Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeNa Švedskem na odlagališča le odstotek odpadkov

Na Švedskem na odlagališča le odstotek odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

Letno še vedno proizvedemo enormne količine odpadkov, ki končajo na odlagališčih. Njihov škodljiv vpliv na okolje poznamo vsi, tudi odpadki so krivi, da imamo vse več toplogrednih plinov, poleg tega iz odlagališč v zemljo pronicajo razne strupene kemikalije. Te končajo tudi v podtalnici. Poleg tega odlagališča smrdijo, škodujejo okolici in divjim živalim ter so gojišče raznih bolezni.

- Oglas -

Zaradi tega in zaradi ciljev, ki so jih sprejele države, vsako leto recikliramo več odpadkov. V Sloveniji je po podatkih Statističnega urada RS (Surs) v letu 2012 nastalo za skoraj 33 odstotkov manj odpadkov kot v letu 2011. Vsak prebivalec Slovenije je v povprečju proizvedel 327 kilogramov komunalnih odpadkov na leto ali za sedem odstotkov manj kot v letu 2011. Prebivalec Evropske unije je v istem obdobju proizvedel na leto povprečno 492 kilogramov komunalnih odpadkov. Odpadki ali njihove sestavine naj bi se v čim večji meri predelali in koristno uporabili.

stockholm, švedska

Predelava odpadkov zajema predvsem reciklažo odpadkov, uporabo odpadkov kot gorivo v kurilni napravi ali industrijski peči in uporabo odpadkov za pridobivanje goriva. V letu 2012 je bilo predelanih skupno 5,3 milijona ton odpadkov, odstranjenih pa 763 tisoč ton odpadkov. Od celotne količine predelanih odpadkov je bilo recikliranih 32 odstotkov odpadkov. To je sicer več kot pred leti, hkrati pa še vedno precej daleč od zastavljenega cilja petdeset odstotkov, ki ga je treba doseči do leta 2020.

Švedska ima sežigalnice za energijo

Čeprav vse več odpadkov recikliramo, še vedno velike količine odpadkov v državah EU končajo na odlagališčih. Pa tudi tega ne bi bilo treba, ugotavljajo na Švedskem. Na Švedskem proizvedejo enako količino odpadkov kot drugod po Evropi. Ampak kljub temu, manj kot odstotek odpadkov iz gospodinjstv konča na odlagališčih. To je deloma posledica 32-ih sežigalnic po državi, ki s sežiganjem pridobivajo energijo. V teh sežigalnicah sežgejo več kot dva milijona ton smeti na leto, kar je skoraj petdeset odstotkov odpadkov. Sežigalnice so narejene tako, da se pri sežiganju proizvaja para, ki vrti generator turbine, ki proizvaja elektriko.

- Oglas -

Te sežigalnice proizvedejo toliko energije, da z njo ogrevajo skoraj milijon gospodinjstev z ogrevanjem in več kot četrt milijona gospodinjstev z električno energijo. Tri tone odpadkov vsebuje toliko energije, kot tona kurilnega olja, tako da z dvema milijonoma ton odpadkov proizvedejo toliko energije, kot bi jo s 670 tisoč tonami kurilnega olja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×