Dom & EnergijaNaredite si naravne kopeli in preverite pozitivne učinke

Naredite si naravne kopeli in preverite pozitivne učinke

MORDA VAS ZANIMA

Nekatere stvari so včasih tako zelo preproste in koristne. Mednje prav gotovo sodijo tudi kopeli. Če bi se zavedali vseh pozitivnih lastnosti namakanja v čisti vroči vodi, bi si z veseljem večkrat vzeli čas za kopel. Kopel je dobrodošla predvsem pozimi, ko so dnevi krajši, ko imamo že tako upočasnjen obtok in ko je hladno. Če doma nimamo kadi, v kateri bi se lahko namakali celi, si lahko še vedno pripravimo vsaj delno kopel za noge.

- Oglas -

kopeli

Pozitivni učinki kopeli

Dobrih učinkov kopeli je veliko. Pomembno je, da si za kopel vzamemo čas in da v njej uživamo, kajti le tako lahko vse prednosti domačih kopeli pridejo povsem do izraza:

  1. Vroča kopel pomaga izboljšati obtok. Pospeši namreč delovanje telesnih sistemov ter s tem tudi pomaga odpravljati nakopičene toksine. V vroči kopeli se začne telo potiti in prihaja tudi do procesa detoksikacije.
  2. Kopel pomeni pravo mini telovadbo za naše telo in tako pomaga pri ohranjanju telesne pripravljenosti. Vroča kopel sprošča telo, poviša telesno temperaturo, ogreje telo in sprosti mišice. To nam koristi tako na fizični kot tudi mentalni ravni. Vroče kopeli so zaradi sprostilnega učinka priporočljive po vadbi.
  3. Čistilni učinek kopeli je prav tako pomemben. V kopel se gremo sicer umit, vendar pa namakanje v vroči vodi odpre pore in voda jih še bolj očisti. Počutimo se bolj sveže in kožo imamo čistejšo.
  4. Ker se koža pri daljši izpostavljenosti vode naguba, postane mehka in dovzetnejša za vlaženje. Po kopeli se namažemo na še vlažno kožo z negovalnim oljem ali mlekom za telo. Koža nam bo hvaležna.
  5. Lajšanje začetnih prehladnih stanj. Morda malce nenavadno, vendar če še pravi čas skočimo v kopel lahko neželene prehlade, glavobole in kašelj preženemo. Topla voda razširi krvne žile in telo se sprosti, kar zmanjša napetosti v telesu. To pa je zelo dobrodejno pri glavobolih. Vroča para tudi suši sluz v grlu, zaradi katere kašljamo.

Vse naštete učinke kopeli lahko še okrepimo z uporabo ustreznih sestavin, s katerimi vplivamo na želeni namen kopeli …

Sestavine in recepte za kopeli najdete v reviji Bodi eko, oktober 2015 >>

- Oglas -

 

NAJNOVEJŠE