0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPsi in vročina – kako poskrbeti za kosmatinca v poletnih dneh?

Psi in vročina – kako poskrbeti za kosmatinca v poletnih dneh?

MORDA VAS ZANIMA

Psi (in živali nasploh) težje prenašajo vročino v primerjavi z ljudmi. Kako jim pomagati, da bodo laže prebrodili nekaj mesecev visokih, celo ekstremnih temperatur?

- Oglas -

Psi imajo žleze znojnice samo v šapah. Poleti poskrbite za to, da bo vaš kosmatinec vedno v senci in da bo imel zadostno količino vode. Štirinožca ne sprehajajte v delih dneva, ko je zelo vroče. Na vročem asfaltu si lahko poškoduje šape. Na sprehod pojdita takrat, ko so temperature nekoliko nižje kot med dnevom (zjutraj, zvečer). Nikoli ne pozabite na svežo in pitno vodo, ki jo vzamete s seboj. Psi se po večini najbolje počutijo, ko je temperatura med 16 in 20 stopinjami Celzija. Ko je psu prevroče, ne bo sam poiskal sence – kot mnogi morda (zmotno) mislijo.

Kje naj biva pes?

Če imate psa zunaj, naj bo v dovolj velikem prostoru v senci, kjer ni prepiha. V vsakem trenutku dneva mora imeti na voljo zadostno količino sveže in pitne vode. Če se pes hrani v glavnem s hrano iz briket, je treba v poletnem času še toliko bolj poskrbeti za to, da bo imel dovolj vode.

Kdaj biti posebej pozorni?

Starejše in bolne pse velikokrat pestijo dihalne težave, zato velja pri njih v poletnem času posebna pazljivost. Psa v poletnem času nikdar ne puščajte v avtomobilu, pa tudi, če pustite vsa okna odprta ali je avto parkiran v senci. Tudi, če so temperature zunaj »znosne«, postane notranjost avta podobna pečici – dvigne se lahko nad 50 stopinj Celzija. Za psa, ki ostane zaprt v avtu (ali je privezan na soncu), je lahko usodna že nekajminutna izpostavljenost vročini. Samo v 15 minutah lahko namreč pride do toplotnega udara. Ko nastopi vročina, imejte psa stalno pod nadzorom!

- Oglas -

Kateri psi so bolj občutljivi na vročino?

Na vročino so občutljivi vsi psi. Za pse, ki imajo prekomerno težo, pri temnih psih in pasmah, za katere je značilen kratek nosi (buldogi, mopsi), pa so nanjo še posebej občutljivi. Na žalost pes ne pokaže, da mu je prevroče, vse dokler ne pride do toplotnega udara. Ko ga zebe, se naježi in se trese, ko mu je prevroče, pa to opazimo šele tik preden nastopi toplotni udar. Zato delujte preventivno in bodite stalno pozorni na to, kje se nahaja vaš kosmatinec. Budno spremljajte tudi mladiče in starejše pse, ki radi tudi v največji vročini ležijo na soncu, na terasi, balkonu, vrtu …

Vročinski udar

Vse več psov postaja žrtev vročinskemu udara – čeprav bi se temu smrtonosnemu stanju lahko izognili! Če nastopi vročinski udar, imate za ukrepanje na voljo zelo kratek čas. Pes lahko kmalu namreč dobi resne poškodbe ali celo umre.

Ukrepajte takoj, ko opazite enega ali več znakov vročinskega udara:

 • temperatura psa nad 40 stopinj Celzija,
 • hitro in oteženo dihanje (pes hrope, je nemiren, nervozen),
 • dlesni postanejo motne (sivkaste) ali rožnate,
 • sluznica (predvsem dlesni) je suha ali lepljiva,
 • slina je lepljiva in gosta,
 • jezik živo rdeče barve,
 • pes je zmeden in omotičen,
 • pes leži in ni zmožen vstati ali je šibak in opleta pri hoji,
 • pes izgubi zavest (kolabira) – v najhujšem primeru lahko pade v šok ali komo.

Kako ukrepati?

Že samo, če se pojavi sum, da pes kaže enega ali več simptomov vročinskega udara, ukrepajte:

 1. Psa umaknite z območja, kjer je vroče, v senco. Zagotoviti je treba tudi kroženje zraka.
 2. Takoj začnite s postopnim zniževanjem telesne temperature. Začnite ga ohlajati z vodo, še zlasti po vratu, trebuhu in prsih. Uporabljajte hladne in mokre brisače ali rjuhe. Nikar ne uporabljajte mrzle vode ali ledu! Psa ne polivajte z vodo po celem telesu oziroma ga ne potapljajte v vodo. Zniževanje temperature mora biti postopno in ne prehitro, saj lahko to povzroči nove zaplete.
 3. Ko se temperatura telesa zniža na 39 stopinj Celzija, prenehajte z ohlajevanjem. Osušite prizadetega psa in ga pokrite z lažjim pokrivalom, da ne bi izgubljal toplote.
 4. Pokličite veterinarja – tudi, če pes medtem že vstane, je obisk veterinarja nujen. Ravnajte se po navodilih veterinarja in, če je možno, ostanite z njim na telefonski zvezi vse do njegovega prihoda.
.

NAJNOVEJŠE