Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaSevanje mobilnih telefonov

Sevanje mobilnih telefonov

MORDA VAS ZANIMA

Vedno več je govora o nevarnih posledicah prekomerne uporabe mobilnega telefona.

- Oglas -

Vrednost sevanja, ki ga oddaja vaš mobilni telefon ali vrednost SAR (angl. Specific absorption rate) lahko preverite sami. Najlažje je tako, da v spletni brskalnih vpišete ime vašega telefona ter SAR. Vrednost SAR pomeni količino radiacije, katero je absorbiralo vaše telo medtem, ko telefon pošilja signal omrežju.

Neprofitna rganizacija pa je pred kratkim ocenila vrednost SAR na več kot 1000 različnih mobilnih telefonih. Znanstveniki pa so tudi zasledili tveganje raka na možganih ter žlezi slinavki med bolj aktivnimi uporabniki mobilnih telefonov. Omenjeno tveganje se pokaže šele po desetih letih aktivne uporabe mobilnega telefona.
Tu pa je tudi vprašanje, koliko dejansko pripomore k znižanju tega tveganja telefon z manjšo vrednost SAR. Dokazano je, da telefoni z visoko SAR vrednostjo oddajajo osemkrat večje sevanje, kot pa telefoni z nizko vrednostjo SAR.

Spodaj smo izbrskali seznam 10 mobilnih telefonov, kateri imajo nizko vrednost SAR, ter 10 takšnih z visoko stopnjo sevanja, da se boste lahko sami odločili, ali je mobilni telefon vreden tveganja.

Nizko sevanje:

 1. Samsung Impression (SGH-a877)
 2. Motorola RAZR V8
 3. Samsung SGH-t229
 4. Samsung Rugby (SGH-a837)
 5. Samsung Propel Pro (SGH-i627)
 6. Samsung Gravity (SGH-t459)
 7. T-Mobile Sidekick
 8. LG Xenon (GR500)
 9. Motorola Karma QA1
 10. Sanyo Katana II

Visoko sevanje:

 1. Motorola MOTO VU204
 2. T-Mobile myTouch 3G
 3. Kyocera Jax S1300
 4. Blackberry Curve 8330
 5. Motorola W385
 6. T-Mobile Shadow
 7. Motorola C290
 8. Motorola i335
 9. Motorola MOTO VE240
 10. Blackberry Bold 9000
- Oglas -

Vendar pa vedite, da nakup novega mobilnega telefona ni vedno pravilna izbira, ampak ta, da čim manj uporabljate vaš mobilni telefon, oz. ga držite čim dalj stran od glave.

Tukaj je še nekaj nasvetov, kako zmanjšati izpostavljenost sevanju, iz vašega telefona:

 • Uporabljajte slušalke; vendar pa je tu spet vprašanje, ali so brezžične slušalke pametna izbira, saj lahko tudi te oddajajo sevanje. Zato so najboljša izbira standardne slušalke ‘na vrvico’.
 • Pošiljajte sporočila; pri pošiljanju sporočila telefon porabi manj energije ter tako odda manj sevanja.
 • Če je signal slab ga ne uporabljajte; pri šibkem signalu mobilni telefon proizvede večje sevanje, da bi pridobil signal.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×