Zdravje & prehranaObvezno prekuhavajte vodo

Obvezno prekuhavajte vodo

MORDA VAS ZANIMA

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da je ponekod najbolje prekuhavati vodo. “Zaradi vremenskih razmer v Sloveniji, je v nekaterih delih države potrebno prekuhavati vodo. Zato svetujemo, da uporabniki stalno spremljajo navodila upravljalca vodovoda,” pravijo.

- Oglas -

prekuhavanje vode

V primeru prekuhavalja vode priporočajo, da potem, ko voda zavre, burno vre še eno minute. “Zaradi večje varnosti priporočamo, naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo in aktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev,” svetujejo. Tri minute vretja namreč zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom.

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode, pa je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. “Hranimo jo v hladilniku v isti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur,” dodajajo. Če je voda tako umazana, da je že motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. Svetujejo, da naredite to tako, da počakate, da se voda umiri in da se usedlina zbere na dnu. Nato pa vodo filtrirate skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine, ali skozi čist papirnat filter. “Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oziroma drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi,” še svetujejo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×