0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeZavrnili so ji PAP test, ker je bila stara 24 let in...

Zavrnili so ji PAP test, ker je bila stara 24 let in “premlada”. Mesece pozneje so ji diagnosticirali raka.

MORDA VAS ZANIMA

Vsako telo je drugačno, zato je strogo upoštevanje starostnih razredov med izvajanjem testov in postavljanjem diagnoz lahko usodno. Ni nenavadno, da prvo menstruacijo dobijo dekleta, ki še niso dopolnila deset let, medtem, ko nekatere prvo menstruacijo dobijo pri 18-ih letih. V ginekologiji torej ni strogih smernic glede let.

- Oglas -
pap test in rak materničnega vratu

Kljub dejstvu, da je rak materničnega vratu najpogostejši pri ženskah med 35. in 44. letom starosti, vedno lahko obstajajo redke izjeme, ki izstopajo iz povprečja. Zdravniki so pri 24-letni Katie Bourne vztrajali, da ji ne bodo izvedli PAP testa, ker je bila “premlada'”. Test PAP – bris materničnega vratu je preiskava, s katero se lahko odkrije predrakave spremembe materničnega vratu in neinvazivnega raka. V Veliki Britaniji, iz kjer prihaja Katie, se ti testi opravijo na ženskah, starih med 25 in 64 let, v Sloveniji pa od 20 do 64 let.

Napačna diagnoza

Katie se je soočala s kroničnimi bolečinami v predelu trebuha, zdravniki pa so ji najprej postavili diagnozo Crohnove bolezni. Crohnova bolezen je vnetna črevesna bolezen, ki prizadene sluznico prebavnega trakta. Dali so ji zdravila, ki bolečin niso nikoli olajšala, saj je bilo njeno črevesje popolnoma v redu. Katie se je z bolečinami soočala že od julija 2018, v novembru pa je imela pregled v bolnišnici.

»Najprej so vzeli nekaj brisov in dejali, da bodo naredili test,«, je dejala. »Nato so dejali, da PAP testa ne bodo izvedli, saj sem bila diagnosticirana s Crohnovo boleznijo. Bolečina pa z zdravili, ki so mi jih predpisali, ni nikoli izginila«.

- Oglas -

Katie se je začela sama zanimati za svoje stanje, zato je raziskala simptome. Vse je kazalo na raka materničnega vratu. Februarja, ko je drugič obiskala bolnišnico, je ginekologinja spet zavrnila njeno prošnjo za odvzem brisa materničnega vratu. Kasneje se je Katie onesvestila v službi, zato so jo v bolnišnico sprejeli na tridnevno opazovanje. Ko so bolečine začasno ponehale, so jo poslali domov. Ko je v bolnišnico prišla tretjič, so ji končno odobrili in naredili PAP test. Rezultati so ji zlomili srce. Vse je kazalo na to, da je imela ves čas prav. Rekli so ji, da je v tretjem stadiju raka materničnega vratu in da ima le še 18 mesecev življenja, če ne bo z zdravljenjem pričela takoj. Po tem, ko je slišala kruto novico, se ne spomni ničesar več, le to, da je odšla domov. Onkologinja ji je dejala, da nikoli ni bilo nič narobe z njenim črevesjem.

Danes 25-letna Katie želi pravico zato, da je ginekologi niso jemali resno. Misli, da bi mela več možnosti za preživetje, če bi raka odkrili prej. Državni zdravstveni urad in posebna komisija sta že začeli preiskavo, medtem pa je Katie začela s kemoterapijo. Zdravniki niso prepričani, kako se bo odzvala na zdravljenje, saj se je rak razširil na obe strani medenice. Katie je odločena, da ostane pozitivna in upa na najboljše.

Katie Bourne

Katie je izbrala življenje

Odločila se je, da bo življenje, kolikor ga še ima, izkoristila, kar se da. Poročila se bo s svojim 30-letnim partnerjem Leighannom, ki zanjo skrbi dneve in noči. Leighanne je povedal, da Katie najbolj skrbi, kako se z njeno boleznijo soočajo njeni bližnji. Naredila je seznam stvari, ki jih še želi narediti ali doživeti. Ob strani ji stojijo vsi njeni bližnji, ki zanjo zbirajo tudi sredstva za zdravljenje in uresničevanje sanj in želja. Katie najbolj skrbi, da je njen nečak ne bo več prepoznal, ko bo kemoterapija naredila svoje. »Imava majhnega nečaka Jacksona, ki je star skoraj štiri leta in še eden je na poti. Čeprav je večino časa pozitivna, Katie skrbi, če se je bodo nečaki spomnili,« je povedal Leighanne.

Rak materničnega vratu

Rak materničnega vratu povzroči nenormalno rast celic, ki se pojavljajo v materničnem vratu, spodnjem delu maternice, ki se poveže z nožnico. Zdrave celice se spremenijo v rakave. Obstaja več različnih dejavnikov tveganja, vendar je rak pogosto posledica okužbe s humanim papilomskim virusom (HPV). Drugi vzroki so dolgotrajna uporaba peroralnih kontraceptivov, večje število spolnih partnerjev, kajenje in spolni odnosi v zgodnji starosti.

- Oglas -

Rak materničnega vratu se pojavlja večinoma pri ženskah med 35. in 44. letom starosti, čeprav je 15% vseh diagnoz raka materničnega vratu postavljenih pri ženskah, starejših od 65 let. Pri ženskah, mlajših od 35 let, je manj verjetno, da bodo zbolele za rakom materničnega vratu, zelo redko pa ga opazimo pri ženskah, mlajših od 20 let.

Simptomi raka materničnega vratu

  • Krvavenje v obdobju med menstruacijama;
  • močni krči v spodnjem delu trebuha;
  • bolečine med spolnim odnosom;
  • bolečine v v spodnjem delu hrbta;
  • krvav urin;
  • povečan izcedek iz nožnice;
  • krvavitev po menopavzi.

Konvencionalne možnosti zdravljenja vključujejo radioterapijo, kemoterapijo in včasih operacijo za odstranitev glavnine malignih celic.

Kaj je PAP test?

Papanicolau test ali skrajšano PAP test je diagnostičen postopek, s katerim se prepoznava spremembe v materničnem vratu, ki jih lahko povzročijo rakavi ali predrakavi procesi. Morda ne bo vedno neposredno odkril raka materničnega vratu, vendar so vse odkrite nenormalne spremembe lahko predhodnik bolezni in ponavadi je prvi korak pri testiranju raka materničnega vratu. Zato se ženskam svetujeje, da na tri leta opravijo ta test. Spremembe, odkrite pravočasno, se lahko zdravijo, da se prepreči pojav bolezni.

Postopek je hiter: ginekolog podrsa po površini materničnega vratu in tako dobi vzorec celic iz površine. Odvzete celice nanese na objektno stekelce in jih pripravi za kasnejše obarvanje in pregled v laboratoriju. Izvidi so nato razvrščeni po razredih. Vsaka ženska, stara od 20 do 64 let, potrebuje test PAP enkrat na tri leta. Več informacij o tem lahko dobite preko Državnega programa zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu (ZORA).

Preberite tudi: Crohnova bolezen – kronično vnetje v črevesju

.

NAJNOVEJŠE