0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaZelena fasada za vsak žep

Zelena fasada za vsak žep

MORDA VAS ZANIMA

Zelena fasada ima številne ugodne učinke na bivanje v zgradbi, poleg tega je še prijetnega videza. Zelenje na fasadi izboljšuje toplotno izolativnost fasade. Stavbe v vročini učinkovito ohlajamo s senčenjem in zelena fasada je kot nalašč za to. Zelena fasada izboljšuje toplotno izolativnost fasade, ker se zrak na zeleni fasadi počasneje giblje. Zelenje na fasadi ščiti zunanjo steno pred padavinami, najbolje pred točo, ščiti pred vetrom, veže in filtrira prašne delce, zvok, ohranja zidove suhe in izboljšuje kakovost zraka. Zidovi so tako dlje časa ohranjeni. Zelena fasada namreč ščiti tudi pred sončnimi žarki, ki pospešujejo razpad fasade. Poleg tega je temperaturno nihanje zelene fasade občutno nižje, kot pri ostalih fasadah. Po nekaterih ocenih zelena fasada zmanjša razpon temperature v notranjosti hiše za polovico.

- Oglas -

Izbira rastlin za fasado

Rastline izbirajte glede na to, na kateri stran bo zelena fasada ležala, na sončni, polsenčni ali senčni. Za severno fasado so najprimernejše zimzelene rastline. Na južni fasadi bodo najboljša izbira listopadne rastline. Listi namreč pomagajo uravnavti temperature fasade.

Sicer pa je izbor zelo pomemben tudi od vašega časa in finančnih zmožnosti. Če nimate veliko časa za skrb za fasado in niti dovolj denarja, so najboljša izbira plezalke, ki bodo imele prav tako ogromno pozitivnih učinkov, tako estetske kot bivanjske. Številne sadike za plezalke lahko naredite sami, poleg tega boste plezalke lahko lepo usmerjali, kje naj rastejo. Plezalke so primerne tudi, če bi želeli prekriti celotno fasado. Najpogosteje se odločamo kar za bršljan, ki bo zimzelen celo leto. Poleg tega ima dovolj goste liste.

Več časa in denarja vam bo vzela fasada z vzepnjalkami, ki za rast potrebujejo konstrukcijo. Konstrukcijo lahko kupite ali jo narediti sami, njena velikost in gostota pa sta odvisni tudi od rastline ki jo želite posaditi. Opore za vzpenjalke so lahko mrežaste, iz vrvi, železa, lesa, plastike, žice, … Pazite pa, da bo konstrukcija vedno dovolj močna in napeta. Če boste uporabili vrvi, jih boste morali denimo dokaj pogosto napenjati. Konstrukcije in opor ne bodo obremenile samo težke rastline, pač pa tudi sneg v zimskih mesecih. Za optimalno rast boste morali konstrukcijo odmakniti od stene od deset do dvajset centimetrov, odvisno kako gosta je rastlina.

- Oglas -

Zelena stena

Če pa imate dovolj denarja in če bi radi zeleni fasadi namenili več časa, izberite tako imenovano zeleno steno, ki je celoten sistem, v katerega lahko sadimo in sejemo različne rastline, majhne in večje, uredimo sistem namaknja in podobno. Ponavadi panele kupujemo in jih po želji dopolnjujemo oziroma dodajamo. Z zeleno steno lahko veliko eksperimentirate. V njej lahko rastejo denimo same jagode ali borovnice. V njih lahko gojite zelenjavo ali naredite čudovit in dišeč zeliščni vrt. Lahko je le okrasna fasada, lahko sadite rastline, ki bodo privabljale razne žuželke in številne ptice. Nekatere ptice bodo v zeleni fasadi tudi gnezdile ali spale. Možnosti je nešteto. Zeleno steno lahko uporabimo tudi na notranji strani stavbe, se pravi v notranjosti.

NAJNOVEJŠE