Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.
RubrikeZanimivostiRastlina, ki srka življenje iz kamna

Rastlina, ki srka življenje iz kamna

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki so odkrili, da rastlina Helianthemum squamatum lahko kar devetdeset odstotkov tekočine, ki jo potrebuje za življenje, izčrpa iz kristalizirane vode, ki je ujeta v kamnih iz mavca. To je v tem trenutku edina znana rastlina, ki si pomaga na takšen način, zato je odkritje zelo pomembno.

- Oglas -

Helianthemum squamatum

Voda iz mavca

Skupino raziskovalcev sta vodila biologinja Dr. Sara Palacio z Inštituta za ekologijo v Pirenaicu v Španiji in Dr. Juan Pedro Ferrio z Univerze v Lleidi. Skupina si je pomagala z različno izotopično sestavo vodika in kisika, ki jo imata voda pridobljena iz mavca in navadna voda iz tal. Z analizo rastline so nato ugotovili, koliko odstotkov vode je rastlina dobila iz tal in koliko iz kamna. V poletnem času, si je večinoma pomagala s kamnom in to kar med 70-imi in 90-imi odstotki.

Mavec je bela naravna in mehka kamenina, ki jo v kemiji imenujemo kalcijev sulfat. Nastajal je s sedimentacijo pri izparevanju vode v plitvih morskih zalivih v toplih klimatskih območjih po vsem svetu. Če mavec izgubi kristalno vodo, nastane anhidrit, ki pa se ob stiku z vodo spet spremeni v mavec. Ponavadi je sestavljen iz dvajsetih odstotkov vode. Ker najdemo mavec tudi na drugih planetih, bi lahko rezultati raziskave pomagali tudi pri raziskovanju življenja na drugih planetih.

Foto: Wikimedia Commons

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×