Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaPrenosniki in mobilni telefoni povečujejo možnost kožnega raka

Prenosniki in mobilni telefoni povečujejo možnost kožnega raka

MORDA VAS ZANIMA

Mobilni telefoni, tablice in prenosni računalniki lahko povečajo tveganje za nastanek kožnega raka, saj odbijajo škodljive ultravijolične žarke, so pred kratkim opozorili znanstveniki. Zaradi izsledkov nedavne raziskave zdaj svarijo vse tiste, ki na soncu uporabljajo omenjene napravice, naj uporabljajo sončno kremo in sončna očala , pokrijejo pa naj tudi svoj vrat, če se pogosto pogovarjajo po mobilnem telefonu.

- Oglas -

mobilni telefon in kožni rak

Napravice odbijajo ultravijolične žarke

Soavtorica razskave dr. Mary Logue z univerze v Novi Mehiki je povedala, da te naprave sicer uporabljamo za komunikacijo in zabavo, tako da zlahka in pogosto spregledamo njihove odsevne lastnosti, ki pa vsekakor obstajajo.

Strokovnjaki so se za raziskavo odločili, ko so opazili podobnosti med napravami in staromodnimi reflektorji. Glavo izložbene lutke so uporabili za merjenje svetlobe in škodljivih žarkov ter jo usmerili proti stojalu. Na stojalo so postavili različne elektronske naprave, odkrili pa so, da je bila lutka najbolj izpostavljena ultravijoličnim žarkom prav med 11. in 12. uro. Za eksperiment so uporabili navadno revijo, iphone, različne ipade, dva prenosna računalnika in digitalni bralnik.

V prvem poskusu so vse omenjene naprave postavili približno 42 centimetrov stran od senzorja ultravijoličnih žarkov, v drugem pa približno 31 centimetrov. Naprave in senzor za ultravijolične žarke so usmerili v obraz lutke, nato pa so merili ultravijolične žarke, ki so se odbijali od napravic, in jih primerjali z žarki, ki so se odbijali s praznega stojala. Ipad in prenosni računalnik sta poskrbela za največji odboj ultravijoličnih žarkov v lutko, seveda pa se je ta stopnja povečala pri napravah, ki so stale bližnje njej.

Jih uporabljate na soncu? Raje ne!

- Oglas -

Sklenili so, da se lahko posameznik pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki zavaruje le tako, da se jim fizično izogiba, kar na prostem pomeni tudi, da se je treba izogibati uporabi naštetih elektronskih naprav. To seveda ni popolnoma mogoče, si pa lahko na prostem pokrijemo ramena, nosimo sončna očala in pred ultravijoličnimi žarki zaščitimo zlasti predele na vratu in obrazu. Mary Logue predlaga celo, da bi ustvarili naprave, ki bi same po sebi zmanjševale učinke škodljivih žarkov na človeka, ali pa bi vsebovale kakšne senzorje, ki bi uporabnike opozorili na povečano nevarnost sevanja.

Seveda bo treba to področje še raziskati, vendar pa je že ta raziskava dala nekatere pomembne izsledke. Kljub temu je dr. Robert Dellavalle, ki sicer ni sodeloval v raziskavi, kritičen. Pravi, da raziskava ni bila narejena na resničnih ljudeh in da v resničnem svetu tablic ter mobilnih telefonov na soncu sploh ne uporabljamo, temveč se v takem primeru raje umaknemo v senco.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×