0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPostbiotiki namesto probiotikov?

Postbiotiki namesto probiotikov?

MORDA VAS ZANIMA

Probiotiki so vam najbrž že dobro znani. Najverjetneje ste že slišali tudi za prebiotike (gre za hrano probiotikov, torej koristnih bakterij). Kaj pa za postbiotike? Gre za precej manj znan izraz, vendar se v zadnjem času zanimanje za postbiotike pospešeno povečuje. Pojavljajo se celo ugibanja, ali bodo morda postbiotiki prej ali slej nadomestili probiotike. Zdi se namreč, da ponujajo določene edinstvene prednosti, zaradi katerih je lahko dodajanje postbiotikov v določenih okoliščinah celo koristnejše oziroma varnejše od uporabe probiotičnih dopolnil …

- Oglas -

Uravnotežen črevesni mikrobiom – bolj urejena prebava in močnejši imunski sistem

Črevesni mikrobiom je sestavljen tako iz škodljivih kot iz koristnih  mikroorganizmov. Škodljivih ne moremo povsem odpraviti, vendar imamo po drugi strani na voljo precej metod, s katerimi lahko preprečimo njihovo pretirano razmnožitev oziroma prevlado nad koristnimi bakterijami. Eden najboljših načinov je seveda skrb za to, da zaužijemo dovolj živil, bogatih s probiotiki, kamor spadajo predvsem fermentirana živila in napitki. Po potrebi pa si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili. S pomočjo probiotikov poskrbimo za bolj zdrav črevesni mikrobiom, kar lahko med drugim prispeva k boljši prebavi in k močnejšemu imunskemu sistemu.

Postbiotiki – nežive spojine, ki jih med procesom fermentacije proizvajajo probiotiki

Osnovne informacije o tem, kakšen je vpliv probiotikov in zakaj so pomembni, za večino niso nekaj novega. Po drugi strani pa najverjetneje niste vedeli, da probiotiki med postopkom fermentacije proizvajajo t. i. postbiotike. Postbiotiki so nežive bioaktivne spojine, katerih osnovna naloga je – podobno kot naloga probiotikov – skrb za zdravje našega črevesja. Tako je vsekakor zelo koristno, če postbiotiki v črevesju ostanejo čim dlje.

Uporaba postbiotikov namesto probiotikov predvsem pri oslabljenem imunskem sistemu

Čeprav lahko postbiotiki v naše črevesje pridejo posredno, torej z uživanjem živil, bogatih s probiotiki, ali probiotičnih prehranskih dopolnil, čemur sledi postopek fermentacije, so na voljo tudi postbiotična prehranska dopolnila. S tovrstnimi dopolnili lahko torej preskočimo vmesni korak in poskrbimo za neposreden vnos postbiotikov. Tako tudi ni treba ugibati, ali ima naše telo na voljo zadostne količine, saj imamo precej natančen vpogled v to, koliko postbiotikov smo zaužili. Toda ali je z vidika črevesnega in prebavnega zdravja resnično bolje, da pozabimo na probiotike in se osredotočimo predvsem na postbiotike?

- Oglas -

Odgovor na to vprašanje ni povsem enostaven oziroma enoznačen. Trenutno se menjava probiotikov s postbiotiki priporoča predvsem osebam z resnejšimi zdravstvenimi težavami, za katere je značilen oslabljen imunski sistem. V tovrstnih primerih namreč ni priporočljivo uživanje živih, aktivnih kultur, kamor seveda spadajo tudi probiotiki.

Postbiotiki naj bi bili praviloma tudi boljša izbira za otroke

Skupina, za katero so lahko primernejši postbiotiki, so med drugim tudi otroci. Zanje je namreč prav tako značilen šibkejši imunski sistem. Dodatna prednost postbiotikov pa je lahko ta, da je njihovo skladiščenje precej enostavnejše. Ker ne gre za žive organizme, so precej stabilnejši in manj zahtevni, posledično pa imajo postbiotična prehranska dopolnila praviloma daljši rok uporabe od probiotičnih. Če iščete načine, kako izboljšati svoje črevesno zdravje, ki ima pomemben vpliv na zdravje nasploh, vendar probiotiki zaradi določenih razlogov za vas niso primerni, je tako vsekakor smiselno, da razmislite o postbiotikih. Ti lahko poskrbijo za številne pozitivne učinke, vključno s protivnetnim delovanjem in z zaviranjem delovanja škodljivih prostih radikalov, ki predstavljajo nevarnost za oksidativni stres.

Podobno kot pri probiotikih je sicer tudi pri postbiotikih pomembno, da izberete resnično kakovostno prehransko dopolnilo. Najboljša izbira naj bi bila postbiotična dopolnila, ki se izdelujejo s pomočjo fermentacije polnovrednih živil. Obenem pa upoštevajte priporočila glede optimalnih dnevnih odmerkov.

Preberite še: Probiotiki: kateri so najboljši za naše zdravje?

.

NAJNOVEJŠE