Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
ŽivaliPsi in vročina – kako poskrbeti za kosmatinca v poletnih dneh?

Psi in vročina – kako poskrbeti za kosmatinca v poletnih dneh?

MORDA VAS ZANIMA

Psi (in živali nasploh) težje prenašajo vročino v primerjavi z ljudmi. Kako jim pomagati, da bodo laže prebrodili nekaj mesecev visokih, celo ekstremnih temperatur?

- Oglas -

Psi imajo žleze znojnice samo v šapah. Poleti poskrbite za to, da bo vaš kosmatinec vedno v senci in da bo imel zadostno količino vode. Štirinožca ne sprehajajte v delih dneva, ko je zelo vroče. Na vročem asfaltu si lahko poškoduje šape. Na sprehod pojdita takrat, ko so temperature nekoliko nižje kot med dnevom (zjutraj, zvečer). Nikoli ne pozabite na svežo in pitno vodo, ki jo vzamete s seboj. Psi se po večini najbolje počutijo, ko je temperatura med 16 in 20 stopinjami Celzija. Ko je psu prevroče, ne bo sam poiskal sence – kot mnogi morda (zmotno) mislijo.

psi, vročina in poletje

Kje naj biva pes?

Če imate psa zunaj, naj bo v dovolj velikem prostoru v senci, kjer ni prepiha. V vsakem trenutku dneva mora imeti na voljo zadostno količino sveže in pitne vode. Če se pes hrani v glavnem s hrano iz briket, je treba v poletnem času še toliko bolj poskrbeti za to, da bo imel dovolj vode.

Kdaj biti posebej pozorni?

Starejše in bolne pse velikokrat pestijo dihalne težave, zato velja pri njih v poletnem času posebna pazljivost. Psa v poletnem času nikdar ne puščajte v avtomobilu, pa tudi, če pustite vsa okna odprta ali je avto parkiran v senci. Tudi, če so temperature zunaj »znosne«, postane notranjost avta podobna pečici – dvigne se lahko nad 50 stopinj Celzija. Za psa, ki ostane zaprt v avtu (ali je privezan na soncu), je lahko usodna že nekajminutna izpostavljenost vročini. Samo v 15 minutah lahko namreč pride do toplotnega udara. Ko nastopi vročina, imejte psa stalno pod nadzorom!

Kateri psi so bolj občutljivi na vročino?

- Oglas -

Na vročino so občutljivi vsi psi. Za pse, ki imajo prekomerno težo, pri temnih psih in pasmah, za katere je značilen kratek nosi (buldogi, mopsi), pa so nanjo še posebej občutljivi. Na žalost pes ne pokaže, da mu je prevroče, vse dokler ne pride do toplotnega udara. Ko ga zebe, se naježi in se trese, ko mu je prevroče, pa to opazimo šele tik preden nastopi toplotni udar. Zato delujte preventivno in bodite stalno pozorni na to, kje se nahaja vaš kosmatinec. Budno spremljajte tudi mladiče in starejše pse, ki radi tudi v največji vročini ležijo na soncu, na terasi, balkonu, vrtu …

Vročinski udar

Vse več psov postaja žrtev vročinskemu udara – čeprav bi se temu smrtonosnemu stanju lahko izognili! Če nastopi vročinski udar, imate za ukrepanje na voljo zelo kratek čas. Pes lahko kmalu namreč dobi resne poškodbe ali celo umre.

Ukrepajte takoj, ko opazite enega ali več znakov vročinskega udara:

 • temperatura psa nad 40 stopinj Celzija,
 • hitro in oteženo dihanje (pes hrope, je nemiren, nervozen),
 • dlesni postanejo motne (sivkaste) ali rožnate,
 • sluznica (predvsem dlesni) je suha ali lepljiva,
 • slina je lepljiva in gosta,
 • jezik živo rdeče barve,
 • pes je zmeden in omotičen,
 • pes leži in ni zmožen vstati ali je šibak in opleta pri hoji,
 • pes izgubi zavest (kolabira) – v najhujšem primeru lahko pade v šok ali komo.

Kako ukrepati?

Že samo, če se pojavi sum, da pes kaže enega ali več simptomov vročinskega udara, ukrepajte:

 1. Psa umaknite z območja, kjer je vroče, v senco. Zagotoviti je treba tudi kroženje zraka.
 2. Takoj začnite s postopnim zniževanjem telesne temperature. Začnite ga ohlajati z vodo, še zlasti po vratu, trebuhu in prsih. Uporabljajte hladne in mokre brisače ali rjuhe. Nikar ne uporabljajte mrzle vode ali ledu! Psa ne polivajte z vodo po celem telesu oziroma ga ne potapljajte v vodo. Zniževanje temperature mora biti postopno in ne prehitro, saj lahko to povzroči nove zaplete.
 3. Ko se temperatura telesa zniža na 39 stopinj Celzija, prenehajte z ohlajevanjem. Osušite prizadetega psa in ga pokrite z lažjim pokrivalom, da ne bi izgubljal toplote.
 4. Pokličite veterinarja – tudi, če pes medtem že vstane, je obisk veterinarja nujen. Ravnajte se po navodilih veterinarja in, če je možno, ostanite z njim na telefonski zvezi vse do njegovega prihoda.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×