0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdravo poletno sadje in zelenjava

Zdravo poletno sadje in zelenjava

MORDA VAS ZANIMA

Poletje je čudovit letni čas z vseh vidikov – dnevi so daljši, prihaja čas dopustov, visoke temperature nas kar kličejo v naravo, predvsem pa je poleti v izobilju veliko vrst sadja in zelenjave. Pripravili smo izbor petih zelo zdravih poletnih vrst sadja in zelenjave. Vsa predstavljena živila nas bodo oskrbela s številnimi za zdravje pomembnimi hranili, kot so vitamin C, betakaroten, kalij in antioksidanti.

- Oglas -

Maline

Maline vsebujejo zelo malo sladkorja, saj ga s skodelico teh slastnih sadežev zaužijemo le približno 5 gramov (za primerjavo lahko navedemo, da poprečno velika banana vsebuje 14 gramov sladkorja). To, da omejimo količino sladkorja (četudi gre za popolnoma naravno obliko), je še posebej pomembno v primeru, če se želimo znebiti kakšnega odvečnega kilograma in preprečiti nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni. S skodelico slastnih rdečih malin boste zaužili tudi 8 gramov vlaknin, poleg tega pa boste svoje telo oskrbeli še z obilico vitamina C. Vitamin C v našem telesu igra zelo pomembno vlogo, med drugim sodeluje pri produkciji kolagena ter podpira delovanje imunskega sistema. V malinah je tudi veliko pektina, zato se ti sadeži odlično obnesejo za pripravo marmelad in želejev.

Sicer za malinov sok pravijo, da je dober za srce, listi malinjaka pa odlično učinkujejo pri porodu, saj naj bi čaj iz njih preprečeval splav, lajšal porodne popadke in pomagal maternici, da se po porodu hitreje skrči.

Zrele maline so enakomerno žive barve. Če jih nabiramo sami, morajo zlahka zdrsniti s peclja. Če je le mogoče, maline pojemo še isti dan, ko smo jih nabrali ali kupili. Na dnu hladilnika jih lahko hranimo največ dva dni.

- Oglas -

Blitva

Blitva tudi pri nas postaja vedno bolj priljubljena vrsta zelenjave, ki je nadvse bogata z različnimi hranilnimi snovmi, na primer s kalcijem ter vitaminoma A in C. Blitvo lahko na hitro pokuhamo in nato prepražimo na oljčnem ali kokosovem olju ter skupaj z obilico česna ponudimo kot prilogo. Kuhan krompir z blitvo se odlično poda predvsem k ribjim jedem.

Breskve

Breskvam včasih pravijo kar kraljice sadja, in to popolnoma upravičeno. Ta slasten in sočen poletni sadež je odličen vir kalija in beta karotena. Z visokim vnosom betakarotena v telo lahko zelo zmanjšamo tveganje za nastanek raka na pljučih. Zaradi svoje naravne sladkosti so breskve odlična in nadvse osvežujoča poletna sladica. Breskve se sicer odlično ujemajo z večino drugega sadja (še posebej pa z malinami) in oreščki.

Paprika

Ta slastna, v sončne barve odeta zelenjava, vsebuje betakaroten in lutein, dva zelo močna karotenoida. Lutein lahko pomaga preprečevati s starostjo pogojeno makularno degeneracijo. V paprikah bomo našli tudi veliko vitamina C – z le eno skodelico slastne paprike bomo telo oskrbeli z dvakrat več vitamina C, kot ga naše telo potrebuje vsak dan. Sveža paprika je lahko odličen samostojni prigrizek, dodamo jo lahko solatam, zelenjavnim omakam ali različnim omletam.

Paradižnik

Doma vzgojeni paradižniki vsebujejo več hranil kot pa tisti, ki so bili pridelani na bog ve kakšen način, za sabo pa imajo največkrat tudi zelo dolge razdalje. Doma vzgojene paradižnike oberemo, ko so primerno zreli, s čimer zagotovimo največjo možno vsebnost hranil in antioksidantov. V takem sadežu se nahaja ogromno likopena, ki lahko med drugim pomaga preprečevati raka na prostati. Kuhani paradižniki vsebuje še več likopena kot sveži. Svež paradižnik sicer poleti najbolj prija v solatah, ki jih lahko še dodatno obogatimo z baziliko, koriandrom in avokadom, začinimo pa z oljčnim oljem in balzamičnim kisom.

.

NAJNOVEJŠE