Zdravje & prehranaMleko – krivec za revmatoidni artritis?

Mleko – krivec za revmatoidni artritis?

MORDA VAS ZANIMA

Raziskava, ki so jo izvedli na eni izmed floridskih univerz, je razkrila, da bi se lahko vzrok za revmatoidni artritis – avtoimunsko bolezen, katere sprožilca znanstvenikom doslej še ni uspelo najti – skrival v vašem hladilniku. Glede na izsledke raziskovalcev naj bi namreč predvsem pri ljudeh, pri katerih obstaja povečano genetsko tveganje za revmatoidni artritis, sam razvoj bolezni pogosto sprožila bakterija, ki jo je mogoče zlahka zaužiti z mlekom in mlečnimi izdelki, prav tako pa jo lahko v telo vnesemo z govedino.

Revmatoidni artritis in mleko

Lahko bakterija vpliva na mutacije genov, povezanih z avtoimunskimi obolenji?

- Oglas -

Revmatoidni artritis je bolezen, s katero se danes spopada ogromno ljudi. Kot vam je morda že znano, sodijo med glavne težave, značilne za to bolezen, hude bolečine in postopno propadanje sklepov. Na začetku omenjena raziskava je bila osnovana na predhodnih znanstvenih odkritjih, ki so nakazovala, da abnormalnosti, povezane z dvema sorodnima genoma, in sicer z genoma PNPN2 in PTPN22, povečujejo tveganje za različne avtoimunske bolezni – ne le za revmatoidni artritis, ampak tudi za diabetes tipa 1 in za Crohnovo bolezen. Mutacije omenjenih genov namreč privedejo do pretirano aktivnega imunskega sistema, telo pa začne tako lastne celice zaznavati kot tujke.

Raziskava je temeljila na analizi DNK bolnikov in zdravih posameznikov

Bakterija, ki naj bi bila kriva za težave, se imenuje Mycobacterium avium paratuberculosis. Pred kratkim je bila že odkrita povezava med to bakterijo ter Crohnovo boleznijo in diabetesom tipa 1. Izkazalo se je namreč, da ta bakterija aktivira mutiran gen PNPN2/22, kar sproži vnetni odziv. Ker je znano, da gena PNPN2 in PTPN22 vplivata tudi na revmatoidni artritis, so želeli floridski znanstveniki s pomočjo najnovejše raziskave ugotoviti, ali ima omenjena bakterija vlogo tudi pri tej bolezni.

Mleko v hladilniku

Za začetek so znanstveniki s pomočjo odvzetega vzorca krvi analizirali DNK 70 bolnikov z revmatoidnim artritisom in 48 zdravih prostovoljcev. Sledovi bakterije Mycobacterium avium paratuberculosis so bili odkriti pri dobrih 34 % sodelujočih z artritisom, medtem ko je bilo mogoče znake, da so bili v preteklosti izpostavljeni tej bakteriji, opaziti le pri nekaj več kot 8 % zdravih sodelujočih. Sledila je genetska analiza tveganja za revmatoidni artritis pri udeleženih v raziskavi. Manjšo mutacijo gena PTPN2 je bilo mogoče zaznati pri 78,6 % ljudeh z artritisom in pri 60 % sodelujočih, ki se niso spopadali s to boleznijo. Mutacija gena PTPN22 pa je bila zaznana pri 28,6 % tistih z revmatoidnim artritisom in pri 6,45 % tistih, ki so bili del kontrolne skupine.

Bakterija še posebej problematična za ljudi s specifičnimi genskimi mutacijami

Na podlagi zbranih in analiziranih podatkov znanstveniki menijo, da se pri posameznikih, pri katerih obstaja zaradi mutacije gena PNPN2 ali PTPN22 že v osnovi povečano tveganje za revmatoidni artritis, tveganje še poveča, če pridejo v stik z bakterijo Mycobacterium avium paratuberculosis, kar se, kot omenjeno, običajno zgodi zaradi uživanja govedine ali kravjega mleka in mlečnih izdelkov. Za ta zaključek je bilo pomembno tudi to, kar so znanstveniki opazili, ko so limfocite T – celice, ki imajo ključno vlogo pri našem imunskem sistemu – izpostavili izolirani beljakovini iz bakterije, ki naj bi bila problematična.

- Oglas -

Limfociti T sodelujočih z več mutacijami genov PNPN2 ali PTPN22 so popolnoma podivjali, kar se je nadaljevalo tudi po tem, ko niso bili več izpostavljeni beljakovini, kar je značilen pojav pri avtoimunskih obolenjih, medtem ko se to ni zgodilo pri limfocitih tistih, ki so sicer imeli revmatoidni artritis, vendar pri njihovih genih ni bilo mogoče opaziti mutacij.

Preberite tudi: Artritis in naravno zdravljenje artritisa

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×