Poletje je ฤudovit letni ฤas z vseh vidikov โ dnevi so daljลกi, prihaja ฤas dopustov, visoke temperature nas kar kliฤejo v naravo, predvsem pa je poleti v izobilju veliko vrst sadja in zelenjave. Pripravili smo izbor petih zelo zdravih poletnih vrst sadja in zelenjave. Vsa predstavljena ลพivila nas bodo oskrbela s ลกtevilnimi za zdravje pomembnimi hranili, kot so vitamin C, betakaroten, kalij in antioksidanti.
Maline
Maline vsebujejo zelo malo sladkorja, saj ga s skodelico teh slastnih sadeลพev zauลพijemo le pribliลพno 5 gramov (za primerjavo lahko navedemo, da popreฤno velika banana vsebuje 14 gramov sladkorja). To, da omejimo koliฤino sladkorja (ฤetudi gre za popolnoma naravno obliko), je ลกe posebej pomembno v primeru, ฤe se ลพelimo znebiti kakลกnega odveฤnega kilograma in prepreฤiti nastanek kroniฤnih nenalezljivih bolezni. S skodelico slastnih rdeฤih malin boste zauลพili tudi 8 gramov vlaknin, poleg tega pa boste svoje telo oskrbeli ลกe z obilico vitamina C. Vitamin C v naลกem telesu igra zelo pomembno vlogo, med drugim sodeluje pri produkciji kolagena ter podpira delovanje imunskega sistema. V malinah je tudi veliko pektina, zato se ti sadeลพi odliฤno obnesejo za pripravo marmelad in ลพelejev.
Sicer za malinov sok pravijo, da je dober za srce, listi malinjaka pa odliฤno uฤinkujejo pri porodu, saj naj bi ฤaj iz njih prepreฤeval splav, lajลกal porodne popadke in pomagal maternici, da se po porodu hitreje skrฤi.
Zrele maline so enakomerno ลพive barve. ฤe jih nabiramo sami, morajo zlahka zdrsniti s peclja. ฤe je le mogoฤe, maline pojemo ลกe isti dan, ko smo jih nabrali ali kupili. Na dnu hladilnika jih lahko hranimo najveฤ dva dni.
Blitva
Blitva tudi pri nas postaja vedno bolj priljubljena vrsta zelenjave, ki je nadvse bogata z razliฤnimi hranilnimi snovmi, na primer s kalcijem ter vitaminoma A in C. Blitvo lahko na hitro pokuhamo in nato prepraลพimo na oljฤnem ali kokosovem olju ter skupaj z obilico ฤesna ponudimo kot prilogo. Kuhan krompir z blitvo se odliฤno poda predvsem k ribjim jedem.
Breskve
Breskvam vฤasih pravijo kar kraljice sadja, in to popolnoma upraviฤeno. Ta slasten in soฤen poletni sadeลพ je odliฤen vir kalija in beta karotena. Z visokim vnosom betakarotena v telo lahko zelo zmanjลกamo tveganje za nastanek raka na pljuฤih. Zaradi svoje naravne sladkosti so breskve odliฤna in nadvse osveลพujoฤa poletna sladica. Breskve se sicer odliฤno ujemajo z veฤino drugega sadja (ลกe posebej pa z malinami) in oreลกฤki.
Paprika
Ta slastna, v sonฤne barve odeta zelenjava, vsebuje betakaroten in lutein, dva zelo moฤna karotenoida. Lutein lahko pomaga prepreฤevati s starostjo pogojeno makularno degeneracijo. V paprikah bomo naลกli tudi veliko vitamina C โ z le eno skodelico slastne paprike bomo telo oskrbeli z dvakrat veฤ vitamina C, kot ga naลกe telo potrebuje vsak dan. Sveลพa paprika je lahko odliฤen samostojni prigrizek, dodamo jo lahko solatam, zelenjavnim omakam ali razliฤnim omletam.
Paradiลพnik
Doma vzgojeni paradiลพniki vsebujejo veฤ hranil kot pa tisti, ki so bili pridelani na bog ve kakลกen naฤin, za sabo pa imajo najveฤkrat tudi zelo dolge razdalje. Doma vzgojene paradiลพnike oberemo, ko so primerno zreli, s ฤimer zagotovimo najveฤjo moลพno vsebnost hranil in antioksidantov. V takem sadeลพu se nahaja ogromno likopena, ki lahko med drugim pomaga prepreฤevati raka na prostati. Kuhani paradiลพniki vsebuje ลกe veฤ likopena kot sveลพi. Sveลพ paradiลพnik sicer poleti najbolj prija v solatah, ki jih lahko ลกe dodatno obogatimo z baziliko, koriandrom in avokadom, zaฤinimo pa z oljฤnim oljem in balzamiฤnim kisom.