0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSevanje mobilnih telefonov

Sevanje mobilnih telefonov

MORDA VAS ZANIMA

Vedno več je govora o nevarnih posledicah prekomerne uporabe mobilnega telefona.

- Oglas -

Vrednost sevanja, ki ga oddaja vaš mobilni telefon ali vrednost SAR (angl. Specific absorption rate) lahko preverite sami. Najlažje je tako, da v spletni brskalnih vpišete ime vašega telefona ter SAR. Vrednost SAR pomeni količino radiacije, katero je absorbiralo vaše telo medtem, ko telefon pošilja signal omrežju.

Neprofitna rganizacija pa je pred kratkim ocenila vrednost SAR na več kot 1000 različnih mobilnih telefonih. Znanstveniki pa so tudi zasledili tveganje raka na možganih ter žlezi slinavki med bolj aktivnimi uporabniki mobilnih telefonov. Omenjeno tveganje se pokaže šele po desetih letih aktivne uporabe mobilnega telefona.
Tu pa je tudi vprašanje, koliko dejansko pripomore k znižanju tega tveganja telefon z manjšo vrednost SAR. Dokazano je, da telefoni z visoko SAR vrednostjo oddajajo osemkrat večje sevanje, kot pa telefoni z nizko vrednostjo SAR.

Spodaj smo izbrskali seznam 10 mobilnih telefonov, kateri imajo nizko vrednost SAR, ter 10 takšnih z visoko stopnjo sevanja, da se boste lahko sami odločili, ali je mobilni telefon vreden tveganja.

Nizko sevanje:

- Oglas -
 1. Samsung Impression (SGH-a877)
 2. Motorola RAZR V8
 3. Samsung SGH-t229
 4. Samsung Rugby (SGH-a837)
 5. Samsung Propel Pro (SGH-i627)
 6. Samsung Gravity (SGH-t459)
 7. T-Mobile Sidekick
 8. LG Xenon (GR500)
 9. Motorola Karma QA1
 10. Sanyo Katana II

Visoko sevanje:

 1. Motorola MOTO VU204
 2. T-Mobile myTouch 3G
 3. Kyocera Jax S1300
 4. Blackberry Curve 8330
 5. Motorola W385
 6. T-Mobile Shadow
 7. Motorola C290
 8. Motorola i335
 9. Motorola MOTO VE240
 10. Blackberry Bold 9000

Vendar pa vedite, da nakup novega mobilnega telefona ni vedno pravilna izbira, ampak ta, da čim manj uporabljate vaš mobilni telefon, oz. ga držite čim dalj stran od glave.

Tukaj je še nekaj nasvetov, kako zmanjšati izpostavljenost sevanju, iz vašega telefona:

 • Uporabljajte slušalke; vendar pa je tu spet vprašanje, ali so brezžične slušalke pametna izbira, saj lahko tudi te oddajajo sevanje. Zato so najboljša izbira standardne slušalke ‘na vrvico’.
 • Pošiljajte sporočila; pri pošiljanju sporočila telefon porabi manj energije ter tako odda manj sevanja.
 • Če je signal slab ga ne uporabljajte; pri šibkem signalu mobilni telefon proizvede večje sevanje, da bi pridobil signal.
.

NAJNOVEJŠE