Kako nadomestiti kvas v kruhu?

    Kvas je nepogrešljiva sestavina kruha. Zaradi njega je kruh mehak in prožen. Zelo cenjen je tudi med dietetiki, saj vsebuje polno vitaminov B in mineralnih snovi, zato je še posebej primeren za vegane in ljudi s celiakijo, ki jim pogosto primanjkuje ravno vitaminov B-kompleksa. Vendar pa ima vse več ljudi tudi težave s kandidiazo, stanjem prekomernega razrasta glivic kandida, kar povzroča številne zdravstvene težave. In v tem primeru je potrebna stroga dieta brez kvasa. Kako lahko torej nadomestimo kvas v vsakodnevni prehrani?

    kruh brez kvasa

    Kvas je organska snov, ki jo sestavlja ena ali več vrst glivic kvasovk. Te glivice proizvajajo encime, ki povzročajo vretje ali fermentacijo. Poznamo tako imenovani naravni kvas in industrijski kvas.

    Naravni kvas je tisti, ki se v pekarstvu pridobiva iz testa. Kos svežega testa, ki smo ga zgnetli iz moke in vode pri 20–25 °C, pustimo fermentirati za kakih deset dni, nato mu dodamo moko in vodo ter tako dobimo kislo testo. To je naravni kvas, ki ga potem lahko uporabljamo pri mešenju kruha kot rahljalno sredstvo.

    Industrijski kvas se pridobiva iz zmesi melase, fosfatov in kislin, ki ji je treba dodati nekaj klic in nato pustiti, da vre pri 25 °C. Po končani fermentaciji je treba maso zaliti in precediti, nato bolj ali manj posušiti in končno embalirati za prodajo. Ta kvas se potem uporablja pri izdelovanju testa za kruh in sladice.

    Predstavili vam bomo nadomestke za kvas in razkrili recepte za:

    • Pirin kruh brez kvasa,
    • Ovseni kruh brez kvasa,
    • Kruh proti kandidi iz kokosove moke,
    • Brezžitni mandljev kruh (pri dieti brez ogljikovih hidratov).

    Članek in recpete najdete v tiskani izdaji revije Bodi eko >>

    Povejte svoje mnenje - kometirajte