0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiMačje stranišče

Mačje stranišče

MORDA VAS ZANIMA

Pravijo, da je pes človekov najboljši prijatelj, vendar pa statistike kažejo, da ima več ljudi mačke za hišne ljubljenčke.

- Oglas -

To pa pomeni tudi, da letno kupimo ogromno peska za mačja stranišča, kar pomeni tudi ogromno dodatne nesnage na smetiščih, saj tak pesek, ki je baziran na glini ni biološko razgradljiv.

Kaj torej storiti?
Najprej nekaj osnov glede mačjega peska. Večina omenjenega peska, katerega najdemo v skoraj vseh bolje založenih trgovinah vsebuje bentonit glino, katera povzroča, da se pesek sprime. Vendar pa ta pesek vsebuje tudi druge kemične proizvode.

Za primer sta dva večja problema kar se tiče samega zdravja mačke:

- Oglas -
  1. Nekateri menijo, da je lahko ta pesek nevaren mačkam, če ga po pomoti zaužijejo, saj se ob stiku z vodo razširi, to pa bi se lahko zgodio tudi v želodcu mačke, kar bi lahko povzročilo nevarno blokado črevesja.
  2. Poleg omenjene gline pa v pesku najdemo tudi silikon, ki lahko povzroči želodčne težave, če ga mačka zaužije.

Prav tako pa je tu tudi problem same pridelave peska, saj sam izkop omenjene gline opustoši del naravnega okolja. Zato so v preteklosti že proizvajali mačji pesek iz žagovine, koruze, pšenice, recikliranega časopisnega papirja, … vendar se te alternative niso dobro obnesle, saj se gre tudi tu za vprašanje ekologije.

NAJNOVEJŠE