Ekologija & OkoljeBrazilci gradijo veliko opazovalnico

Brazilci gradijo veliko opazovalnico

MORDA VAS ZANIMA

Brazilci in Nemci so začeli z gradnjo velikega opazovalnega stolpa v središču porečja Amazonke. Stolp, ki bo namenjen spremljanju podnebnih spremeb, bo visok okoli 325 metrov. V njem bodo brazilski in nemški strokovnjaki zbirali pomembne podatke o koncentracijah toplogrednih plinov in o vremenskih spremembah v enem največjih deževnih gozdov na planetu.

- Oglas -

amazonka

Upajo, da bodo podatke lahko koristno uporabili pri razumevanju nastanka toplogrednih plinov in podnebnih sprememb. Stolp gradijo iz jekla, ki so ga pripeljali iz brazilskega mesta Manaus, ki leži več kot 160 kilometrov stran. Zaradi svoje višine, bo stolp omogočal raziskovanje sprememb in gibanja zračnih mas po gozdu v razdalji nekaj sto kilometrov. “Stolp nam bo pomagal odgovoriti na številna vprašanja, povezana z globalnimi podnebnimi spremembami,” je povedal koordinator projekta pri Brazilcih Paulo Artaxo. Ko bo observatorij dokončan, se bo dopolnjeval s podobnim observatorijem, ki so ga zgradili leta 2006 v Sibiriji.

Amazonski gozd ima po mnenju znanstvenikov bistven vpliv na ohranjenje globalne temperature, hkrati je tudi velik vir pitne vode. Krčenje gozda, ki smo mu ves čas priča, vpliva celo na tok oceanov in na zaloge ogljika. Amazonski gozd se razprostira na več kot 4,1 milijona kvadratnih metrov in pokriva 60 odstotkov Brazilije. Vsebuje kar eno petino svetovne pitne vode in okoli trideset odstotkov rastlinskih in živalskih vrst.

NAJNOVEJŠE