DomovZdravilne rastlineRastline, ki hladijo naše telo

Rastline, ki hladijo naše telo

Poleti, ko so visoke temperature, narava sama poskrbi za to, da v tem času rastejo rastline, ki hladijo naše telo. Pomembno je, da zaužijemo dosti tekočine, prav tako pa je pomembna prehrana.

- Oglas -

Poletje je po tradicionalni kitajski medicini doba srca. Zato jejmo manj mesa, pekovskih živil, testenin, saj te sestavine grejejo naše srce, ki pa poganja naše telo. Na jedilnikih naj bodo pogosteje živila, ki nas ohladijo, kot so na primer sočni paradižniki in kumare, ki nas tudi osvežijo. Jejmo sočno sadje, kot je lubenica in melona.

Poleti se izogibajmo pitju sladkih pijač in namesto tega pijmo vodo, ki jo obogatimo s sadjem in zelišči, lahko tudi s cvetovi vrtnice in sivke, listi bazilike, limeto in koleščki kumare. Še posebej nam bo naše telo hvaležno, če si bomo poleti privoščili osvežilne čaje, npr. melise, poprove mete, komarčka, kamilice, sleza, slezenovca, rmana, encijana, koprca, limonine trave, koriandra.

Če imate raje sadne čaje, pa posušite plodove češnje, borovnice, pri jagodah posušimo liste. Ko si čaj pripravimo, ga ohladimo in ga tako pijemo po požirkih. Čaja ne dajemo v hladilnik, ampak pijemo mlačnega.

- Oglas -

Tradicionalni rman

rman

Rman so že od nekdaj uporabljali ne le kot zdravilno rastlino, temveč tudi kot dodatek k jedem in kot aromo pri varjenju piva. Zel rmana so v terapevtske namene uporabljala indijanska plemena v Severni Ameriki. Čaj iz rmana uporabljajo pri vročini, prehladu, gripi, gastrointestinalnih težavah, pri celjenju ran, kot analgetik pri glavobolih, kot blago pomirjevalo.

Poprova meta

poprova meta

Poprova meta (latinsko ime: mentha x piperita L.) je trajnica, vzgojena s križanjem med klasasto in vodno meto. Ima temno rdeča stebla in aromatične nasprotne ovalne liste s priostreno konico. Pozno poleti se odpirajo vijoličasti cvetovi, ki so združeni v podolgovata klasasta socvetja.

Zelene liste nabiramo tik pred cvetenjem. Sušimo jih hitro, da ne počrnijo preveč, in jih hranimo v dobro zaprtih posodah. Suhi listi imajo močan aromatičen vonj in oster, rahlo hladeč okus. V poletnih mesecih lahko tudi sveže liste uporabimo za pripravo čaja. V nekaterih deželah uporabljajo sveže liste za pripravo omak in sladic ter zeliščnega kisa. V vrtu jo večkrat presajamo, saj se rada izrodi. Na ta način hkrati preprečimo, da bi se okužila z rjo, ki zmanjša učinkovitost poprove mete. Poprova meta pa najbolje uspeva v bogati, vlažni zemlji, na sončnem ali rahlo senčnatem rastišču. Glavna sestavina je eterično olje, ki se v 4 % nahaja v listih poprove mete. Le-ta je sestavljen iz monoterpenov cineola, mentona, mentola, mentilacetata, mentofurana, limonen …

Seveda na sestavo eteričnega olja vplivajo številni dejavniki, kot so: starost listov, čas nabiranja, izvor rastline, talne in podnebne razmere. V dišečem olju je je veliko mentola in malo mentofurana (manj kot 5 %). Eterično olje poprove mete pomešano v nosilnem olju neposredno na mestu nanosa zmanjšuje bolečino. Ker vsebuje mentol, na koži deluje hladilno in rahlo anestetično. Eterično olje uporabljamo tudi pri pikih insektov in srbenju kože. Skozi zdravo nepoškodovano kožo in sluznice mentol hitro prehaja v telo, kar je pomembno pri kopelih, inhalacijah in pri nanašanju na kožo. Namreč sluznice in koža pri prepogosti uporabi eteričnega olja lahko pordečijo ali nastanejo celo mehurji. Le redko pride do preobčutljivostne reakcije.

- Oglas -

Sivka

Sivka

Sivka raste na skoraj vsakem vrtu ali pa jo lahko naberemo na morju zgodaj zjutraj v sredini poletja. Cvetove sivke dodajamo v bezgove sokove za aromo in okus. Uporaba cvetov pa je na splošno znana pri nemiru, motnjah spanca, pri živčnih obolenjih želodca in črevesja. Lahko si pripravimo sivkino kopel, in sicer 100 g posušenih cvetov poparimo z 2 l vrele vode, pustimo 5 minut in dodamo kopeli. Pred spanjem se kopamo 20 minut za sprostitev in ohladitev.

Slez

Slez

Slez cveti od junija do avgusta in pomembno je, da izkopane korenine zelo hitro posušimo, da ne plesnijo. Cvetove in liste pa obiramo, ko so mladi. Liste in korenine uporabljamo pri driski, pikih žuželk in razjedah, vnetjih sluznice ust in žrela, dražečem kašlju.

Slezenovec pa uporabljamo tudi pri vnetjih dihalnih poti, razjedah v ustih, boleznih mehurja, vnetjih prebavil, pri kašlju, bronhitisu, zunanje pa pri pikih žuželk, ranah, gnojenju, ekcemih kot obkladke.

Limonska trava

Limonska trava

Limonska trava je visoka aromatična rastlina, ki jo poznamo po antibakterijskih, protiglivičnih in protimikrobnih lastnosti. Pomaga pri želodčnih težavah, nespečnosti, boleznih dihal, vročini, okužbah ter krepi imunski sistem. Iz suhe limonske trave si lahko pripravimo osvežilni domači ledeni čaj. Skuhamo si čaj in ga pustimo, da se ohladi, ga sladkamo, dodamo sok limete, par kock ledu in ledeni čaj je pripravljen.

Domači recepti

Čaj iz rmana in mete

Čaj iz rmana in mete:

Potrebujemo:

  • 10 g rmana
  • 10 g mete
  • 10 g melise
  • 10 g bezgovega cvetja

Priprava:

Zelišča zmešamo, na 1 žlico zelišč ¼ l vrele vode, pustimo pokrito stati 10 minut. Pijemo mlačnega po požirkih, največ 3 skodelice na dan.

Osvežilni napitek z poprovo meto in ingverjem

Osvežilni napitek z poprovo meto in ingverjem:

Potrebujemo:

  • 150 g svežega ingverja
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • 2–3 limone
  • 1 liter gazirane vode
  • vejice sveže poprove mete
  • kocke ledu

Priprava:

Naribanemu ingverju dodamo sladkor, limonino lupinico in vse skupaj pretlačimo. Nato zmesi dodamo sok limon in gazirano vodo. Po desetih minutah precedimo, dodamo kocke ledu in poprovo meto.

Metin sirup

Metin sirup:

Potrebujemo:

  • najmanj 60 listov poprove mete skupaj s stebli
  • 1,5 kg rjavega sladkorja
  • 8 limon
  • 5 litrov vode

Priprava:

V 5 litrov vode namočimo poprovo meto in tako pripravljeno mešanico pustimo pokrito namakati čez noč. Naslednji dan vse skupaj kuhamo toliko časa, da zavre. Nato dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. S tem končamo kuhanje sirupa. Sok 8 limon prilijem v metin sirup, premešam, pustim, da se malo ohladi, nato pa ga začnemo še precej vročega polniti v steklenice.

Metin sirup uporabimo za pripravo osvežilnega napitka, in sicer mu dodamo vodo ali gazirano mineralno vodo in košček limete.

Čajna mešanica za ohladitev:

Sestavine:

  • Plod komarčka 20 g
  • Listi poprove mete 20 g
  • List melise 20 g

Priprava:

Iz ene čajne žlice zeliščne mešanice pripravimo poparek in ga pijemo 2–3x na dan po požirkih.

Bene Behrič, Zeliščar
Bene Behrič, Zeliščar
Bene Behrič danes velja za enega najboljših zeliščarjev pri nas z obširnim znanjem o zdravilnih rastlinah. Ko je zbolel za boreliozo, je po desetletjih neuspešnega zdravljenja odgovore začel iskati v naravi in zeliščarstvu.

NAJNOVEJŠE