Paprika je ena najbolj priljubljenih vrtnin, ki konec poletja in v zaฤetku jeseni obilno obrodi. Njena ลพivahna barva, sladkast okus in vsestranska uporaba jo postavljajo v srediลกฤe ลกtevilnih jedi. A ker pridelek pogosto preseลพe naลกe sprotne potrebe, se pojavi vpraลกanje โ kako papriko shraniti, da bo okusna tudi pozimi?
Ena najbolj aromatiฤnih reลกitev je paprika v olju. To je shranek, ki ga poznajo po vsem Mediteranu: od Italije do Grฤije in Dalmacije. Paprike v olju ohranijo svojo teksturo in okus, hkrati pa se prepojijo z diลกavnicami in oljฤnim oljem, kar jim daje povsem nov znaฤaj. Takลกna priprava je izvrstna priloga, samostojna predjed ali dodatek k mesu, siru, testeninam in kruhu.
Kakลกne paprike so najboljลกe?
Za vlaganje v oljฤno olje izberemo zdrave, ฤvrste in popolnoma zrele plodove. Najbolj primerne so mesnate rdeฤe paprike, kot so rog, babura ali podolgovate sorte, ki imajo sladek okus in se lepo speฤejo. Zelene paprike so bolj grenke in niso tako primerne, rumene in oranลพne pa lahko dodamo za barvitost.
Pomembno je, da paprike nimajo mehkih lis ali znakov plesni. Sveลพina je kljuฤ do kakovostnega shranka.
Recept: paprika v olju po mediteransko
Sestavine
- 3 kg rdeฤih paprik
- 200 ml vinskega kisa
- 2 dl oljฤnega olja (lahko kombiniramo z nevtralnim oljem, npr. sonฤniฤnim)
- 3 stroki ฤesna
- 1 ลพlica soli
- 1 ลพliฤka sladkorja
- pest sveลพih zeliลกฤ (peterลกilj, bazilika ali origano)
- po ลพelji feferon za pekoฤo razliฤico
Postopek priprave
- Priprava paprik
Paprike operemo, obriลกemo in speฤemo v peฤici ali na ลพaru, dokler koลพica ne poฤrni in se napihne. Nato jih pokrijemo z vlaลพno kuhinjsko krpo za 15 minut, da se koลพica zmehฤa, in jo nato olupimo. Odstranimo peclje in semena, meso pa nareลพemo na trakove. - Marinada
V loncu zavremo kis, sol in sladkor. Ko zavre, dodamo paprike in jih kuhamo 2โ3 minute. Odcedimo in pustimo, da se ohladijo. - Vlaganje v kozarce
Na dno steriliziranih kozarcev damo malo ฤesna in sveลพih zeliลกฤ. Dodamo trakove paprike, jih rahlo potlaฤimo in prelijemo z oljฤnim oljem, da so povsem prekrite. Kozarce zapremo in shranimo v temen, hladen prostor. - Zorenje
Paprika v olju je najboljลกa po vsaj 2 tednih, ko se okusi prepojijo.
Variacije recepta
- S suลกenimi paradiลพniki: dodamo nekaj kosov suhih paradiลพnikov za bogatejลกi okus.
- S feferoni: za ljubitelje pikantnega lahko med paprike dodamo rezine ฤilija.
- Z aromatiฤnimi zaฤimbami: poper v zrnu, lovorjev list, timijan ali roลพmarin prinesejo drugaฤno noto.

Kako pravilno shranjevati papriko v olju?
Paprika v olju mora biti vedno popolnoma prekrita z oljem, saj s tem prepreฤimo stik z zrakom in razvoj plesni. Odprte kozarce hranimo v hladilniku in jih porabimo v 7โ10 dneh. Neodprti kozarci, pripravljeni s sterilizacijo, lahko zdrลพijo veฤ mesecev.
Za daljลกo obstojnost lahko kozarce po zapiranju pasteriziramo โ poloลพimo jih v lonec z vroฤo vodo in jih kuhamo 20 minut. Tako bodo varni za uลพivanje tudi po veฤ mesecih.
Uporaba paprike v olju v kuhinji
- kot priloga k siru, mesninam ali ribam
- v sendviฤih in burgerjih za bogatejลกi okus
- kot dodatek k testeninam ali riลพotam
- na brusketah skupaj s sirom in oljฤnim oljem
- kot solatni dodatek s stroฤnicami in sveลพo zelenjavo
Paprika v olju je izjemno vsestranska โ v nekaj minutah lahko iz preprostega obroka ustvarimo gurmanski pridih.
Zdravstvene koristi paprike
Paprika ni le okusna, ampak tudi zdrava. Vsebuje:
- visoko koliฤino vitamina C (tudi veฤ kot limona)
- antioksidante, kot sta beta-karoten in likopen
- vlaknine za dobro prebavo
- malo kalorij, a veliko hranil
Ko paprike shranimo v olju, se hranilna vrednost veฤinoma ohrani, hkrati pa olje omogoฤa boljลกo absorpcijo maลกฤobotopnih vitaminov.
Najpogostejลกe napake pri pripravi
- uporaba premalo kakovostnega olja โ okus bo slabลกi
- nezadostna sterilizacija kozarcev โ nevarnost kvarjenja
- premalo olja โ paprike niso povsem prekrite in hitro splesnijo
- preveฤ kuhanja โ paprike izgubijo teksturo in postanejo kaลกaste
Paprika v olju je tipiฤen mediteranski shranek, ki zdruลพuje bogastvo poletnega pridelka z aromami zeliลกฤ in oljฤnega olja. ฤe jo pripravimo pravilno, nas lahko razveseljuje ลกe mesece po sezoni. Z malo truda in nekaj osnovnimi sestavinami si lahko pripravimo koลกฤek Mediterana kar doma โ na kruhu, v solatah ali kot spremljavo mesu in ribam.