DomovZdravi ReceptiNajboljši domači ajvar iz rdeče in oranžne paprike ter jajčevcev

Najboljši domači ajvar iz rdeče in oranžne paprike ter jajčevcev

- Oglas -

Domači ajvar iz pečenih rdečih in oranžnih paprik ter jajčevcev je klasična balkanska specialiteta, polna bogatih in dimljenih okusov. Odličen kot namaz, priloga ali dodatek jedem z žara.

Sestavone (10 porcij):

  • 2 jajčevca
  • 1000 g rdeče paprike
  • 1000 g oranžne paprike
  • 300 ml rastlinskega olja
  • sol po okusu

Priprava:

  1. Oprane jajčevce in paprike položimo na pekač ter jih pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 °C približno 10 minut. Nato paprike vzamemo iz pečice, jajčevce obrnemo in jih pečemo še dodatnih 10 minut. Pečene paprike damo v večjo posodo, jo pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo približno 10 minut, da se zmehčajo v pari. Nato jih olupimo, odstranimo peclje in semena. Pečene jajčevce vzamemo iz pečice, jih prerežemo in z žlico izdolbemo sredico.
  2. Paprike in jajčevce damo v večjo posodo, prilijemo polovico olja in vse skupaj zmeljemo (s paličnim mešalnikom ali v mešalniku). Solimo po okusu. Če je zmes pregosta, dodamo še preostanek olja. Pripravljen ajvar nadevamo v kozarce in shranimo v hladilniku.
  3. Za bolj izrazit okus lahko pri postrežbi dodamo sesekljano drobnjak. Ajvar lahko postrežemo kot prilogo k mesu, kot osnovo za omake in namaze ali preprosto s svežim kruhom.
- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI