0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeProjekt Očistimo svet 2012: preveč smeti za en planet

Projekt Očistimo svet 2012: preveč smeti za en planet

MORDA VAS ZANIMA

Številne prostovoljske organizacije in skupine prostovoljcev širom po svetu si že nekaj mesecev skupaj prizadevajo ustvariti največji okoljski prostovoljski projekt v zgodovini človeštva z imenom Očistimo svet 2012 (World Cleanup 2012), katerega skupni cilji so čiščenje nezakonito odloženih odpadkov v vsaj 100 državah sveta, združevanje in ozaveščanje ljudi. Priprave potekajo v okoli 60 državah, tudi priprave in prve aktivnosti na projektu Očistimo Slovenijo 2012 že potekajo.

- Oglas -

“Ne gre le za ljubitelje narave, gibanje povezuje vse, ki smo uvideli, da so odpadki najbolj zlorabljen vir surovin na planetu,“ navaja eden od pionirjev gibanja in IT podjetnik Rainer Nolvak. Projekt Očistimo svet 2012  bo sestavljen iz vrste enodnevnih čistilnih akcij na ravni držav ali velikih mest, te pa se bodo zvrstile od 24. marca do 25. septembra 2012.

Očistimo svetV tem trenutku se priprave na akcijo že odvijajo v naslednjih 59 državah in velikih mestih:
Afganistan, Albanija, Avstrija, Bangladeš, Barbados, Bénin, Brazilija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Burkina Faso, Kambodža, Čile, Demokratična republika Kongo, Estonija, Finska, Francija, Gambija, Gruzija, Gana, Hrvaška, Ciper, Indija (New Delhi, Hyderabad, Lucknow, Patna), Indonezija, Italija, Kenija, Kazahstan, Kosovo, Litva, Liberija, Latvija, Makedonija, Moldavija, Maroko, Nepal, Nizozemska, Nigerija, Niger, Portugalska, Romunija, Saint Lucia, Saint Vincent in Grenadine, Senegal, Srbija, Slovenija, Španija, Šrilanka, Sudan, Tajska, Tanzanija , Togo, Turčija, Uganda, Ukrajina, Velika Britanija, ZDA (San Francisco) in Rusija.

Ideja za ta projekt je zrasla iz državljanske pobude Let’s Do It!, ki je 3. maja 2008 v Estoniji povezala 50.000 prostovoljcev, da so v samo 5 urah na območju celotne države očistili iz narave 10.000 ton odpadkov. Video posnetek o enodnevnem modelu čiščenja države se je virusno razširil po spletu, projekt pa je do zdaj ponovilo že 15 držav. V čistilnih akcijah je skupno sodelovalo že več 2,4 milijona prostovoljcev, udeležba pa je v posameznih državah predstavljala od 4 – 14 % prebivalstva. Slovenija je bila izmed vseh držav po udeležbi daleč najboljša, saj nas je sodelovalo 270.00, kar je okoli 13,5 % prebivalcev.
“Filozofija gibanja je povsem preprosta, temelji pa na dejstvu, da prav vsak lahko nekaj naredi za boljši svet. Če povabi zraven še vse, ki jih pozna, je učinek toliko večji. Tak odnos do sveta je boljša rešitev kot prelaganje odgovornosti na nekoga drugega”, poudarja Nolvak.

- Oglas -

Cilj globalne akcije je povezati prostovoljcev vsaj 100 državah sveta, ki bodo očistili na milijone ton smeti in pomagali ustvariti svetovni zemljevid odlagališč nelegalno odloženih odpadkov.
Več o globalni akciji World Cleanup 2012: www.letsdoitworld.org

Očistimo Slovenijo 2012: mladi bodo brusili okoljska znanja v programu Ekoglavce
Globalni akciji Očistimo svet 2012 se tudi pridružuje tudi Slovenija. Velika prostovoljska čistilna akcija Očistimo Slovenijo 2012 bo v Sloveniji potekala 24. marca 2012, v šolah in vrtcih pa 23. marca. Koordiniralo jo bo društvo Ekologi brez meja v sodelovanju s številnimi partnerji in prostovoljci. Za njimi je uspešno prvo srečanje prostovoljcev, ki so že pošteno zavihali rokave, sam projekt in vsebine pa bodo letos dobile svežo obliko. Trenutno se ekipa ukvarja predvsem s pridobivanjem pokroviteljev in partnerjev ter njihovim umeščanjem v projekt. Organizacijsko je to letos malce lažji zalogaj, saj so praviloma vse partnerske organizacije potrdile sodelovanje in pomoč pri akciji tudi tokrat.

V pripravi je obsežen sklop spremljevalnih dogodkov in vsebin, v katerih bo velik poudarek na ozaveščanju prebivalcev Slovenije o pomembnosti ohranjanja naravnih virov. Za vrtce, osnovne ter srednje šle so pripravili petmesečni izobraževalno-ozaveščevalni program Ekoglavce, ki bo potekal od oktobra 2011 vse do dneva akcije 24. marca. Šole so v tem tednu prejele vabilo k sodelovanju in prve prijave že kapljajo. Poleg novih znanj s področja varstva okolja, ki bodo prilagojene starostnim skupinam in vsebinsko ločene po mesecih, program prinaša veliko zabave in ustrezno popestritev včasih preveč dolgočasnih dni v učilnicah.

Več o projektu Očistimo Slovenijo 2012 sledi v prihodnjih mesecih.

.

NAJNOVEJŠE