Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Ekologija & okoljeOzonski plašč se je začel obnavljati

Ozonski plašč se je začel obnavljati

MORDA VAS ZANIMA

Ozonski plašč okoli Zemlje se je začel po dolgih letih spet obnavljati, so ugotovili raziskovalci iz Svetovne meteorološke organizacije (World Meteorological Organization – WMO) in Okoljskega programa ZN (UN Environment Programme – Unep).

- Oglas -

Po njihovih ocenah je to zaradi odstranitve škodljivih kemikalij, ki so se uporabljale v hladilnikih in razpršilih. Izvršni direktor Unepa Achim Steiner je podatke označil za eno največjih zgodb o uspehu pri mednarodni kolektivni akciji glede fenomena okoljskih sprememb.

Ozonski plaščnski plašč

Vseeno je tanjši

Leta 1987 so države sprejele pogodbo o neuporabi kloroflorogljikov (CFC), ki uničuje molecule ozona v stratosferi in s tem se je do danes odstranilo kar 98 odstotkov vseh snovi. Ozonski plašč je kljub obnavljanju še vedno za šest odstotkov tanjši, kot je bill eta 1980, nad južnim tečajem pa še vedno vsako leto nastaja ozonska luknja. Po oceni Steinerja pa bi se lahko ozonski plašč popolnoma okrepil do sredine stoletja.

“Ozonski sloj je vitalen zaščitni plašč okrog Zemlje, ki nastaja med 10 in 50 kilometri nad njeno površino, največjo gostoto pa doseže pri 25 km višine nad morsko gladino,” pravijo na Agenciji RS za okolje. Ker je ozon v ozračju redek, bi za dva do štiri milimetre debelo ozonsko plast, merjeno na površini morske gladine pri temperaturi nič stopinj Celzija, morali zbrati ves ozon iz ozračja. “Vendar je njegova vloga za življenje na Zemlji izredno pomembna, ker nas varuje pred nevarnimi sončnimi žarki kratkih valovnih dolžin. Stratosferska plast ozona tako ščiti žive organizme pred genetskimi poškodbami, kožnim rakom in slepoto,” dodajajo.

- Oglas -

Z dobro novice o ozonu pa prihaja tudi slaba novice. Znanstveniki z WMO namreč opozarjajo, da je ta teden koncentracija toplogrednih plinov dosegla najvišje, rekordne številke.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×