0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Probiotični dezodorant za odpravo neprijetnega vonja

Probiotični dezodorant za odpravo neprijetnega vonja

MORDA VAS ZANIMA

Probiotični dezodorant je vrsta dezodoranta, ki uporablja probiotike – koristne mikroorganizme, ki živijo na naši koži in v našem telesu. Probiotiki pomagajo uravnavati bakterijsko floro pod pazduho, s čimer zmanjšujejo neprijeten telesni vonj.

- Oglas -

Vedno več ljudi se zaveda, da klasični dezodoranti niso najboljša izbira. Pogosto vsebujejo aluminij, zelo agresivne umetne dišave in druge sestavine, ki lahko ogrozijo zdravje. Posebno problematični so seveda antiperspiranti, ki zavirajo znojenje.

Telesni vonj nastane, ko bakterije razgrajujejo znoj, ki ga izločajo znojne žleze. Probiotiki v dezodorantu pomagajo zmanjšati število bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj, in spodbujajo rast koristnih bakterij.

Naravni dezodoranti tako postajajo vse bolj iskani, toda ko preizkusimo tovrstne dezodorante, pogosto ugotovimo, da niso najučinkovitejši pri prekrivanju neprijetnega vonja. Rešitev je lahko doma izdelan probiotični dezodorant. Gre za zdravju prijazen dezodorant, ki ne vsebuje škodljivih sestavin. Odlikuje ga izjemna učinkovitost: ne le da prekrije neprijeten vonj, ampak odpravi vzrok zanj …

- Oglas -

Uravnovešen mikrobiom pod pazduhami za manj izrazit vonj

Da bi lahko razumeli, zakaj je probiotični dezodorant tako učinkovit, moramo najprej poznati razloge, zaradi katerih se neprijeten vonj sploh razvije. Tudi pod našimi pazduhami živi združba bakterij in drugih mikroorganizmov (t. i. mikrobiom). Neprijeten vonj se praviloma ne razvije zaradi znoja samega, ampak zaradi specifičnih bakterij oziroma zaradi porušenega ravnovesja med koristnimi in škodljivimi bakterijami. Dolgoverižne molekule, iz katerih je sestavljen znoj, so pretežke, da bi se uplinile in dosegle nosnice. Vendar pa jih lahko bakterije razgradijo na precej manjše molekule, ki nato izhlapijo in povzročajo neprijeten vonj. Pri nekaterih vrstah bakterij je lahko vonj posebno neprijeten. K zelo izrazitemu neprijetnemu vonju, povezanemu z znojenjem, pa lahko med drugim prispevajo še dejavniki, kot sta genetika in prehrana.

Kako delujejo probiotični dezodoranti

Zakaj je probiotični dezodorant tako učinkovit?

Probiotični dezodorant deluje tako, da mikrobiom pod pazduhami obogati s koristnimi bakterijami. S tem se zmanjša nevarnost za zelo močan neprijeten vonj, posledično pa ni potrebno intenzivno prekrivanje vonja. Podobno kot klasični dezodorant se lahko tudi probiotična različica izdela v različnih oblikah – vključno s sprejem. Ta različica ne vsebuje sode bikarbone, ki je pogosto prisotna v drugih receptih, zato je primeren tudi za vse, ki ste preobčutljivi na omenjeno sestavino. Soda bikarbona je sicer zelo učinkovita sestavina za nevtralizacijo neprijetnega vonja pod pazduhami, vendar žal ni primerna za vse, saj lahko pri nekaterih ljudeh povzroči izpuščaje ali močno srbečico.

Sestavine

  • 100 mililitrov vode
  • 2 probiotični kapsuli (za najboljše rezultate uporabite večsevne probiotične kapsule, obenem pa se prepričajte, da gre za probiotične seve, ki so obstojni na sobni temperaturi)
  • 20 kapljic eteričnega olja oz. eteričnih olj po izbiri (eterično olje čajevca, rožmarina, sivke ipd.)
  • 1 žlička sladkorja

Navodila za izdelavo dezodoranta

Sestavini kapsul in sladkor stresite v manjšo posodico. Dodajte malce vode in zmešajte, da se probiotični prašek in sladkor raztopita v vodi. Nato dodajte še 100 mililitrov vode in dobro premešajte.

Mešanico prelijte v stekleničko z razpršilko (uporabite lahko očiščeno stekleničko, v katerih je bil dezodorant v spreju, ki ste ga kupili v trgovini). Dodajte še eterična olja, zaprite in dobro pretresite. Probiotični dezodorant hranite pri sobni temperaturi in ga uporabljajte kot običajen dezodorant v spreju.

Probiotični dezodorant je sicer učinkovitejši od običajnih naravnih dezodorantov, vendar morate počakati, da se koža nanj navadi. Potrebna je torej potrpežljivost, saj gre za izdelek, ki je namenjen dolgoročni ublažitvi težav z neprijetnim vonjem pod pazduhami.

- Oglas -

Priporočljivo je predhodno razstrupljanje pazduh

Preden začnete uporabljati probiotični dezodorant, je priporočljivo, da pazduham privoščite razstrupljanje, posebno če ste pred tem uporabljali zelo agresivne dezodorante oziroma antiperspirante. Za razstrupljanje pazduh uporabite preprosto oblogo iz treh sestavin, ki jo lahko pripravite sami. Potrebovali boste 1 žlico betonitne gline, 1 žličko jabolčnega kisa in 1 žlico vode.

Vse sestavine zmešajte v posodi, nato pa mešanico nanesite na kožo pod pazduhami in počakajte nekaj minut (največ 20). Oblogo izperite s toplo vodo in kožo nežno osušite.

Probiotični dezodoranti sicer ne preprečujejo znojenja, ki je pomemben naravni proces za uravnavanje telesne temperature. Namesto tega se osredotočajo na zmanjšanje telesnega vonja z uravnavanjem bakterijske flore na koži.

.

NAJNOVEJŠE