Izšla je oktobrska številka revije Bodi eko, polna koristnih jesenskih zanimivosti in nasvetov. Jesensko utrujenost in pomanjkanje energije premagajte s prehrano, ki vas bo takoj napolnila z energijo. Tržnice in domači vrtovi so ravno sedaj polni jesenskih buč in kakijev, zato ne spreglejte mnogih okusnih receptov iz teh čudovitih jesenskih sadežev. Posvetili smo se tudi peki kruha brez kvasa v domači pečici in se pozanimali o dieti z nizkim glikemičnim indeksom.
Zdravilka živali Jana Bedenk je spregovorila o svojem delu z živalmi, saj je prepričana, da imajo tudi živali dušo in so dovzetne za sprejemanje energije iz okolice. Ker je sedaj pravi čas za obisk gora, se je Jože Majes razpisal o zdravilnih in strupenih rastlinah, ki rastejo v gorah. V reviji boste našli tudi zanimive recepte za izdelavo domačih kopeli za sprostitev in lajšanje prehladov, pa tudi nasvete za izdelavo kozmetike iz žajblja. Pozanimali smo se tudi, kaj je aromaterapija in kdo aromaterapevt ter kje se stikata Kneipp in naturopatija. Vse to in še veliko več preberite v oktobrski številki revije Bodi eko!
Več si preberite v kratkih povzetkih spodaj:
[vc_button title=”Naročite se na revijo Bodi eko. Kliknite tukaj.” target=”_self” color=”red” size=”size_large” href=”https://www.bodieko.si/narocnine”]
Do takojšnje energije s primerno prehrano
Da lahko naše telo kar se da pravilno deluje, za to potrebuje energijo. Ta mu namreč služi za rast, obnavljanje ter normalno funkcioniranje telesnih organov. Eden izmed načinov za povečanje te energije je seveda uživanje primerne prehrane. Žal pa živimo v času, ki ga zaznamujeta naglica ter stres. Ta dva nam namreč zelo redko dopuščata, da bi se lahko v miru usedli ter uživali v hrani. Še več – povzročata tudi hitenje ter preskakovanje obrokov. Naše telo potrebuje naravno hrano, ki je obogatena s hranilnimi snovmi in encimi ter je gojena brez kakršnih koli pesticidov, herbicidov, fungicidov ipd. Naše telo potrebuje hrano, ki je »superbioenergetska« hrana, ki ga bo oskrbela ter prenovila in osvežila telesne celice …
Peka kruha brez kvasa v domači pečici
Kvasovke v pekovskem kvasu so izredno močne, kar povzroči hitro vzhajanje testa, pri čemer pa ne pride do mlečnokislinske fermentacije in učinkovitejše razgradnje sladkorjev. Kruh je zato tudi »sladkorna« bomba, osebno pa nam v želodcu pusti tudi občutek teže. Ko pri peki kruha uporabimo droži, v testo vnesemo veliko pestrost mlečnokislinskih bakterij in naravno prisotnih kvasovk, ki testo predprebavijo in ga tako naredijo prijaznejšega do našega želodca in črevesja. Skrivnost zdravega kruha je tudi v daljšem času vzhajanja testa, v katerem lahko do izraza pridejo lastnosti moke …
Jana Bedenk: Tudi živali imajo dušo
Jana Bedenk. Zdravilka, ki svojo ljubezen in energijo usmerja v živali. Za te pravi, da se ljudje največkrat ne zavedamo, koliko nam naši živalski prijatelji lahko ponudijo, ter da bi se jim morali ravno zato večkrat zahvaliti. Tudi one naj bi namreč, tako kot tudi ljudje, imele dušo in bile (še bolj) dovzetne za sprejemanje energije iz okolice. Živali zdravi, pri hujših boleznih ali izčrpanosti pa jim lahko tudi pomaga …
Buče! Popestritev jesenskega jedilnika
Poznamo več vrst buč. Po obliki in teži so si zelo različne. Velike buče tehtajo od 4 do 6 kilogramov, rekorderke pa tudi do 25 kilogramov! Pri nas so še vedno najbolj priljubljene podolgovate, temne bučke. Vse bolj pa vstopajo v uveljavo tudi buče hokaido , muškatne buče ter buče maslenke in špagetarice. In o teh drugih govori ta prispevek. Dobra novica je ta, da so buče bogate z antioksidanti in vitamini, po drugi strani pa siromašne s kalorijami …
Dieta z nizkim glikemičnim indeksom
Število sladkornih bolnikov iz leta v leto narašča. V zadnjih 50 letih se je njihovo število podvojilo. Zaskrbljujoče pri tem je, da ima vse več mladih sladkorno bolezen tipa 2 (sladkorna bolezen zaradi slabih življenjskih navad). To ponazarja naraščajoč trend nezdravega prehranjevanja in premalo gibanja med mladimi. Pri prehrani se najbolje obnese primerna dieta. Dieta z nizkim glikemičnim indeksom se je tako v številnih študijah izkazala z boljšimi rezultati kot diete z visokim glikemičnim indeksom pri enakem vnosu kalorij. In zakaj je temu tako?
Oktobra je čas za kozmetiko iz žajblja
Sonce, morje, vročina in veter so pustili sledi na naši koži. Stres, vrnitev v delovno okolje in premalo časa posvečenega odpravljanju poškodb, ki smo jih nabrali čez poletje, se zares pokaže šele oktobra. Drobna vnetja, nova guba, rahlo utrujena koža brez leska pa še kakšen lišaj – vse to lahko opazimo pri malo bolj poglobljenem pregledu stanja. Skrajnji čas je za intenzivno nego, preden se stanje naše kože še poslabša, in prav žajbelj nam ponuja odgovor na naše težave. Iz posušenih in strtih žajbljevih listov lahko sami pripravimo žajbljeve pripravke in domačo naravno kozmetiko …
Stičišča Kneippa in naturopatije
Kneipp in naturopatija imata nekaj skupnega, in sicer skrb za zdravje z naravnimi metodami, predvsem pa terapijo o urejenem življenjskem slogu, načinu življenja, s katerim ohranjamo zdravje. Zdrav in dosleden način življenja nam zagotavlja trajnost zdravja. Vsak dan si moramo zavihati rokave in se z določenimi zadržki, omejitvami in doslednostjo tudi v prehranjevanju odločati, ali bomo hranili svoje zdravje ali bolezen …
Bogastvo kopeli
Nekatere stvari so včasih tako zelo preproste in koristne. Mednje prav gotovo sodijo tudi kopeli. Če bi se zavedali vseh pozitivnih lastnosti namakanja v čisti vroči vodi, bi si z veseljem večkrat vzeli čas za kopel. Kopel je dobrodošla predvsem pozimi, ko so dnevi krajši, ko imamo že tako upočasnjen obtok in ko je hladno. Če doma nimamo kadi, v kateri bi se lahko namakali celi, si lahko še vedno pripravimo vsaj delno kopel za noge. Dobrih učinkov kopeli je veliko …
Več si preberite v tiskani reviji Bodi eko. Želimo vam obilico koristnega in zanimivega branja v novi številki revije Bodi eko.
Nova številka v prodaji od 24. 9. 2015.
Revijo Bodi eko najdete v vseh trafikah, trgovinah Spar, E.Leclerc, Mercatorjevih trgovinah, bencinskih servisih, pa tudi na poštah.
Postani eko tudi ti! Beri revijo Bodi eko.