DomovVrt & Vrtnarjenje10 najboljših idej, kaj narediti z viškom paprik z vrta

10 najboljših idej, kaj narediti z viškom paprik z vrta

V poznem poletju in zgodnji jeseni se marsikateri vrtnar znajde pred enako težavo: paprike zorijo hitreje, kot jih uspemo pojesti. Rdeče, zelene, rumene ali oranžne – pridelek je pogosto tako bogat, da omarica in hladilnik kmalu ne zdržita več. Namesto da bi jih pustili, da propadejo, lahko paprike shranimo, predelamo ali uporabimo na ustvarjalne načine. Tako bomo v njihovem okusu uživali še dolgo po sezoni.

1. Vlaganje paprik

Vlagane paprike so prava klasika, ki popestri zimsko mizo. Pripravimo jih lahko na več načinov:

  • v kisu s česnom in začimbami
  • kot ajvar ali namaz
  • kot mešanico z drugo zelenjavo (kumare, korenje, čebula)

Vlagane paprike ostanejo hrustljave in ohranijo značilen sladkast okus.

2. Zamrzovanje paprik

Paprika je ena tistih vrtnin, ki jih zelo enostavno zamrznemo. Operemo, odstranimo peške in narežemo na trakove ali kocke. Nato jih zamrznemo v vrečkah ali posodicah. Tako jih lahko uporabljamo za omake, juhe, rižote ali enolončnice vse leto. Prednost zamrzovanja je, da paprika ohrani barvo in večino hranil.

3. Sušenje paprik

Sušenje je star način shranjevanja. Najbolj primerne so rdeče paprike, ki jih lahko posušimo na soncu, v sušilniku ali pečici. Posušene paprike lahko zmeljemo v prah in dobimo domačo papriko v prahu – naravno, brez dodatkov.

4. Paprike v omakah in namazih

Iz paprik lahko pripravimo vrsto omak:

  • ajvar, ki je nepogrešljiv v balkanski kuhinji
  • pekoče omake z dodatkom čilija
  • kremne namaze z jogurtom ali skuto

Omake lahko shranimo v kozarcih ali zamrznemo za kasnejšo uporabo.

5. Polnjene paprike

Čeprav so polnjene paprike tradicionalno jed iz svežih plodov, jih lahko pripravimo vnaprej in zamrznemo. Napolnimo jih z mesnim nadevom ali rižem in zelenjavo, nato jih zložimo v posodo in zamrznemo. Ko pride zima, jih samo spečemo ali podušimo.

6. Pečene paprike

Pečene paprike imajo poseben, rahlo dimljen okus. Pečemo jih v pečici, na žaru ali celo na štedilniku. Ko se ohladijo, jih olupimo, vložimo v olje z začimbami in shranimo v hladilniku. Odlične so kot priloga, v solatah ali na kruhu.

7. Paprike kot osnova za juhe in enolončnice

Če jih imate preveč, jih preprosto narežite in zamrznite v vrečkah po porcijah, pripravljenih za enolončnice. Paprika se odlično ujema s paradižnikom, bučkami, fižolom in krompirjem. Takšne mešanice so kot nalašč za hitre zimske obroke.

8. Fermentirane paprike

Fermentacija je star, a spet zelo priljubljen način shranjevanja zelenjave. Paprike narežemo, solimo in pustimo fermentirati nekaj dni ali tednov. Rezultat je rahlo kiselkast, probiotičen dodatek, ki krepi prebavo in odpornost.

9. Paprike v kisu ali olju

Če želimo papriko uporabiti na nekoliko bolj izviren način, jo lahko dodamo kisu ali olju. V steklenico olja damo pečene paprike, česen in začimbe – dobimo aromatično olje za solate in testenine. Podobno lahko naredimo kis, ki popestri marinade in omake.

10. Delitev s prijatelji ali skupnostjo

Če kljub vsem možnostim ostane še vedno preveč paprik, jih podarimo sosedom, prijateljem ali lokalni skupnosti. Marsikdo bo vesel domače zelenjave, vi pa boste naredili prostor in dober vtis.

Zakaj je smiselno papriko shranjevati?

Paprike niso le okusne, ampak tudi izjemno zdrave. So bogate z vitaminom C, beta-karotenom, vitaminom B6 in vlakninami. Redno uživanje paprike krepi imunski sistem, podpira zdravje oči in pomaga pri presnovi. S shranjevanjem si tako zagotovimo dostop do teh hranil tudi v hladnejšem delu leta.

Preberite še:

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE