Revija Bodi eko, november 2015

Novembrska številka revije Bodi eko ponuja veliko zanimivosti in privlačnih tem. Igralka Ajda Smrekar je v intervjuju povedala vse o tem, kako ohranja visoko raven energije v stresnem in natrpanem delovniku. Posvetili smo se tudi sodobni težavi: diabetesu. Preberite, ali ga res lahko pozdravite s primerno prehrano, ne spreglejte pa tudi članka o ščitnici ter dieti pri težavah s ščitnico, saj se s to težavo spopada vse več žensk, pa tudi moških.

Posvetili smo tudi kitajski medicini, kjer se je strokovnjakinja razpisala o preventivi v zimskem času in krepitvi energije jin. Pozimi se večkrat spopadamo z nadležnim herpesom, proti kateremu se lahko učinkovito borimo tudi s hrano. Ker strokovnjaki vedno bolj ugotavljajo, so črevesje naši drugi možgani, je naturopatinja raziskala, kako vpliva mikrobiota na staranje.

Ne spreglejte še prispevka o preprečevanju debelosti pri otrocih, izdelavi posebne pomarančne kreme za obraz in predvsem, kako poskrbite za svoj imunski sistem v času, ko razsajajo viroze in prehladi. Še več zanimivih in uporabnih tem preberite v novembrski številki revije Bodi neko!

Več si preberite v kratkih povzetkih spodaj:

Bodi_Eko_49_november_2015_small

narocnineDieta pri težavah s ščitnico

Ščitnica je ena najpomembnejših žlez v telesu. Je na sprednji strani vratu in skrbi za izločanje hormonov, ki nadzirajo nekatere pomembne funkcije v telesu, vključno s telesno težo, porabo energije, presnovo in spanjem. Ženskam v nekaterih obdobjih, kot sta nosečnost in menopavza, hormoni sicer naravno nihajo, vendar pa imajo ženske veliko večje tveganje za razvoj težav pri delovanju ščitnice kot moški.

»Epidemija« diabetesa … Ga lahko pozdravimo s hrano?

Stopnja pogostosti pojava diabetesa po svetu je v današnjem času dosegla pandemične razsežnosti. Sodeč po mnenju Mednarodnega združenja za diabetes (International Diabetes Federation – IDF), več kot 380 milijonov ljudi po vsem svetu živi s sladkorno boleznijo, 46 % bolnikov je neodkritih, skupno število zdravstvenih primerov diabetesa pa naj bi se v naslednjih 20 letih povišalo za kar 55 %.

Kaj je pravzaprav diabetes? Diabetes je degenerativna bolezen, ki jo zaznamuje visoka koncentracija glukoze v krvi, ki se pojavi kot posledica tega, da telo ne more »porabiti« vsega sladkorja zaradi pomanjkanja inzulina …

S patronažno sestro na terenu: Vlivajo nam upanje

Marija Eržen je patronažna sestra že petnajst let. Je vodja patronažne službe v Zdravstvenem domu Kranj in vsak dan se tudi sama odpravi v svoj domači okoliš, kjer obiskuje bolnike na domu, jim lajša zdravstvene težave, se z njimi pogovarja in jim svetuje. Njeni bolniki ji nemalokrat zaupajo stvari, ki jih domačim ali bližnjim osebam iz različnih razlogov ne upajo.

revija-promo1

S hrano učinkovito proti herpesu

Zdravila, ki bi nas ozdravilo herpesa, ni, obstajajo pa zdravila, ki bolj ali manj učinkovito zdravijo simptome. Včasih tudi z zelo neprijetnimi stranskimi učinki, zato se jim je bolje izogibati. Poglejmo, kako lahko sami, na naraven način poskrbimo za to, da do izbruha virusa pride čim redkeje ali pa skoraj nikoli …

Zima – najboljši čas za preventivo in za krepitev energije JIN

Poleti zdravimo zimske bolezni, pozimi pa bolezni, ki se pojavljajo poleti. Tradicionalna kitajska medicina je skozi tisočletja razvila edinstven, obsežen in sistematičen razvoj diagnosticiranja na podlagi človekovega notranjega dogajanja v organih kot tudi zdravljenja. Tako je njena prednost v tem, da ne lajša le simptomov, temveč odkriva vzroke za nastanek bolezni in težav …

revija-promo

Sladka pomaranča – sonce naše kozmetike

V teh turobnih dneh je v našem vsakdanu vse manj svetlobe. To pomanjkanje čutimo tako pri razpoloženju kot na telesu. Koža je obremenjena s slabimi vplivi smoga in megle, tudi izsušena je zaradi mraza in centralne kurjave. Skratka, potrebni smo sonca. Slednjega si z lahkoto pričaramo sami. Vnesemo ga v svoj dom, v svoje življenje in seveda v kozmetiko – sladko pomarančo, namreč! Kako uporabimo eterično olje sladke pomaranče in izdelamo sončno kremo?

Trije čudeži naravne fermentacije

Nekoč smo ohranjali svojo hrano drugače. Imeli smo naravno sol, živalsko mast, kopali smo kleti pod zemljo in se bistveno bolj zanašali na pomoč naravnih bakterij. Takrat nismo umivali in razkuževali vsega pred seboj. Se spomnite? Izruvali smo korenček ali utrgali jabolko in ga pred užitjem le obrisali ob majico. Potem v zgodbo vstopijo hladilniki, skrinje, pasterizacija, homogenizacija, sterilizacija in rafinacija. Prinesejo praktičnost, prihranijo čas, marsikomu omogočijo zaslužek …, v zameno pa naravnim živilom jemljejo hranila. Tako ali drugače in bolj ali manj.

Kozmetika in čistila – kaj v resnici potrebujemo

Vsi želimo biti lepi in negovani, prav takšna bi morala biti naša oblačila, dom, delovno mesto, avtomobil … Industrija lepotil in čistil si mane roke, saj se le malo ljudi vpraša, kako čistila in kozmetični preparati delujejo na naše zdravje, še manj pa, kaj od tega v resnici potrebujemo. Oglaševalci nas znajo potipati tam, kjer smo najobčutljivejši – pri samopodobi. Ali ni zanimivo, da ta planet najbolj umažemo s tem, ko čistimo?

Negovalne kreme in naravna mila so že dolgo dostopni, vsakdo se jih lahko nauči izdelovati na raznih tečajih in delavnicah. Kaj pa vse drugo? …

Vse to in še več si preberite v tiskani reviji Bodi eko. Želimo vam obilico koristnega in zanimivega branja v novi številki revije Bodi eko.

Nova številka v prodaji od 29. 10. 2015.

 

narocnine

Revijo Bodi eko najdete v vseh trafikah, trgovinah Spar, E.Leclerc, Mercatorjevih trgovinah, bencinskih servisih, pa tudi na poštah.

Postani eko tudi ti! Beri revijo Bodi eko.