Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okolje7 lepotnih in kozmetičnih pripomočkov za dom brez odpadkov

7 lepotnih in kozmetičnih pripomočkov za dom brez odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

Dom brez odpadkov je ideal, ki ga je praktično nemogoče doseči, vendar se mu lahko vsekakor močno približamo. Seveda pa to zahteva spremembo najrazličnejših navad – od tistih, povezanih s prehrano, do spremembe izdelkov, ki jih uporabljamo v kopalnici. Zamenjava določenih kozmetičnih izdelkov in pripomočkov z okolju prijaznejšimi možnostmi je vsekakor pomemben korak, če želimo karseda zmanjšati količino odpadkov v svojem življenju, posledično pa prispevati k čistejšemu planetu. Če ne veste, kje začeti, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj idej, s katerimi lahko »pozelenite« svojo lepotno in higiensko rutino …

1. Zobna pasta v obliki tablet

- Oglas -

Ste že slišali za zobno pasto v obliki tablet oziroma pastil? Medtem ko je klasična zobna pasta običajno pakirana v plastični tubi oziroma embalaži, je zobna pasta v obliki tablet praviloma na voljo v okolju prijaznejšem pakiranju – na primer v steklenih kozarcih. Ob stiku z vodo se tableta speni, zato je občutek v ustih podoben, kot če bi uporabljali običajno zobno pasto. Poleg tega, da je njena embalaža vsaj v večini primerov precej bolj ekološka kot pri klasični zobni pasti, ima pasta v obliki tablet dodatne prednosti. Ena od njih je na primer ta, da so kapsule zelo prikladne za potovanje.

2. Pralne blazinice za odstranjevanje ličil

Precej nepotrebnih odpadkov se lahko ustvari tudi med odstranjevanjem ličil. Če ličila uporabljate vsakodnevno oziroma zelo pogosto, pri odstranjevanju pa si običajno pomagate z bombažnimi vatnimi blazinicami, lahko to na dolgi rok pomeni ogromno odpadkov. Tako je precej pametneje, da si priskrbite blazinice za odstranjevanje ličil za večkratno uporabo, ki jih bo mogoče enostavno oprati v pralnem stroju. Ne le da boste s tem naredili nekaj dobrega za okolje, ampak lahko tako na dolgi rok prihranite tudi nekaj denarja.

3. Parafinsko olje

Uporaba palčk za odstranjevanje ušesnega masla lahko resno ogrozi vaš sluh, poleg tega pa so seveda tudi vatirane paličice nepotreben odpadek. Obstajata torej dva odlična razloga, zakaj se jim je bolje odpovedati – še posebej ker imate na voljo precej boljših možnosti. Ena od njih je na primer odstranjevanje ušesnega masla s pomočjo parafinskega olja.

4. Doma izdelan odstranjevalec ličil

Podobno kot za bombažne blazinice za enkratno uporabo velja tudi za kupljene odstranjevalce ličil: ličila lahko zelo uspešno odstranimo tudi brez njih. Svetujemo vam, da raje preizkusite naravne, doma izdelane odstranjevalce ličil, ki so lahko izredno učinkoviti, in to celo pri odstranjevanju vodoodporne maskare. Zelo dobre rezultate lahko na primer dosežete tako, da zmešate hidrolat virginskega nepozebnika in izbrano olje, in sicer v razmerju 1 : 1. Še preprostejša možnost pa je, da si pri odstranjevanju ličil pomagate samo z oljem.

5. Menstrualna skodelica

- Oglas -

Na začetku boste sicer morda potrebovali nekaj časa, da se nanjo privadite, vendar boste verjetno že kmalu odkrili številne prednosti, ki jih ponuja menstrualna skodelica. Če še vedno uporabljate klasične vložke ali tampone za enkratno uporabo, je torej vsekakor smiselno razmisliti o tej možnosti. Alternativa so seveda lahko tudi pralni vložki, le da boste morali v tem primeru vložiti malce več časa in energije v njihovo vzdrževanje.

6. Naravni dezodorant

Pri določenih kozmetičnih oziroma higienskih izdelkih bi bila izdelava doma precej komplicirana, rezultati pa najverjetneje ne bi bili najboljši. Po drugi strani pa je dezodorant nekaj, kar brez večjih težav izdelate sami. Izbirate lahko med najrazličnejšimi različicami, med katerimi boste zagotovo odkrili kombinacijo sestavin, ki bo idealna za vas.

7. Britvica za večkratno uporabo

Eno od področij, kjer so smiselne bolj zelene alternative, je nedvomno tudi britje. Če še vedno uporabljate plastične britvice za enkratno uporabo, je skrajni čas, da jih zamenjate z različico, ki omogoča menjavo rezil. Poleg koristi za okolje bodo bonus vse prej kot zanemarljivi dolgoročni prihranki.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×