Zdravje & prehranaOtroški kašelj: kateri naravni pripravki so varni za najmlajše?

Otroški kašelj: kateri naravni pripravki so varni za najmlajše?

MORDA VAS ZANIMA

Otroški kašelj, ki je običajno povezan z virusnimi okužbami, je težava, ki je pogosto kriva za neprespane noči. Če gre za akutno obliko kašlja, za katerega so zares krivi virusi, zdravljenje z antibiotiki ni učinkovito, saj ti uničujejo zgolj škodljive bakterije. Običajno je tako treba preprosto počakati, da bolezen mine.

Otroški kašelj
- Oglas -

Vendar pa kljub temu obstajajo metode, kako vsaj nekoliko omiliti neprijetne simptome, vključno s kašljem. Sem spadajo tudi mnogi povsem naravni pripravki in tehnike. Vendar pa pri otrocih ne pridejo v poštev vse metode, ki bi jih sicer priporočali odraslim. Paziti je treba, da izberete pristop za lajšanje otroškega kašlja, ki je resnično varen. V nadaljevanju vam tako predstavljamo nekaj možnosti, ki so praviloma varne tudi za otroke. Vsekakor pa je smiselno, da se glede primernosti uporabe posameznih metod posvetujete tudi s pediatrom, ki pozna otrokovo anamnezo.

Izvleček bršljana

Ena izmed možnosti za blaženje kašlja pri najmlajših je izvleček bršljana. Ta se uporablja pri izdelavi sirupov, pastil in drugih izdelkov, namenjenih lajšanju kašlja pri otrocih, seveda pa tudi pri odraslih. Izvleček bršljana naj bi pomagal predvsem pri sprostitvi dihalnih poti, posledično pa se kašelj običajno umiri. Pri tem je sicer treba upoštevati otrokovo starost. Praviloma izvleček bršljana oziroma izdelki na osnovi tega izvlečka niso primerni za otroke, ki so mlajši od dveh let. Pri mlajših otrocih lahko pride namreč v primeru uporabe tovrstnih izdelkov celo do poslabšanja simptomov oziroma do oteženega dihanja. Pri nekoliko večjih otrocih so nezaželeni stranski učinki pri uporabi izvlečka bršljana zelo redki.

Povečan vnos tekočine

Kadar imajo otroci težave s simptomi, kot je kašelj, je izredno pomembno, da popijejo čim več tekočine. Še posebej dobra izbira so topli čaji. To namreč pomaga pri redčenju sluzi in odpiranju dihalnih poti. Posledično se kašelj umiri, predvsem pa postane kašljanje manj boleče in naporno za otroka.

Otroški sirup proti kašlju

Vlažilnik zraka

Pretirano suh zrak v prostoru lahko le še poslabša težave s kašljem. Zaradi ogrevanja je v zimskem času zrak v stanovanju običajno že v osnovi nekoliko bolj suh kot običajno. Tako je vsekakor smiselno razmisliti o nakupu kakovostnega vlažilnika zraka, ki ga je še posebej priporočljivo uporabljati takrat, ko želite čim hitreje omiliti simptome prehlada, kot je kašelj. Vlažilnik zraka je seveda v tem primeru najbolje namestiti kar v otrokovo sobo.

Vroče prhe

- Oglas -

Podoben učinek kot vlažilniki zraka imajo tudi tople prhe. Para, ki se ustvari pri tem, pomaga pri sprostitvi oziroma odmašitvi dihalnih poti. Otrok bo tako lažje dihal in se tudi lažje izkašljal. Tako so vroče prhe še posebej dobra metoda takrat, ko je kašelj zelo suh.

Mazila z mentolom  

Kašelj pri otrocih je mogoče lajšati tudi z uporabo mazil, ki vsebujejo mentol. Tovrstna mazila uporabite tako, da otroka z njimi namažete po območju prsnega koša in po spodnjem delu vratu. Mentol tako počasi izhlapeva v zrak ter lajša otrokovo dihanje in blaži kašelj. Obenem pa vonj mentola deluje pomirjajoče, zato bo otrok kljub bolezni lažje (za)spal. Podobno kot v primeru izvlečka bršljana tudi pri mentolovih mazilih uporaba ni priporočljiva pri otrocih, ki še niso dopolnili dveh let starosti.

Fiziološka raztopina za nos

Otroku, ki ga muči kašelj, lahko uspešno pomaga tudi solna oziroma fiziološka raztopina, ki jo nekajkrat dnevno napršite v otrokov nos. Zamašen nos namreč običajno draži grlo, obenem pa se grlo zaradi dihanja skozi usta izsuši, kar vodi do povečanih težav s kašljem. Če želite, da se kašelj pri otroku čim prej umiri, je torej zelo pomembno, da skrbite za to, da otrokov nos ni zamašen.

Preberite tudi: Lovorjev sirup proti kašlju – hitra in enostavna priprava

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×