0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaO nevarnostih mehčalca za perilo in ideje za varen nadomestek

O nevarnostih mehčalca za perilo in ideje za varen nadomestek

MORDA VAS ZANIMA

V preteklosti, ko je zgolj uporaba detergenta za perilo večkrat povzročila, da so bila oprana oblačila zelo groba in ne najbolj udobna za nošnjo, je bil mehčalec zagotovo zelo dobrodošel dodatek. Vendar pa se zdi, da pri sodobnih detergentih ni več potrebe, da bi jih kombinirali z mehčalcem. Še več – uporaba mehčalca ni le nepotrebna, ampak obstaja vse več dokazov za to, da so mehčalci škodljivi tako za oblačila kot za zdravje in ne nazadnje tudi naš planet.

- Oglas -
Pranje brez mehčalca za perilo

Neprijeten vonj oblačil, ki se ga ni mogoče znebiti? Kriv je lahko prav mehčalec!

Mnogi uporabljajo mehčalec v prepričanju, da bo to pomagalo podaljšati življenjsko dobo oblačil. Vendar pa se večkrat zgodi nasprotno. Mehčalec namreč učinkuje tako, da na oblačilih ustvari zelo tanek, voskast sloj. Ta sloj naredi oblačila mehkejša, vendar pa po drugi strani material težje absorbira vodo in detergent. Tako je težje doseči, da so oblačila po pranju zares popolnoma čista. Sčasoma se lahko vanje zažre neprijeten vonj, ki vztraja, ne glede na to, kaj naredite. To velja še posebej za naravne materiale, kot sta bombaž ali konoplja. Marsikdaj je tako edina rešitev, da se oblačil znebite, čeprav so sicer morda še v precej dobrem stanju, kar seveda ni optimalno niti za vašo denarnico niti za okolje. Obenem je mehčalec nemalokrat kriv za pojav madežev na oblačilih oziroma za razbarvanje oblačil.

Naftni derivati in druge za okolje problematične sestavine mehčalcev

Mehčalci pogosto vsebujejo naftne derivate, ki ustvarjajo omenjeni voskast sloj. Ena izmed težav pri teh derivatih je, da niso biorazgradljivi. Poleg tega lahko v mehčalcih pogosto najdemo tudi druge snovi, ki so škodljive za okolje, obenem pa tudi za številne morske živali. Zaradi teh snovi postane dihanje rib močno oteženo, sčasoma pa lahko pride celo do njihove zadušitve. Med snovi v mehčalcih, ki so strupene za ribe, na primer sodi glutaral oziroma glutaraldehid.

Mehčalec za perilo

Uporaba mehčalcev lahko problematična tudi za vaše zdravje

Verjetno najpomembnejši razlog, zaradi katerega mnogi opuščajo uporabo mehčalcev, pa so potencialni negativni vplivi na zdravje. Snovi v mehčalcih, ki so problematične za ribe, lahko seveda škodujejo tudi človeškemu zdravju. Med drugim lahko povzročijo astmo in kožne alergije ter poškodujejo reproduktivni sistem. Večina mehčalcev vsebuje tudi dišave, vključno z zloglasnimi ftalati, ki dokazano škodujejo našemu zdravju, saj učinkujejo kot hormonski motilci. Med problematičnimi sintetičnimi dišavami nemalokrat zasledimo tudi galaksolide, za povrh pa so lahko razlog za skrb tudi barvila in snovi za podaljševanje obstojnosti mehčalcev, kot je denimo metilisotiazolinon, ki lahko sproži hude alergijske reakcije.

- Oglas -

S čim lahko zamenjamo mehčalec?

Praviloma mehčalca za perilo sploh ne potrebujete in se mu lahko brez večje škode odpoveste. A če bi vas malce bolj grob občutek oblačil na koži morda vendarle preveč motil, lahko poskusite klasičen kupljen mehčalec nadomestiti z »eko različicami« iz naravnih, zdravju, koži in planetu prijazn(ejš)ih sestavin. Še ena možnost pa je, da se izdelave mehčalca lotite kar sami.

Za pripravo ene izmed različic naravnega mehčalca boste potrebovali 550 gramov grenke ali grobo mlete morske soli, približno 25 kapljic izbranega eteričnega olja in 90 gramov sode bikarbone. V posodi najprej zmešajte sol in eterična olja, nato pa dodajte še sodo bikarbono. Mešanico shranjujte v nepredušno zaprti posodi. Ob posameznem pranju perila nato na koncu v boben pralnega stroja dodajte manjšo količino te mešanice in oblačila še enkrat izperite.

Še preprostejša možnost pa je, da namesto običajnega mehčalca za perilo uporabite kar jabolčni kis, ki ga lahko po želji kombinirate z nekaj kapljicami eteričnih olj. Kis prav tako dodajte pred zadnjim izpiranjem oblačil.

.

NAJNOVEJŠE