Lepota & KozmetikaPopolna nega za mastne lase: 8 koristnih nasvetov

Popolna nega za mastne lase: 8 koristnih nasvetov

MORDA VAS ZANIMA

Pravilna nega mastnih las je izjemno pomembna. Čeprav ne morete neposredno vplivati na genetiko, kar pomeni, da bodo lojnice na vašem lasišču najverjetneje še vedno izločale več maščob kot lojnice večine ljudi, lahko z ustrezno nego vendarle nekoliko upočasnite ta proces in zmanjšate izrazitost mastnih las.

1. Pri umivanju las ne uporabljajte zelo vroče vode

- Oglas -

Pazite, da za pranje las ne boste uporabljali prevroče vode. Višja temperatura vode lahko sicer poskrbi za učinkovitejše odstranjevanje nakopičenih maščob in umazanije, vendar pa se bodo vaši lasje nato mastili še hitreje, kot bi se sicer. Tako se lahko hitro ujamete v začaran krog. Za umivanje mastnih las je tako precej bolje uporabiti mlačno vodo, za zadnje izpiranje pa celo hladno.

2. Izogibajte se pregostim šamponom

Zelo gosti šamponi pretirano obtežijo las –  posebej če ne poskrbite za temeljito izpiranje. Vaši lasje bodo tako videti zelo mastni že kmalu po umivanju. Čezmerno maščenje je nadpovprečno pogosto pri osebah s tankimi, ravnimi lasmi, zato so gosti, »težki« šamponi še posebej problematični. Priporočljiva je torej uporaba nežnejših, »lažjih« šamponov. Dobra izbira je na primer nežen koprivni šampon. Obenem pa pazite, da ne boste pretiravali pri količini.

3. Balzam nanašajte samo na spodnji del las

Tudi če se vaši lasje mastijo nadpovprečno hitro, se ne bi smeli povsem odpovedati balzamom. Ti namreč lase oskrbijo s pomembnimi hranili in poskrbijo za to, da so lasje bolj zdravi. Če bi popolnoma opustili balzame, bi postal spodnji del vaših las najverjetneje precej suh, štrenast, medtem ko bi se lasje pri lasišču še vedno mastili nadpovprečno hitro. Precej pametneje je, da balzam nanesete samo na spodnji del las.

4. Postopoma podaljšujte intervale med posameznimi umivanji las

Z zelo pogostim, vsakodnevnim umivanjem las lahko porušite pH lasišča. Poleg tega pa lahko nenehno odstranjevanje zaščitnega sloja maščob vašim lojnicam sporoči, da morajo delovati še hitreje. Pogosteje ko umivate lase, hitreje se bodo torej mastili. Ker pa najverjetneje nočete hoditi po svetu z očitno mastnimi lasmi, je najbolj smiselno, da poiščete zlato sredino. Intervale med posameznimi umivanji podaljšujte zelo počasi. Občasno, ko ste na primer ves dan doma, pa svojim lasem oziroma lasišču privoščite dodaten dan počitka.

5. Las ne češite prepogosto

- Oglas -

Zelo pomembno je, da se izogibate prepogostemu česanju oziroma krtačenju. S tem namreč maščobe, ki se kopičijo pri lasišču, prenesete na druge dele lasu. Posledično so vaši lasje videti precej bolj mastni. Podobno velja za pogosto dotikanje las. Če imate težave s čezmernim maščenjem, je še posebej pomembno, da ste pozorni na to, da se las ne dotikate po nepotrebnem.

6. Svojemu lasišču občasno privoščite nežen piling

Piling lasišča lahko pomaga pri odstranjevanju nakopičenih maščob in druge umazanije. Pri tem morate paziti, da piling ne bo pregrob – in da ga ne boste izvajali prepogosto. S tem bi lahko namreč spodbudili pospešeno izločanje maščob.

7. Pomagajte si z eteričnimi olji

Težave z matnimi lasmi lahko ublažite z uporabo določenih eteričnih olj. Posebej koristna so eterična olja čajevca, poprove mete, kamilice in rožmarina (namesto eteričnih olj lahko za nego lasišča uporabite tudi »čaj«, pripravljen iz naštetih zelišč). Nekaj kapljic eteričnega olja preprosto dodajte svojemu šamponu, nato pa si lase umijte kot običajno.

8. V nego las vključite jabolčni kis

Ljudem, ki se spopadajo s čezmernim maščenjem las, lahko pomaga tudi jabolčni kis, ki je obenem koristen za preprečevanje prhljaja. Po umivanju lasišče in mokre lase  prelijte z vodo, ki ste ji dodali nekaj žlic jabolčnega kisa. Ne izpirajte.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×