0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPrenosniki in mobilni telefoni povečujejo možnost kožnega raka

Prenosniki in mobilni telefoni povečujejo možnost kožnega raka

MORDA VAS ZANIMA

Mobilni telefoni, tablice in prenosni računalniki lahko povečajo tveganje za nastanek kožnega raka, saj odbijajo škodljive ultravijolične žarke, so pred kratkim opozorili znanstveniki. Zaradi izsledkov nedavne raziskave zdaj svarijo vse tiste, ki na soncu uporabljajo omenjene napravice, naj uporabljajo sončno kremo in sončna očala , pokrijejo pa naj tudi svoj vrat, če se pogosto pogovarjajo po mobilnem telefonu.

- Oglas -

mobilni telefon in kožni rak

Napravice odbijajo ultravijolične žarke

Soavtorica razskave dr. Mary Logue z univerze v Novi Mehiki je povedala, da te naprave sicer uporabljamo za komunikacijo in zabavo, tako da zlahka in pogosto spregledamo njihove odsevne lastnosti, ki pa vsekakor obstajajo.

Strokovnjaki so se za raziskavo odločili, ko so opazili podobnosti med napravami in staromodnimi reflektorji. Glavo izložbene lutke so uporabili za merjenje svetlobe in škodljivih žarkov ter jo usmerili proti stojalu. Na stojalo so postavili različne elektronske naprave, odkrili pa so, da je bila lutka najbolj izpostavljena ultravijoličnim žarkom prav med 11. in 12. uro. Za eksperiment so uporabili navadno revijo, iphone, različne ipade, dva prenosna računalnika in digitalni bralnik.

- Oglas -

V prvem poskusu so vse omenjene naprave postavili približno 42 centimetrov stran od senzorja ultravijoličnih žarkov, v drugem pa približno 31 centimetrov. Naprave in senzor za ultravijolične žarke so usmerili v obraz lutke, nato pa so merili ultravijolične žarke, ki so se odbijali od napravic, in jih primerjali z žarki, ki so se odbijali s praznega stojala. Ipad in prenosni računalnik sta poskrbela za največji odboj ultravijoličnih žarkov v lutko, seveda pa se je ta stopnja povečala pri napravah, ki so stale bližnje njej.

Jih uporabljate na soncu? Raje ne!

Sklenili so, da se lahko posameznik pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki zavaruje le tako, da se jim fizično izogiba, kar na prostem pomeni tudi, da se je treba izogibati uporabi naštetih elektronskih naprav. To seveda ni popolnoma mogoče, si pa lahko na prostem pokrijemo ramena, nosimo sončna očala in pred ultravijoličnimi žarki zaščitimo zlasti predele na vratu in obrazu. Mary Logue predlaga celo, da bi ustvarili naprave, ki bi same po sebi zmanjševale učinke škodljivih žarkov na človeka, ali pa bi vsebovale kakšne senzorje, ki bi uporabnike opozorili na povečano nevarnost sevanja.

Seveda bo treba to področje še raziskati, vendar pa je že ta raziskava dala nekatere pomembne izsledke. Kljub temu je dr. Robert Dellavalle, ki sicer ni sodeloval v raziskavi, kritičen. Pravi, da raziskava ni bila narejena na resničnih ljudeh in da v resničnem svetu tablic ter mobilnih telefonov na soncu sploh ne uporabljamo, temveč se v takem primeru raje umaknemo v senco.

NAJNOVEJŠE