Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Ekologija & okoljeOtroci so zbirali pločevinke

Otroci so zbirali pločevinke

MORDA VAS ZANIMA

Osnovne šole in vrtec iz kar 8 slovenskih regij zbrali več kot dve toni odpadnih pločevink in skoraj pol tone odpadnih baterij Na OŠ Sostro je včeraj popoldne družba Interseroh razglasilo rezultate 4. medšolskega tekmovanja v zbiranju odpadnih pločevink v okviru projekta „Podari pločevinko“. Letos je sodelovalo 21 šol iz kar 8 od 12 slovenskih regij: Gorenjske, Osrednjeslovenske, Savinjske, Goriške, Koroške, Pomurske, Podravske regija ter Jugovzhodne Slovenija.

- Oglas -

Podari pločevinkoMed 1. novembrom 2010 in 30. aprilom 2011 so skupaj zbrali skoraj 2.500 kg odpadnih pločevink. Letošnja novost tekmovanja je bila akcija zbirali odpadnih baterij. Skupaj so jih zbrali skoraj pol tone. Pri zbiranju pločevink so bili najbolj uspešni učenci iz PŠ Podblica, PŠ Ovsiše in OŠ Sostro, pri zbiranju baterij pa Kranjski vrtci Najdihojca, Osnovna šola Žiri in Osnovna šola Sveti Jurij Ocenjevalna komisija je zmagovalce izbrala glede na zbrano količino odpadnih pločevink ter izvirnost pri komuniciranju in vključevanju okolice v projekt, kar je pomemben dejavnik pri spodbujanju okoljske ozaveščenosti tako med mladimi kot tudi širšo javnostjo.

Glede na kriterije in določila v razpisni dokumentaciji so bile najbolj uspešne:

  1. OŠ Stražišče Kranj – POŠ Podblica, ki je prejela vrednostni bon za 600 EUR
  2. OŠ Staneta Žagarja – POŠ Ovsiše, ki je prejela 300 EUR
  3. OŠ Stražišče Kranj – OŠ Sostro, ki je prejela 150 EUR

Posebno nagrado v višini 100 EUR za najizvirnejšo vključitev okolice v projekt je prejela OŠ Sostro, ki je komisijo navdušila z izjemnimi likovnimi izdelki na temo zbiranja odpadnih pločevink in drugih okoljskih projektov, ki jih na šoli izvajajo in s tem spodbujajo tudi sokrajane k pravilnemu ravnanju z odpadki in s tem k večji okoljski odgovornosti. Simbolične, okolju prijazne nagrade, so prejeli tudi vsi učenci iz osmih najboljših izobraževalnih ustanov, med katerimi je bil, poleg osnovnih šol, tudi en vrtec. To so bili Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid Podružnica Smast, Osnovna šola Stražišče Kranj PŠ Besnica, OŠ prof. Dr. Josipa Plemlja Bled PŠ Bohinjska Bela, Kranjski vrtci Najdihojca ter OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu.

Letos pa družba Interseroh ni nagradilo le najbolj pridnih pri zbiranju pločevink, pač pa tudi šole oziroma vrtec, ki so zbrali največ odpadnih baterij. Prvi trije so dobili nagrado, ki pomembno prispeva, k zmanjševanju končnega volumna odpadkov – stiskalnico za odpadne pločevinke in plastenke. To so bili Kranjski vrtci Najdihojca, Osnovna šola Žiri in Osnovna šola Sveti Jurij. »Podari pločevinko« je ekološko-humanitarni projekt, v katerem podjetja, izobraževalne ustanove, neprofitne ter druge organizacije in društva v posebnih zabojnikih zbirajo izpraznjene pločevinke pijač in napitkov. Za odvoz in nadaljnjo predelavo pločevink skrbi organizator projekta družba Interseroh, ki od skupne letno zbrane količine pločevink del sredstev enakomerno porazdeli med tri organizacije: Sonček, zvezo društev za cerebralno paralizo, Projektno učenje mlajših odraslih (PUM), javno veljavni program neformalnega izobraževanja, in Kralje ulice, društvu za pomoč in samopomoč brezdomcem.

- Oglas -

Osnovne šole in vrtci zbirajo pločevinke večinoma zase, kar pomeni, da lahko pridobljena finančna sredstva porabijo za lastne potrebe. V družbi Interseroh smo ob koncu četrtega medšolskega tekmovanja v zbiranju pločevink zelo zadovoljni nad izvedenim projektom, saj so dosegli lansko leto zastavljen cilj – ekološko – humanitarno akcijo razširiti v večino slovenskih regij. Prepričani smo, da lahko z novim šolskim letom ter z izkušnjami, ki smo si jih pridobili v treh letih samostojnega vodenja projekta, projekt razširimo tudi na preostale 4 slovenske regije in s tem še uspešneje poskrbimo za kvalitetno okoljsko zavest najmlajših generacij.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×