0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiRastlina, ki srka življenje iz kamna

Rastlina, ki srka življenje iz kamna

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki so odkrili, da rastlina Helianthemum squamatum lahko kar devetdeset odstotkov tekočine, ki jo potrebuje za življenje, izčrpa iz kristalizirane vode, ki je ujeta v kamnih iz mavca. To je v tem trenutku edina znana rastlina, ki si pomaga na takšen način, zato je odkritje zelo pomembno.

- Oglas -

Helianthemum squamatum

Voda iz mavca

Skupino raziskovalcev sta vodila biologinja Dr. Sara Palacio z Inštituta za ekologijo v Pirenaicu v Španiji in Dr. Juan Pedro Ferrio z Univerze v Lleidi. Skupina si je pomagala z različno izotopično sestavo vodika in kisika, ki jo imata voda pridobljena iz mavca in navadna voda iz tal. Z analizo rastline so nato ugotovili, koliko odstotkov vode je rastlina dobila iz tal in koliko iz kamna. V poletnem času, si je večinoma pomagala s kamnom in to kar med 70-imi in 90-imi odstotki.

Mavec je bela naravna in mehka kamenina, ki jo v kemiji imenujemo kalcijev sulfat. Nastajal je s sedimentacijo pri izparevanju vode v plitvih morskih zalivih v toplih klimatskih območjih po vsem svetu. Če mavec izgubi kristalno vodo, nastane anhidrit, ki pa se ob stiku z vodo spet spremeni v mavec. Ponavadi je sestavljen iz dvajsetih odstotkov vode. Ker najdemo mavec tudi na drugih planetih, bi lahko rezultati raziskave pomagali tudi pri raziskovanju življenja na drugih planetih.

- Oglas -

Foto: Wikimedia Commons

.

NAJNOVEJŠE