Zdravje & prehranaPlastika za dvakratno uporabo? Že uporabljenih plastenk raje ne napolnjujte ponovno!

Plastika za dvakratno uporabo? Že uporabljenih plastenk raje ne napolnjujte ponovno!

MORDA VAS ZANIMA

V trgovini ste kupili plastenko vodo ali katere druge pijačo, ko jo izpraznite, pa pomislite, da bi jo morda lahko napolnili z vodo iz pipe in jo tako ponovno uporabili oziroma uporabili vsaj še enkrat, preden jo zavržete. Na prvi pogled se ne zdi, da bi bilo lahko s tem kaj narobe. Navsezadnje lahko ta navada vsaj malo pripomore k razbremenitvi okolja. A kljub dobrim namenom lahko s tem početjem na dolgi rok škodujete predvsem svojemu zdravju …

Pitje iz starih plastenk

So nadomestki za BPA resnično popolnoma varni?

- Oglas -

Plastenke, namenjene enkratni uporabi, so običajno izdelane iz polikarbonatne plastike, pri njihovi izdelavi pa se uporablja snov, imenovana polietilen tereftalat, ki je bolj znan pod kratico PET. Ta snov je načeloma dojeta kot varna oziroma vsaj varnejša alternativa zloglasnemu bisfenolu A, za katerega se uporablja kratica BPA. Tako mnogi proizvajalci plastičnih izdelkov danes radi poudarjajo, da njihovi izdelki ne vsebujejo bisfenola A. Kot morda veste, so namreč izsledki številnih študij razkrili, da lahko bisfenol A povzroča resne težave z zdravjem. Med drugim povečuje tveganje za raka, obenem pa posnema delovanje hormonov, zato lahko povzroči hudo zmedo v našem telesu. Vendar pa nedavne študije nakazujejo, da tudi snovi, ki so se začele uporabljati namesto bisfenola A, morda niso tako nedolžne, kot se je zdelo sprva.

Kemikalije, uporabljene pri proizvodnji plastenk, se postopoma izločajo v vodo

Glede na trenutne izsledke naj bi prav tako obstajala precejšnja verjetnost, da nadomestki za BPA škodujejo našemu zdravju. Težava pri uporabi plastenk je, da se lahko kemikalije, ki so bile uporabljene pri proizvodnji, izločijo v vodo. Že v primeru kratkotrajnega pitja iz plastenk, pri čemer se ena plastenka uporabi zgolj enkrat, se lahko močno poveča vrednost teh snovi v urinu. Če posamezno plastenko večkrat izperete z vodo in potem napolnite, pa obstaja tveganje, da v vodi konča še več kemikalij.

Pitje vode iz steklenice

Pozabiti ne smemo niti na potencialna tveganja, povezana z mikroplastiko

Obenem je težava, ki se lahko pojavi zaradi ponovne napolnitve že uporabljenih plastenk, povezana z mikroplastiko. Testiranje, ki so ga pred nedavnim izvedli znanstveniki z ene izmed newyorških univerz, je denimo razkrilo, da se mikroplastika pogosto znajde tudi v sami vsebini plastenke oziroma v tekočini, s katero je plastenka napolnjena. V okviru eksperimenta so testirali 259 kupljenih, pred tem še neodprtih plastenk z vodo, pri čemer so mikroplastiko v vodi odkrili v kar 93 odstotkih primerov. Strokovna mnenja glede tega, kako (ne)varno je zaužitje plastike, sicer obstajajo deljenja. Nekateri strokovnjaki menijo, da se lahko telo praviloma brez večjih težav in posledic znebi delcev mikroplastike. Vsekakor pa je to eno tistih področij, kjer je potrebnih več raziskav.

Stara plastika – raj za bakterije

Večkrat ko uporabite plastenko, večja tveganja lahko pri tem nastanejo. Na plastiki se namreč hitro pojavijo drobne razpoke in udrtine, plastika se začne tanjšati ipd., s čimer se še poveča možnost za izločanje kemikalij v vodo. Obenem pa je treba upoštevati, da so takšne razpoke oziroma poškodbe idealno gojišče za bakterije.

Najboljša možnost je popolna odpoved kupovanju plastenk

- Oglas -

Kaj torej vse to pomeni? Rešitev seveda ni v tem, da vsakič znova kupite novo plastenko z vodo, ampak je najpametneje, da se ustekleničeni vodi in plastiki popolnoma odpoveste ter jo na primer zamenjate z nerjavečim jeklom. Takšno steklenico boste lahko uporabljali še kar nekaj časa, obenem pa bo to rešitev, ki je prijazna tako do okolja kot do vašega zdravja.

Preberite tudi: Problematika hormonskih motilcev je problematika prihodnosti

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×