Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
RubrikeZanimivostiGlave na Velikonočnem otoku imajo tudi telesa

Glave na Velikonočnem otoku imajo tudi telesa

MORDA VAS ZANIMA

Arheologi na Velikonočnem otoku so izkopali dva kipa od 887 masivnih glav, ki krasijo otok. Kipa so izkopali do konca v globino in tako razkrili dva sedem metrov dolga in lepo ohranjena trupa. Projektna vodja izkopavanj Jo Anne Van Tilburg je ob tem dejala, da so z izkopavanji odkrili tudi veliko starodavnih tehnik tedanjih inženirjev. Med izkopavanji so odkrili, da je prst odlično ohranila petroglifske zapise, ki krasijo trupe glav. Arheologi so med izkopavanjem našli tudi kosti tun, kar potrjuje pričevanja potomcev Rapa Nui-ev, da so bili kiparji plačani s hrano.

- Oglas -

velikonocni-otok-kipi-glave2.jpg

Poleg tega so z izkopavanji dobili nekaj novih dognjanj o tem, kako so kipe postavljali. Ugotovili so, da kipi stojijo na trdnih kamnitih tleh, v teh tleh pa so bile izklesane luknje za debla za oporo in za vrvi. Za dvigovanje samih kipov v pokončni položaj pa so uporabljali vrvi, kamne in kamnito orodje.

velikonocni-otok-kipi-glave1

Velikonočni otok leži v jugovzhodnem delu Tihega oceana, dolg je 24 in širok 12 kilmetrov. Je eden od najbolj oddaljenih koščkov kopnega, od najbližje naseljenega otoka leži 2.075 kilometrov stran. Prvotni naseljenci so se na otok preselili s Polinezije v petem stoletju z velikimi kanuji. Na otoku sicer ni bilo veliko živali, s seboj so pripeljali denimo le kokoši in podgane. Je bilo pa prsti, gozda in sladke vode dovolj, da se je razcvetla civilizacija. Tako je v določenem trenutku na otoku po nekaterih ocenah živelo kar dvajset tisoč ljudi, ki so obsežno delali velikanske kipe. A jih žal ni zanimala skrb za otok, gozd so vztrajno sekali, dokler niso v 16. stoletju posekali zadnjega drevesa. Ko je Nizozemski admiral kot prvi Evropejec leta 1722 prišel na otok, je tam živelo okoli tri tisoč ljudi, ki so živeli v jamah in se neprestano bojevali med seboj za hrano, bili so celo kanibali.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×