Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.

Aplikacija za domačo uporabo za zgodnje odkrivanje nevroloških motenj

Kalifornijski raziskovalci so razvili aplikacijo, namenjeno odkrivanju nevroloških obolenj, ki jo lahko uporablja praktično kdor koli.

Pomanjkanje spanja vpliva na to, kako vidimo druge – in to dobesedno!

Pomanjkanje spanja lahko povsem dobesedno vpliva na to, kako vidimo druge. Obrazno mimiko, ki bi jo sicer dojemali kot pozitivno oziroma vsaj nevtralno, vidimo kot sovražno, posledično pa je sovražen tudi naš odziv.
Zdravje & prehranaLimonska trava in njene zdravilne učinkovine

Limonska trava in njene zdravilne učinkovine

MORDA VAS ZANIMA

Limonska trava je visoka izredno aromatična rastlina, trava oziroma zelišče, ki raste predvsem v tropskih področjih in ponuja široko paleto zdravilnih koristi, predvsem zaradi svojih antibakterijskih, antiglivičnih in protimikrobnih lastnosti. Zdravilne koristi limonske trave so kar obsežne. Blaži želodčne motnje, nespečnost, bolezni dihal, vročino, bolečine, okužbe, revmatizem ter krepi imunski sistem.

Limonska trava in njene učinkovine

- Oglas -

Njeni antioksidanti ščitijo telo pred bakterijo Staphylococcus aureus, ki je odporna proti antibiotikom ter med drugim pomaga pri uravnavanju optimalne ravni holesterola. Limonska trava pomaga tudi pri sladkorni bolezni tipa 2, raku, debelosti ter razstrupljanju telesa. Veliko se uporablja v aromaterapiji in pomaga tudi v boju proti utrujenosti, tesnobi in slabemu telesnemu vonju.

Limonska trava je aromatsko skladišče esencialnih hranil, ki so koristna za zdravje. Je vir esencialnih vitaminov, kot so vitamin A, B1(tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (panteonska kislina), B6 (piridoksin), folata in vitamina C. Prav tako zagotavlja esencialne minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan, baker, cink, železo, ki so potrebni za zdravje človeškega telesa.

Limonska trava na vrtu

Zdravstvene koristi limonske trave

Limonska trava vsebuje antioksidante, glikozide, kavne kisline, ki se uporabljajo pri proizvodnji različnih zdravil. Glavna sestavina limonske trave je citral, ki ima antiglivične in antimikrobne lastnosti in značilen vonj po limoni.

Za kaj vse je učinkovita limonska trava?

HOLESTEROL

Limonska trava niža koncentracijo krvnih maščob pri hiperlipidemiji in niža holesterol, pri hiperholesterolemiji.

- Oglas -

Študije so pokazale, da je redno uživanje limonske trave pokazalo znatne rezultate pri vzdrževanju zdravega nivoja trigliceridov in zmanjšanje LDL holesterola v telesu. Pomaga pri preprečevanju akumulacije lipidov v krvnih žilah in spodbuja neoviran pretok krvi v arterijah in prepreči različne srčne bolezni ,kot je ateroskleroza.

RAZSTRUPLJANJE

Limonska trava pomaga pri čiščenju strupenih snovi iz telesa, saj ima tudi diuretične lastnosti, pogostost uriniranja pa pomaga pri ohranjanju zdravja. Razstrupljanje pomaga pri boljšem delovanju ledvic in jeter, hkrati pa pomaga znižati raven sečne kisline.

RAK

Limonska trava je učinkovita pri zdravljenju različnih vrst raka, brez da bi to zdravljenje vplivalo na delovanje zdravih celic v telesu. Raziskave so pokazale obetavne rezultate tudi pri preprečevanju kožnega raka in raka na dojkah. Citral pomaga tudi pri zaviranju rasti celic raka na jetrih med začetno fazo in preprečuje tudi nadaljnje nastajanje rakavih celic.

ŽELODČNE TEŽAVE

Študije so pokazale, da je limonska trava koristna pri preprečevanju bolezni prebavil, kot so želodčne razjede, pomaga pri stimulaciji črevesja ter driski.

STRES IN NESPEČNOST

Umirja mišice in živce ter spodbuja globok spanec. Čaj limonske trave ima pomirjevalne in hipnotične lastnosti, ki povečata trajanje in kakovost spanca. Limonska trava pomaga pri lajšanju bolečine in nelagodja, ki ga glavoboli in migrene. Limonska trava stimulira um in pomaga v boju proti krčem, živčnosti, vrtoglavici in različnih živčnih motnjah, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Uporablja se za terapevtske kopeli, ki pomagajo pri umirjanju živcev in pomagajo ublažiti simptome anksioznosti in utrujenosti, ki jih povzroča stres.

BOLEZNI DIHAL

V ajurvedski medicini se limonska trava uporablja tudi pri zdravljenju kašlja in prehlada,saj ima visoko vsebnost vitamina C. Lajša tudi simptome gripe ter respiratornih obolenj, poleg tega pa tudi niža vročino, saj spodbuja potenje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×