Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
ŽivaliKitajskemu jesetru grozi izumrtje

Kitajskemu jesetru grozi izumrtje

MORDA VAS ZANIMA

Ogrožen kitajski jeseter, ki živi že 140 milijonov let in mu nekateri pravijo živi fosil, je danes na robu izumrtja, pišejo kitajski lokalni mediji. V tamkajšnji reki Jangce, kjer je bilo včasih veliko teh rib velikank, se v zadnjem letu jesetri niso več razmnoževali. To se je zgodilo prvič odkar so pred 32-imi leti raziskovalci začeli podrobneje opazovati tamkajšnje jesetre. Kitajski raziskovalci so prepričani, da je krivec za nastalo situacijo veliko onesnaževanje reke in gradnja številnih jezov za oskrbo z električno energijo. Poleg tega so raziskovalci s Kitajske akademije za ribiške znanosti ugotovili, da se letos mladi jesetri niso selili vzdolž reke proti morju, kot to običajno storijo v določenem obdobju leta. Še leta 1980 je bilo v reki več tisoč kitajskih jesterov, danes jih ostaja le še okoli sto, kar je zaskrbljujoče. Raziskovalci opozarjajo, da jesetru brez naravne reprodukcije grozi izumrtje in da so potrebni hitri okoljevarstveni ukrepi, da se bo riba ponovno razmnoževala. Nekaj teh starodavnih rib lahko občudujete v akvariju v Pekingu od leta 2012, kjer se tudi trudijo, da bi pomagali pri ohranitvi te ribe.

- Oglas -

kitajski jeseter

Delfin je izumrl

V reki Jangce pa že dolgo ni tako lepo, kot je bilo včasih. Nekoč sta tu živeli tudi dve vrsti delfinov. Kitajski rečni delfin ali beli delfin (Lipotes vewillifer) se je v reko preselil pred dvajsetimi milijoni let iz Tihega oceana. V času prvega zapisa v slovarju Erya je v obdobju dinastije Han živelo okoli pet tisoč teh primerkov. Ker jih je bilo v osemdesetih že zelo malo, so kitajske oblasti prepovedale lov nanje. Kljub ustanovitvi centra za njihovo rešitev, pa je populacija zaradi gradnje jezov nevzdržno padala. Tudi osebke, ki so jih ulovili v ujetništvo, niso mogli reproducirati, saj so se nekateri osebki takšnemu življenju v ujetništvu uprli celo na tak način, da niso jedli in so zaradi tega poginili. Kitajska tiskovna agencija je leta 2006 celemu svetu sporočila, da šesttedenska raziskava, kjer je sodelovalo trideset strokovnjakov, ni odkrila nobenega rečnega delfina več. Tako so dokazali njegovo izumrtje, ki je posledica človeških posegov v okolje. V reki pa je po opozorilih organizacije WWF zaradi onesanženja in ilegalnega lova rib, ogrožen tudi delfin, tako imenovani brezplavuti svinjek (Neophocaena phocaenoides). V reki naj bi živelo le še 1.200 do 1.800 primerkov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×