu, vendar z njimi ne smemo pretiravati. Lahko dodamo praลพeno kumino, janeลพ, koriander, sezam, laneno seme, sonฤnice, buฤne peลกke. Primerni so tudi listi zeliลกฤ, ki prenesejo vroฤino, to so listi roลพmarina, ลพajblja, timijana in origana. Poskusimo lahko tudi z divjimi zeliลกฤi, kot je ฤemaลพ. Odliฤna je tudi v kruh zameลกana praลพena ฤebula. Nekateri pa dodajo kruhu tudi pretlaฤen krompir, olive, jajce, orehe, sir โ€ฆ Okusi nimajo meja. Zato izberite svojo najljubลกo razliฤico.

Domaฤi kruh brez kvasa

Pirin kruh brez kvasa

Sestavine:

  • 500 g pirine polnozrnate moke,
  • 300 ml tekoฤine (ยฝ vode + ยฝ mineralne vode),
  • sol, pecilni praลกek,
  • malo mleka ali riลพevega napitka za premaz in sezam, mak, ovseni kosmiฤi ali sonฤniฤna
    semena za posip.

Priprava:

Moko, sol, pecilni praลกek in tekoฤino zmeลกamo v posodi, dobro pregnetemo z meลกalnikom in na koncu tudi z rokami. Oblikujemo hlebฤek in ga poloลพimo v namaลกฤen pekaฤ. Premaลพemo z napitkom in posujemo s semeni. Peฤemo pri 200 ยฐC pribliลพno 30 minut.

Ovseni kruh brez kvasa

Sestavine:

  • 3 skodelice ovsene moke,
  • 1 ยฝ skodelice vode,
  • 2 ลพlici vinskega kamna,
  • ยฝ ลพliฤke soli,
  • 3 ลพlice semen chia (ali psylliuma),
  • 9 ลพlic vode.

Priprava:

Peฤico segrejemo na 190 ยฐC. Semena chia zmeลกamo z 9 ลพlicami vode in pustimo stati 15 minut. Zmeลกamo suhe sestavine posebej in mokre posebej (vkljuฤno sluzjo semen chia). Nato jih zmeลกamo med seboj in pretresemo v pomaลกฤen pekaฤ za kruh. Peฤemo 50โ€“55 minut. Peฤico ugasnemo in pustimo kruh v njej ลกe 30 minut.

Peka kruha

Kruh proti kandidi iz kokosove moke

Sestavine:

  • ยฝ skodelice fine kokosove moke,
  • ยฝ skodelice ajdove moke,
  • ยฝ skodelice kokosove kreme (kremasti del, ki ostane na vrhu ploฤevinke s
    kokosovim mlekom),
  • 5 jajc,
  • 2 ลพlici kokosovega olja,
  • ยฝ ลพliฤka soli,
  • 1 ลพliฤka vinskega kamna.
  • stevia po okusu.

Priprava:

Penasto vmeลกamo jajca, kokosovo olje, sol in stevio. Dodamo kokosovo in ajdovo moko ter pecilni praลกek z vinskim kamnom, dobro premeลกamo. Pretresemo v pomaลกฤen pekaฤ za kruh in peฤemo pri 180 ยฐC 30 minut. Ohladimo na reลกetki.

Brezลพitni mandljev kruh (pri dieti brez ogljikovih hidratov)

Sestavine:

  • 1,5 skodelice mandljevega masla,
  • 2 ลพliฤki jabolฤnega kisa,
  • 5 jajc,
  • 1 ลพliฤka sode bikarbone,
  • ยฝ ลพliฤke soli,
  • 3 ลพlice olivnega olja,
  • 2 ลพlici vode (po potrebi).

Priprava:

Peฤico segrejemo na 150ยฐC. Pravokotni pekaฤ za kruh obloลพimo s peki papirjem. Jajca penasto vmeลกamo. Dodamo jabolฤni kis in nato ลกe mandljevo maslo ter premeลกamo z meลกalnikom. Prilijemo olje in premeลกamo, pazimo, da testo ni pregosto in da v njem ni izloฤene tekoฤine. Pravilna gostota je podobna masi za palaฤinke. ฤŒe je testo pregosto, dodamo ลกe malo vode. Nato ลกe posolimo in dodamo sodo bikarbono ter dobro premeลกamo. Prelijemo v pekaฤ. Mase bi moralo biti za ยพ viลกine pekaฤa, sicer bo kruh prenizek. Postavimo v peฤico in peฤemo 1 uro. Ohladimo, zavijemo v papirnato brisaฤo in hranimo v hladilniku do 7 dni.

Preverite tudi, kako naredimo kruh brez kvasa z droลพmi.

Veronika Jelovลกek
Veronika Jelovลกek
Mag. Veronika Jelovลกek je prehranska svetovalka z mednarodnim certifikatom, strokovnjakinja za dietno prehrano alergikov, celiakaลกev, ljudi na kandida dieti in vseh, ki se morajo zaradi zdravstvenih razlogov drลพati posebnih prehranskih diet.

NAJNOVEJล E