0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOzonski plašč se je začel obnavljati

Ozonski plašč se je začel obnavljati

MORDA VAS ZANIMA

Ozonski plašč okoli Zemlje se je začel po dolgih letih spet obnavljati, so ugotovili raziskovalci iz Svetovne meteorološke organizacije (World Meteorological Organization – WMO) in Okoljskega programa ZN (UN Environment Programme – Unep).

- Oglas -

Po njihovih ocenah je to zaradi odstranitve škodljivih kemikalij, ki so se uporabljale v hladilnikih in razpršilih. Izvršni direktor Unepa Achim Steiner je podatke označil za eno največjih zgodb o uspehu pri mednarodni kolektivni akciji glede fenomena okoljskih sprememb.

Ozonski plaščnski plašč

Vseeno je tanjši

Leta 1987 so države sprejele pogodbo o neuporabi kloroflorogljikov (CFC), ki uničuje molecule ozona v stratosferi in s tem se je do danes odstranilo kar 98 odstotkov vseh snovi. Ozonski plašč je kljub obnavljanju še vedno za šest odstotkov tanjši, kot je bill eta 1980, nad južnim tečajem pa še vedno vsako leto nastaja ozonska luknja. Po oceni Steinerja pa bi se lahko ozonski plašč popolnoma okrepil do sredine stoletja.

- Oglas -

“Ozonski sloj je vitalen zaščitni plašč okrog Zemlje, ki nastaja med 10 in 50 kilometri nad njeno površino, največjo gostoto pa doseže pri 25 km višine nad morsko gladino,” pravijo na Agenciji RS za okolje. Ker je ozon v ozračju redek, bi za dva do štiri milimetre debelo ozonsko plast, merjeno na površini morske gladine pri temperaturi nič stopinj Celzija, morali zbrati ves ozon iz ozračja. “Vendar je njegova vloga za življenje na Zemlji izredno pomembna, ker nas varuje pred nevarnimi sončnimi žarki kratkih valovnih dolžin. Stratosferska plast ozona tako ščiti žive organizme pred genetskimi poškodbami, kožnim rakom in slepoto,” dodajajo.

Z dobro novice o ozonu pa prihaja tudi slaba novice. Znanstveniki z WMO namreč opozarjajo, da je ta teden koncentracija toplogrednih plinov dosegla najvišje, rekordne številke.

.

NAJNOVEJŠE