0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPopularna dieta s smutiji skriva nemalo pasti

Popularna dieta s smutiji skriva nemalo pasti

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za 21-dnevno dieto s smutiji? Gre za dieto, ki jo je zasnoval Drew Sgoutas, napotke pa je strnil v knjigi z naslovom The Smoothie Diet. Če morda razmišljate, da bi preizkusili to dieto, je vsekakor pametno, da se zavedate tudi določenih nevarnosti, ki jih lahko to prinese …

- Oglas -

Osnovna načela diete s smutiji

Dieta s smutiji je trenutno precej priljubljena, vendar pa ima žal nemalo pomanjkljivosti. Glavni princip, na katerem je zasnovana, je zamenjava dveh dnevnih obrokov, in sicer zajtrka ter večerje, s smutiji oziroma zmešančki, torej sadno-zelenjavnimi napitki, ki so jim včasih dodane tudi druge sestavine (na primer rastlinsko mleko, beljakovine v prahu, arašidovo maslo ipd.). Na dan je torej »dovoljeno« zaužiti le en obrok, ki ni v tekoči obliki, praviloma večerjo. V 21 dneh tovrstnega prehranjevanja naj bi bilo možno izgubiti precej odvečnih kilogramov brez posebnega napora.

V knjigi Drewa Sgoutasa je zbranih 36 receptov za smutije, hkrati pa je dodan nakupovalni seznam za tri tedne, torej za čas trajanja diete. Dieta naj bi se začela s 3-dnevnim razstrupljanjem, ko so priporočljivi izključno smutiji. Kot omenjeno, se nato smutiji uživajo »le« dvakrat dnevno, hkrati pa si lahko enkrat tedensko privoščite hrano po izbiri, ki ne vključuje nujno smutijev, vendar je priporočljivo, da tudi na ta dan pazite, da so vaši obroki čim bolj zdravi. Možno je poljubno število ponovitev 21-dnevnega cikla, dokler ne dosežete želene telesne teže.

Dieta s smutiji pasti

Nevarnost pomanjkanja beljakovin in zdravih maščob v prehrani

Dieta s smutiji lahko sicer res pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, a kot pri mnogih drugih dietah so tudi tu učinki praviloma zgolj kratkotrajni. Ko se vrnete k starim prehranjevalnim navadam, se običajno vrnejo tudi kilogrami – nemalokrat pa se jim pridružijo celo dodatni. Za ohranjanje določene telesne teže bi bilo torej potrebno dolgotrajnejše sledenje opisanim prehranskim smernicam, kar pa ne bi bilo najboljše za vaše zdravje. Čeprav so lahko smutiji del zdrave prehrane, vendarle ni dobro, da predstavljajo tako velik del jedilnika kot pri 21-dnevni dieti s smutiji. To lahko namreč privede do pomanjkanja pomembnih hranil.

- Oglas -

Mikrohranila praviloma niso tako velika težava, saj sta osnova smutijev sadje in zelenjava, kar pomeni, da lahko na dieti zaužijemo precej vitaminov in mineralov. Ena največjih nevarnosti pri tej dieti, še posebej če bi cikle ponavljali predolgo, je povezana predvsem s pomanjkanjem beljakovin. Smutiji, ki jih priporoča Drew Sgoutas, namreč težko zadostijo povprečnim potrebam po beljakovinah v prehrani. Delna rešitev je sicer lahko priprava smutijev po lastnih receptih oziroma dodajanje določenih sestavin, ki vsebujejo večji delež beljakovin, vendar pa bi lahko to po drugi strani pomenilo preveč zaužitih kalorij. Podobna težava kot pri beljakovinah pa se lahko pojavi tudi pri maščobah.

Smutiji da, dieta s smutiji ne

Hujšanje s pomočjo diete s smutiji torej ni najpametnejša odločitev. To velja še posebej za tiste z določenimi zdravstvenimi težavami. Če imate na primer težave s krvnim sladkorjem, je lahko dieta s smutiji precej nevarna. Čeprav je sadje samo po sebi zdravo, je lahko količina zaužitega sladkorja hitro prevelika, če sadje uživamo v obliki smutijev.

Precej bolj smiselno je torej poiskati princip prehranjevanja, ki mu boste lahko sledili dlje časa. To pa seveda še ne pomeni, da smutiji ne morejo biti del vašega prehranjevanja. Če jih imate radi, vam svetujemo, da kot osnovo uporabite različne vrste zelenjave, pri drugih sestavinah pa poskušajte biti zmerni. Uporabite jih predvsem za izboljšanje okusa in teksture, kar lahko praviloma dosežemo že s precej majhnimi količinami. Tako smutiji ne bodo kalorična in/ali sladkorna bomba.

.

NAJNOVEJŠE