Verjetno ste že opazili, da se vse več ljudi odloča za uživanje veganske oz. izključno rastlinske prehrane, kar ima lahko zelo pozitiven vpliv na zdravje. Če želite užiti te koristi, je seveda pomembno, da se osredotočite predvsem na polnovredna, nepredelana živila rastlinskega izvora. To pomeni, da naj pretežni del vašega jedilnika predstavljajo sadje in zelenjava, stročnice, polnovredna žita, oreščki, semena ipd. Tako se bo zmanjšalo tveganje za številne zdravstvene zaplete.
Zmanjšana nevarnost za bolezni srca in ožilja
Uživanje polnovredne veganske prehrane lahko pripomore k občutnemu zmanjšanju nevarnosti za srčno-žilna obolenja, kot so razkrili rezultati številnih raziskav. Eden glavnih razlogov za to je povečana količina vlaknin, ki jih zaužijemo s tovrstno prehrano. Vlaknine so namreč med drugim zelo pomembne prav za zdravo srce in ožilje. Poleg tega pa tovrstno prehranjevanje pomeni, da se praktično povsem izognete nasičenim maščobam, ki jih je mogoče najti predvsem v živilih živalskega izvora, in prekomernemu vnosu holesterola, kar seveda dodatno prispeva k zaščiti srčno-žilnega sistema. Nevarnost za težave, kot so hipertenzija in povišane ravni LDL-holesterola v krvi, je tako pri veganih bistveno manjša kot pri vsejedcih in celo kot pri vegetarijancih.
Manj možnosti za pojav določenih vrst raka
S svojimi vsakodnevnimi navadami lahko v veliki meri vplivamo na povečevanje ali pa zmanjševanje nevarnosti za raka. Pri določenih vrstah raka je korelacija med našim življenjskim slogom in boleznijo še posebej visoka. Tako je npr. rastlinska prehrana zelo koristna preventiva za zaščito pred rakom debelega črevesa in danke, kar je prav tako povezano z visoko količino prehranskih vlaknin, ki jih v povprečju zaužijejo vegani. Obenem pa s polnovredno vegansko oz. rastlinsko prehrano svojemu telesu zagotovimo izobilje antioksidantov – snovi, ki nevtralizirajo negativen vpliv prostih radikalov in s tem preprečujejo oksidativni stres. Kot je znano, pa je lahko prav oksidativni stres povod za številne bolezni, med drugim tudi za različne vrste raka.
Polnovredna rastlinska prehrana kot pomoč pri zaščiti pred diabetesom
Izsledki različnih raziskav kažejo, da veganstvo pogosto pomeni tudi zmanjšanje tveganja za diabetes tipa 2. Rastlinska prehrana, ki temelji na nepredelanih živilih, lahko namreč pomaga pri uravnavanju ravni krvnega sladkorja oz. pri povečanju občutljivosti celic za inzulin. Pri diabetikih, ki zamenjajo živalske izdelke z rastlinskimi beljakovinami, pa se lahko poleg tega zmanjša nevarnost za težave z ledvicami, ki so sicer pri diabetesu zelo pogoste.
Naravna pomoč pri blaženju simptomov artritisa
Živalski izdelki v prehrani, še posebej tisti, ki vsebujejo veliko maščob, so pogosto krivi za povečevanje vnetij v telesu. Vnetja v telesu so povezana s številnimi kroničnimi boleznimi, med drugim tudi z revmatoidnim artritisom – kronično vnetno boleznijo, ki prizadene predvsem sklepe. Tako je lahko tudi pri tej bolezni zelo koristen prehod na rastlinsko prehrano. Eksperimentalne študije namreč razkrivajo, da mnogi bolniki z revmatoidnim artritisom že po krajšem obdobju uživanja izključno rastlinske prehrane občutijo ublažitev bolečin v sklepih in drugih tipičnih simptomov bolezni, kar naj bi bilo prav posledica tega, da rastlinska prehrana pomaga pri zmanjšanju vnetij v telesu.