Na Nacionalnem inลกtitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da je ponekod najbolje prekuhavati vodo. โZaradi vremenskih razmer v Sloveniji, je v nekaterih delih drลพave potrebno prekuhavati vodo. Zato svetujemo, da uporabniki stalno spremljajo navodila upravljalca vodovoda,โ pravijo.
V primeru prekuhavalja vode priporoฤajo, da potem, ko voda zavre, burno vre ลกe eno minute. โZaradiย veฤje varnosti priporoฤamo, naj voda vre tri minute. Na ta naฤin uniฤimo in aktiviramoย vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev,โ svetujejo. Triย minute vretja namreฤ zagotavlja tako ลกiroko varnost, da to vodo lahko uลพivajo tudi osebe z moฤnoย oslabljenim imunskim sistemom.
Zaradi moลพnosti naknadnega onesnaลพenja prekuhane vode, pa je najbolje, da ostane v isti posodi,ย v kateri smo jo prekuhali. โHranimo jo v hladilniku v isti in pokriti posodi. Tako pripravljenoย vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur,โ dodajajo. ฤe je voda tako umazana, da je ลพe motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti veฤino delcev. Svetujejo, da naredite to tako, da poฤakate, da se voda umiri in da se usedlina zbere na dnu. Nato pa vodo filtrirate skozi veฤ plasti ฤiste, najbolje prelikane tkanine, ali skozi ฤist papirnat filter. โKer je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporoฤamo pripravo ฤaja oziromaย drugih napitkov, lahko pa jo zauลพijemo v obliki juhe ali kakลกne druge jedi,โ ลกe svetujejo.